Kolumnit

Kahdeksan syytä täyttää Väyrysen kannattajakortti

Paavo Väyrysen presidenttikampanja tiedotti viikonloppuna, että kannattajakortteja on nyt 15 000, eli 5000 puuttuu vielä. Siksipä kirjoitan teille liudan hyviä syitä tulostaa Väyrysen kannattajakortti ja lähettää se Väyrysen valitsijayhdistykselle ja jopa äänestää Väyrystä, mikäli mielitte.

1. Väyrysen maahanmuuttolinja
Paavo Väyrysen linja on hyvä. Väyrynen on aivan yhtä euroskeptinen tai maahanmuuttokriittinen kuin muutkin täysjärkiset, mutta hänen kantansa ovat monia muita hiotummat, ja ne sisältävät realistisen ratkaisuehdotuksen. Vaikka presidentin valtaoikeuksiin ei esimerkiksi maahanmuutto suoraan kuulu, on se yksi ilmeinen äänestysperuste. Väyrysen ehdotuksena on pakolaisleirien tukeminen ja ongelman purkaminen pakolaisohjelman puitteissa – eli Suomeen tulisi humanitaarisin perustein 750 henkilöä vuodessa ja sillä selvä.

2. Väyrysen EU-linja
EU-kysymyksessä Väyrynen on ollut käytännössä katsoen vastaan siitä lähtien, kun jäsenyysneuvottelujen tulos selvisi. Hän tappeli vastaan jarrutuspuheenvuoroilla ja kiertämällä Keskustan kenttää kilpaa Esko Ahon kanssa. Nyt Väyrysen tähtäimessä on ennen kaikkea eurojäsenyys, sillä se on kuin EU EU:n sisällä, ja sen vuoksi on eurosta vähintään päästävä, jotta olisimme todella itsenäisiä. Brexitin yksi mahdollistaja oli se, että briteillä oli oma valuutta. Ensimmäinen askel Suomen itsenäisyyden palauttamiseksi on oman valuutan käyttöönotto.

3. Väyrysen aluepolitiikka
Aluepolitiikassa Väyrynen on pesunkestävä kepu sanan hyvässä merkityksessä. Hänen linjansa keskiössä on hajautettu yhteiskunta, jossa koko Suomi on asuttuna ja kaupungistaminen on lopetettu. Muistelisin, että viime presidentinvaalien aikaana Väyrynen uhkasi, ettei allekirjoittaisi lakia kuntien pakkoliitoksia sisältäneestä kuntauudistuksesta. Oikein tein, kun viimeksi Väykkää äänestin.

4. Väyrysen ulkopolitiikka ja liittoutumattomuus
Väyrynen edustaa ulkopolitiikassaan Paasikiven-Kekkosen linjaa. Sitä linjaa Suomessa ylläpidetään enää puheissa. Nykyinen presidenttimme on vienyt Suomen ensin valehtelemalla EU:hun ja euroon, ja Naton isäntämaasopimukseen meidät vietiin ilman eduskuntakäsittelyä, amerikkalaisten kanssa järjestetään sotaharjoituksia salailemalla päätöksentekoa viimeiseen asti ja Suomi on mukana Venäjää vastaan suunnatuissa talouspakotteissa välittämästä omista työpaikoistaan. Tätä linjaa ei voi haastaa kukaan muu kuin Paavo, jolla on pitkä ulkoministerikokemus.

5. Protesti Keskustan nykylinjaa vastaan
Huomionarvoista on, että Keskustalla on omana presidenttiehdokkaanaan Matti Vanhanen, ja että Keskusta on pääministeripuolueena johtamassa hallitusta, joka on harjoittanut sisäisen devalvaation europolitiikkaa ja on keskittämässä maaseudun palveluita suuriin keskuksiin ja viemässä kuntien terveyspalvelut SOTE-uudistuksella käytännössä yksityisten firmojen leikkikentäksi. Mikään ei olisi suurempi ja näyttävämpi ”ei” Keskustan liberaalille kaupunkilinjalle kuin Väyrysen ehdokkuus ja hänen voittonsa itse vaaleissa Matti Vanhasesta. Tämä voisi hyvinkin heiluttaa liberaalikeskustalaisten asemaa puolueen sisällä, ja saisimme parhaassa tapauksessa taas vanhan Maalaisliiton takaisin.

6. Väyrysen mahdollinen paluu eduskuntaan
Väyrynen on ilmoittanut palaavansa eduskuntaan, mikäli ei tule valituksi presidentiksi. Tämä tarkoittaisi nykyhallituksen enemmistön kaventumista. Lisäksi eduskuntaan saataisiin Väyrynen tehtailemaan kysymyksiä ja aloitteita ja ottamaan kantaa oikeisiin Suomen kannalta tärkeisiin kysymyksiin. Samalla eduskunnasta pullahtaisi ulos Mikko Kärnä, joka poseeraa Kekkosena ja nimittää itseään ”Lapin puolustajaksi” mutta samalla äänestää Metsähallituksen yhtiöittämisen puolesta ja kritisoi Meri-Lapin palvelujen yksityistämistä mutta samalla puoltaa SOTEn valinnanvapautta, eli koko maan laajuista ulkoistamista. Pahin rikos minkä poliitikko voi tehdä, on pitää äänestäjiä tyhminä.

7. Muut ehdokaat ovat huonompia
Yksinkertaisesti on niin, että muut ehdokkaat eivät pysty haastamaan Niinistöä, ja Niinistö itse on syypää niin paljoon Suomen ongelmista, että häntä en äänestä millään. Presidentinvaaleissa ja varsinkin itse tehtävässä vaaditaan kokemusta ja tietoa, ja sitä Väyrysellä on.

8. Huhtasaarta ei tarvitse suojella
Usein olen kuullut argumentin, jonka mukaan Paavoa ei saisi tukea eikä hänen kannattajakorttiaan allekirjoittaa, koska siloin ”kansallismielisten äänet hajoavat”. Voin tässä ilmoittaa, että ainakaan minä en äänestäisi Huhtasaarta, jos Väyrynen ei pääsisi ehdolle, eivätkä monet muutkaan väyrysläiset. Huhtasaarta kyllä äänestävät ne perussuomalaisten peruskannattajat, jotka haluavat tukea puoluettaan. Muualta hänen on hankala saada kannatusta. Hän ei pysty haastamaan Niinistöä, sillä persoonansa ja ulosantinsa vuoksi hänet voidaan sivuutta, jos niin halutaan tehdä. Mikäli Väyrynen ei ole ehdolla, ei Huhtasaaren äänimäärä merkittävästi lisäänny, sen sijaan Matti Vanhanen ja liberaalikeskusta sekä muiden puolueiden ehdokkaat saavat pidettyä eurokriittisten perusäänestäjiensä äänet.

Summa summarum
Lopuksi voin leikkiä ennustajaa: tämän blogin kommentteihin tulee varsinkin perussuomalaisilta kommentteja, joissa huomautetaan siitä, kuinka Väyrynen äänesti Dublin-menettelyä koskevassa äänestyksessä tyhjää, eikä vastustanut. Täysin ulkopuolisena esitän näkemykseni: Väyrynen on edelleen Alden parlamenttiryhmän jäsen, ja Alde äänesti puolesta. Väyrynen ja Hannu Takkula äänestivät tyhjää. Tämä on ryhmän sisäinen asia, ja on muistettava, että eurovaaleissa Väyrynen on ollut Keskustan listoilla ja häntä on äänestetty näin ollen Aldeen. Itsekin kuuluin koko viime valtuustokauden Kittilässä Perussuomalaisten ryhmään, vaikka erosin puolueesta 2014.

Haluaisin kysyä tästä äänestyksestä huutavilta perussuomalaisilta: miten teiltä on unohtunut se, että Huhtasaari ei esimerkiksi Kreikan tukipakettia koskevassa äänestyksessä kapinoinut edes tyhjää äänestämällä, vaan äänesti puolesta, kuten monissa muissakin perussuomalaisten hallitustaipaleen äänestyksissä? Jos omaa ryhmää vastaan asettuminen tyhjää äänestämällä on liian vähän, niin kuinka suuria rikoksia ovat Huhtasaaren JAA-äänet eduskunnassa?

En syytä Huhtasaarta tästä, asetan vain asiat kontekstiin. Äänestäkää ketä haluatte, mutta muistakaa, että muiden äänestyskäyttäytyminen ei toimi samoin kuin omanne. Siksi on kisassa oltava vaihtoehtoja – siksi Väyrynen.

Kannattajakortin, jossa postimaksu on maksettu, voit tulostaa tästä linkistä:
http://www.paavopresidentiksi.fi/File/kannattajakortit.pdf?37248

Akseli Erkkilä
Kansalaispuolueen asiantuntijajäsen

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit