Kotimaa Rikos

”Kakkakepponen” vankilassa kävi kalliiksi

Kuvituskuva. Kuva MemeMaker.

Mies sai Riihimäen vankilassa aikaan mittavat vahingot vuosina 2018-19.

Pitkää tuomiota istumassa ollut etelämaalaismies päätti marraskuussa 2018 sytyttää sellinsä tuleen. Sellin sänky paloi ja seinät mustuivat noesta.

Elokuussa 2019 sellissä paloi taas. Mies sytytti osastollaan neljä palopesäkettä. Sellissä paloi paperin avulla sytytetty patja ja viereisessä sellissä paloi myös patja, osaston puhelinkopissa paloi lehtikasa ja siivoushuoneen roska-astiassa paperit. Osaston kuusi vankia jouduttiin evakuoimaan.

Epäilemättä omituisin miehen vankilassa suorittamista tuhotöistä oli ”kakkakepponen”. Vuoden 2019 syyskuussa etelämaalaismies sotki koko selliosaston heittelemällä vedellä laimennettua ulostetta pitkin osaston seiniä, kattoa ja lattioita. Koko osasto meni käyttökieltoon ja laitteistoja vahingoittui. Osasto oli lopulta yli kaksi kuukautta käyttökiellossa muun muassa hajuhaittojen vuoksi.

Osa siivouksesta piti teettää vankilan ulkopuolisilla tekijöillä erikoissiivouksena. Osaston sähkölaitteet jouduttiin tarkastamaan, koska ne olivat ulosteen peittämiä. Osaston alakattoon jouduttiin tekemään korjauksia, koska etelämaalaisen heittämä uloste oli mennyt katon reikälevyistä läpi ja imeytynyt kattorakenteeseen.

Uloste oli turmellut käytävän kattoon kiinteästi asennetut valaisimet. Valaisimet vaihdettiin, koska puhdistaminen olisi tullut kalliimmaksi. Reikälevyjen puhdistamista yritettiin, mutta se todettiin mahdottomaksi. Myös käytävän kamerat piti puhdistaa ja asentaa takaisin. Myös selli, johon mies siirrettiin ”kakkakepposen” jälkeen, jouduttiin erikoistoimin desinfioimaan.

Vankilan kapasiteetti pieneni kahdeksalla paikalla siivous- ja korjausoperaation ajaksi.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa 2020 vuonna 1981 syntyneen etelämaalaisen 1 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen ja korvaamaan Rikosseuraamuslaitokselle aiheuttamistaan vahingoista yhteensä 20 210 euroa. Yksinomaan ”kakkakepposen” korvaukset olivat yli 18 000 euroa.

Tuomittu haki muutosta hovioikeudesta, mutta syyttäjän vastavalituksen ja vastineiden jättämisen jälkeen mies päätyi perumaan valituksensa.

Tuomio on siten lainvoimainen.

Lähteet Kanta-Hämeen käräjäoikeuden ja Turun hovioikeuden tuomiot.

Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] ”Kakkakepponen” vankilassa kävi kalliiksi […]