Muu maailma

Kalifornian uusi asekielto pysäytettiin viime hetkellä

Kuva Pixabay
Kaliforniassa liittovaltion tuomari Roger Benitez on antanut tilapäisen määräyksen olla soveltamatta Kalifornian uusia asekieltoja, jotka olisivat astuneet voimaan heinäkuun 1. päivänä 2017. Määräys annettiin kahta päivää ennen lain voimaantuloa.

Kalifornian laki kieltää muun muassa hallussapitämästä lippaita, joihin mahtuu yli kymmenen patruunaa. Jos lakia aletaan panna täytäntöön, ihmisten tulisi vaihtaa ne pienempiin lippaisiin, tuhota ne tai luovuttaa ne lainvalvontaviranomaisille. Laittomasta lippaiden hallussapidosta voidaan antaa sakkoa 100 dollaria ja yksi vuosi vankeutta. Kunnes lain perustuslaillisuus ratkaistaan tuomioistuimessa, kansalaisten ei tarvitse luovuttaa lippaitaan pois.

Asian ratkaissut tuomari Benitez katsoi, että kielto olisi rajoittanut kansalaisten perustuslaillista oikeutta omistaa ja kantaa ampuma-asetta.

– Sadattuhannet, elleivät jopa miljoonat, lainkuuliaiset kansalaiset joutuvat sietämättömän valinnan eteen: tulla lainsuojattomaksi tai joutua luopumaan omasta laillisesti hankitusta omaisuudesta, tuomari kirjoittaa päätöksessä.

Tuomarin mukaan ampuma-aseilla tehty väkivalta on tuomittavaa, mutta ”puolustuksellinen aseväkivalta” voi olla ainoa tapa lainkuuliaiselle kansalaiselle olla joutumatta itse uhriksi. Tuomarin mukaan tapauksessa on kyse siitä, onko kansalaisella oikeutta puolustaa kotiaan käyttämällä sellaista lipasta, joka parhaiten sopii tilanteeseen.

Asekiellosta valittivat kalifornialaiset asukkaat, jotka katsoivat kieltojen rajoittavan perustuslaillista oikeutta omistaa ja kantaa ampuma-asetta, ja lisäksi aseenomistajilla ei ole oikeutta saada käypää korvausta valtiolta. Valitusta on tukenut myös paikallinen ampuma-asejärjestö.

– Minun päämieheni ovat tyytyväisiä oikeuden tunnustuksesta, ettei perustuslain toinen lisäys ole kakkosluokan oikeus, ja että lainkuuliaisilla aseenomistajilla on oikeus omistaa näitä lippaita voidakseen puolustaa itseään ja heidän perheitään, asianajaja Chuck Michel totesi lausunnossaan.

Lähteet: Fox News, LA Times, Reuters

  • 21
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset