Kotimaa Rikos

Kahvikuppi viuhui ja puukko heilui Jyväskylässä – puukotetulle ehdollista, puukottajalle ehdotonta

Jyväskylän oikeustalo. Kuva Tiia Monto / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kolmen keskiaasialaisen miehen illanvietto Jyväskylässä tammikuussa 2020 päättyi erimielisyyksistä johtuneen pahoinpitelyn jälkeen puukotukseen.

Kolme keskiaasialaismiestä oli tammikuussa 2020 jyväskyläläisessä asunnossa viettämässä iltaa. Illan aikana seurueessa tuli erimielisyyttä, jonka seurauksena yksi miehistä löi Varda Sarkisyania päähän avokämmenellä ja nyrkillä useita kertoja. Mies myös tönäisi Vardan oven karmia vasten ja heitti tätä kahvikupilla. Vardan päähän tuli verta vuotava haava, hän sai mustan silmän sekä mustelmia rintakehän alueelle.

Miehet katselivat vielä televisiota, kunnes vetäytyivät yöpuulle. Varda heräsi yöllä ja meni WC:hen, missä hän näki peilistä naamaan tulleet vauriot. Mies raivostui, haki keittiöstä 19,5 -senttisen veitsen ja meni hänet alkuillasta mukiloineen miehen luo tappoaikeissa.

Mies heräsi ensimmäisten iskujen aikana, kun Varda alkoi lyömään tätä keittiöveitsellä. Mies yritti puolustautua, mutta Varda jatkoi puukottamista. Varda luopui veriteosta vasta kun patjalla nukkumassa ollut kolmas keskiaasialainen heräsi ja nousi seisomaan.

Puukotetulle aiheutuneet vammat olivat kohtalaisen vakavia. Pistohaavoja oli ilmestynyt puukottelun aikana kaulan oikealle puolelle, rintakehän vasemmalle puolelle, vasempaan olkalihakseen, vasemman korvan eteen ja taakse sekä oikean olkapään seudulle. Vammoista aiheutui kaiken lisäksi kipua ja särkyä.

Keski-Suomen käräjäoikeuden istunnossa Varda Sarkisyan myönsi syytteen tapon yrityksestä oikeaksi mutta kiisti vaihtoehtoisen syytteen, murhan yrityksen, sillä hänen mielestään teko ei osoittanut vakaasti harkittua surmaamistarkoitusta. Esitutkinnassa Varda Sarkisyan oli kuitenkin kertonut miettineensä jo heti yöpuulle mentyään kaverinsa tappamista.

Käräjäoikeus katsoi teon olevan erityisen raaka ja julma, sillä veitseniskut olivat osuneet lähelle suuria valtimoita. Teko ei kuitenkaan ollut kokonaisuutena törkeä eikä kyseessä ollut murhan yritys, koska uhri oli aiemmin illalla pahoinpidellyt Varda Sarkisyania.

Puukotus ei ollut kuitenkaan tapahtunut hetken mielijohteesta, ja koska puukoniskuja oli useita, käräjäoikeus päätti tuomita vuonna 1990 syntyneen Varda Sarkisyanin tapon yrityksestä 6 vuodeksi vankeuteen.

Varda Sarkisyanin pahoinpidellyt mies tuomittiin 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen ja 180 euron sakkoihin.

Puukotettu mies joutuu maksamaan Varda Sarkisyanille 1000 euroa korvauksia. Varda Sarkisyan puolestaan joutuu korvaamaan puukotetulle 7670 euroa sekä lisäksi vereentyneistä sohvasta, matosta ja vaatteista 700 euroa.

Oikeudenkäyntikuluja jutussa syntyi kaikkiaan 7276 euroa. Puukotetun miehen osuuden 2898 euroa Varda Sarkisyan joutuu korvaamaan valtiolle.

Oikeus määräsi takavarikoituna olleen veitsen palautettavaksi omistajalleen, puukotetulle keskiaasialaiselle.

Varda Sarkisyan on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon, joka ei ole vielä lainvoimainen.

Lähde Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

  • 111
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset