Kotimaa

Kahdelle entisen PS-Nuorten jäsenelle sakkotuomio kansanryhmää vastaan kiihottamisesta – yhden syyte hylättiin

Kuva Pixabay.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi Toni Jalosen ja Johannes Sipolan syyllistyneen kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. Auri Saarelaisen osalta syyte hylättiin.

Toimiessaan nyt jo lakkautetun PS-Nuorten varapuheenjohtajana Toni Jalonen julkaisi PS-Nuorten Twitter-tilillä kevään 2019 EU-parlamenttivaalien aikaan mainoksen, jossa oli ”tummaihoisia” ihmisiä ja kehotus äänestää EU-vaaleissa.

– Äänestä perussuomalaisia, jotta tulevaisuus ei näytä tältä, kuului saateteksti.

Johannes Sipola puolestaan kirjoitti julkaisuun kommentin kolmannen henkilön kysyttyä, mitä PS-Nuoret vastustavat.

– Tummaihoisia, sillä he eivät ole eurooppalaisia, Sipola kirjoitti.

Syyttäjän mukaan Jalosen Twitteriin asettama lausuma ja Sipolan lausuma olivat kyseiseen kuvaan yhdistettyinä kaikkia tummaihoisia yleisesti solvaavia.

Auri Saarelainen toimiessaan em. järjestön kolmantena varapuheenjohtajana julkaisi Facebook-sivullaan kuvan kahdesta mustaan burkaan pukeutuneesta naisesta.

– Haluatko maamme näyttävän tältä? Älä jää nukkumaan. Äänestä, kuului kuvateksti.

Syyttäjän mukaan Saarelaisen Facebookiin asettama teksti kuvaan yhdistettynä olisi kaikkia islaminuskoisia yleisesti solvaava. Edelleen syyttäjän mukaan ”lausuman selkeä viesti on, että islaminuskoisten uskonto yksinään on sellainen negatiivinen tekijä, jonka perusteella heidän muuttamisensa ja asettumisensa Eurooppaan ja Suomeen tulee estää.”

Syyttäjä vaati Jaloselle 80, Sipolalle 70 ja Saarelaiselle 80 päiväsakon sakkorangaistusta.

Oikeudessa Jalonen kiisti syytteen ja vaati syytteen tutkimatta jättämistä tai ainakin sen hylkäämistä. Pirkanmaan käräjäoikeus ei Jalosen mukaan ollut toimivaltainen tutkimaan asiaa. Jalonen kiisti syytteen myös sillä perusteella, että hän ei ole solvannut tummaihoisia ryhmänä. Hän on Twitter-tilillä julkaissut kuvakaappauksen Euroopan parlamentin mainoksesta. Kyse on ollut sallitusta EU-politiikan arvostelemisesta.

Sipola kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä. Sipola yhtyi Jalosen vaatimukseen asian jättämisestä tutkimatta. Sipola ei ollut uhannut, panetellut tai solvannut ketään. Tummaihoinen on yleisesti hyväksytty ilmaus eikä se ole loukkaava. Sipola oli sananvapauden rajoissa antanut vastauksen siihen, mitä Perussuomalaiset nuoret vastustavat.

Saarelainen katsoi, että hän ei ollut solvannut islamin uskoisia. Hän oli halunnut kehottaa ihmisiä äänestämään ja halunnut edistää Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikkaa, jonka yhtenä tavoitteena on ollut suojata alisteisessa asemassa olevia naisia.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi Toni Jalosen ja Johannes Sipolan syyllistyneen heille syyksi luettuihin tekoihon. Auri Saarelaisen syytteet käräjäoikeus hylkäsi.

Käräjäoikeus katsoi, että Jalosen ja Sipolan kirjoituksissa oli selvästi ollut kysymys poliittisesta puheesta. Ongelmaksi muodostui selkeät viittaukset ihonväriin.

Myös Saarelaisen kirjoitus oli selkeästi poliittinen. Julkaisusta ei käräjäoikeuden mukaan aivan suoraan käynyt ilmi Saarelaisen kertoma viesti alisteisten naisten aseman parantamisesta ja burkha-kiellon ajamisesta.

– Burkha liitetään yleisesti islamin uskontoon, ja julkaisusta voi saada helposti käsityksen, että sillä pyritään vastustamaan yleisesti kaikkien islamin uskoisten tuloa maahan. Tässä tarkoituksessa sitä voitaisiin pitää yleisesti islamin uskoisia solvaavana, käräjäoikeus totesi perusteluissa.

Saarelaisen mukaan julkaisu liittyi Perussuomalaisten ajamaan maahantulopolitiikkaan alisteisessa asemassa olevien naisten ja lasten olojen parantamiseksi, ja käräjäoikeus katsoi, että sellaisena kirjoitus olisi keskustelua, joka ei riko sananvapauden rajoituksia.

Koska syyte Saarelaisen osalta hylättiin, syytteeseen johtanutta verkkoviestiä ei syyttäjän vaatimuksen mukaisesti tarvitse poistaa.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi Toni Jaloselle sopivaksi rangaistukseksi 50 päiväsakkoa ja Johannes Sipolalle 40 päiväsakkoa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit