Kotimaa Politiikka

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy ensi vuonna – pienipalkkaisten eniten

Kuva Pixabay.

EVAn Verokone paljastaa, että kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy vuonna 2021. Pienituloisia suosinut veropolitiikka on yllätyksellisesti tullut ainakin toistaiseksi tiensä päähän.

Vasemmistolaishallituksen valtakautena yllätyksellisesti eniten kiristyy pienipalkkaisten tuloverotus: vuosi 2021 katkaisee pitkään jatkuneen pienituloisia suosivan veropolitiikan linjan. Pienituloisen 1 250 euroa bruttona kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä.

Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste nousee 0,3 prosenttiyksikköä ja korkeimmilla ansiotasoilla korotus on 0,2 prosenttiyksikköä.

Kuva EVA.

Palkkatulojen veroperusteet kiristyvät monilta osin. Vakuutetun sosiaalivakuutusmaksut nousevat yhteensä 0,33 prosenttiyksikköä, kun työttömyys- ja työtulovakuutuksen päivärahamaksuja korotetaan.

Myös keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee hieman. Kuntaliiton mukaan kunnallinen tuloverotus kiristyy keskimäärin 0,06 prosenttiyksikköä ylittäen ensimmäistä kertaa 20 prosentin rajan. Kaikkiaan 39 kuntaa nostaa tuloveroprosenttia ja neljässä kunnassa veroprosentti laskee.

Palkkatulojen veronkorotusten lisäksi kulutuksen veroperusteet kiristyvät. Arvonlisäverotus pysyy ennallaan, mutta terveydelle ja ympäristölle haitallisten hyödykkeiden valmisteveroja korotetaan. Tällaisia hyödykkeitä ovat muun muassa alkoholi, tupakkatuotteet ja lämmityspolttoaineet. Palkansaajan kulutusmenojen painotettu veroaste kohoaa 0,1 prosenttiyksikköä 22 prosenttiin.

Myös työllistäminen kallistuu, kun työnantajamaksut nousevat keskimäärin 0,36 prosenttiyksikköä. Yksityisten työnantajien maksutaso on ensi vuonna keskimäärin 20,7 prosenttia.

Oman kokonaisveroasteensa voi selvittää osoitteessa EVAn verokoneesta www.totuusveroistasi.fi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa