Kotimaa Maahanmuutto

Kahden turvapaikkahakemuksen somalille sakot laittomasta maassaolosta

Turun oikeustalo. Kuva Petri Saarela.

Kielteinen turvapaikkapäätös sai valitusprosessin jälkeen lopullisesti lainvoiman, mutta somalimies jäi Suomeen hakemaan turvapaikkaa uudelleen, vaikka hänen olisi tullut poistua maasta.  Seurauksena oli sakkoja ulkomaalaisrikkomuksesta.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi elokuussa 2017 somalimiehen turvapaikkaa ja oleskelulupaa koskevan hakemuksen ja päätti käännyttää miehen Somaliaan.

Somali ei tyytynyt ratkaisuun vaan valitti Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus päätti helmikuussa 2019, että valitus on hylättävä ja miehen voi palauttaa Somaliaan.

Tähänkään ratkaisuun somalimies ei tyytynyt, ja hän haki maaliskuussa 2019 valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Samaan aikaan somali haki myös maastapoistamisen täytäntöönpanokieltoa.

Kesäkuussa 2019 KHO hylkäsi somalin valituslupahakemuksen, jolloin kielteinen turvapaikkapäätös sai lopullisesti lainvoiman, ja miehen olisi tullut poistua maasta.

Päätös ei somalimiestä tyydyttänyt, ja hän jätti heinäkuussa 2019 uuden turvapaikkahakemuksen Suomeen.

Koska KHO:n päätöksen lisäksi ei yleensä anneta erikseen päätöstä toimeenpanokiellosta, miehen olisi tullut poistua maasta KHO:n päätöksen jälkeen turvapaikkapäätöksen tultua lopullisesti lainvoimaiseksi.

Somali ei edelleenkään halunnut poistua Suomesta, joten hän sai syytteen ulkomaalaisrikkomuksesta.

Oikeudessa somali myönsi olleensa tietoinen kielteisistä päätöksistä mutta väitti olleensa tietämätön, että maasta tulisi poistua uuden turvapaikkahakemusprosessin ollessa käynnissä.

Miehelle oli kerrottu, että hänen tulee poistua vastaanottokeskuksesta, joten Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi somalin olleen varsin hyvin tietoinen maastapoistumisen välttämättömyydestä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi somalimiehen ulkomaalaisrikkomuksesta 20 päiväsakkoon, yhteensä 120 euroa. Somalimiehen oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa 1171 euroa jäävät veronmaksajien tappioksi.

Facebook-profiilinsa mukaan somali oleilee edelleen Suomessa ja on jo ehtinyt ilmoittamaan tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lähde Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa