Kotimaa

Kansa haluaa muutoksia kuntien kaavoitusmonopoliin perustuviin pakkolunastuksiin

Kuva Pxhere.

MTK:n mukaan kansan tahto suitsia kuntien pakkolunastuksia maakaupoissa tulee tuoda lainsäädäntöön.

Yhä useammassa kunnassa on ryhdytty hyödyntämään pakkolunastusta raakamaan hankinnassa niin, että kunta tekee bisnestä maakaupoilla pakkolunastamalla maat niiden omistajalta ja myymällä ne sitten voitolla eteenpäin.

Maaseudun Tulevaisuuden tänään julkaiseman kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista rajoittaisi kuntien oikeutta pakkolunastuksiin. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK korostaa, että kuntien kaavoitusmonopoliin perustuvan, pakkolunastuksiin liittyvän bisneksen mahdollistavat lainsäädännölliset porsaanreiät on tukittava.

– Lunastuslakia on muutettava huomioimaan entistä paremmin maanomistajien oikeudet ja varsinkin kasvukeskusten kuntapäättäjien tulisi huomioida kaavoitustoiminnassaan nykyistä paremmin myös maaseutualueiden tarpeet, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Kuntien pakkolunastuksista keskusteltiin tänään myös MTK:n ja MT:n tänään järjestämässä kuntavaalipaneelissa, johon osallistuivat perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Maria Ohisalo.

Puoluejohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että maakaupoista tulisi pyrkiä sopimaan maanomistajan ja ostajan tasavertaisissa neuvotteluissa ja kaupoista tulisi saada markkinoita vastaava hinta. Vihreiden Ohisalo tosin pohdiskeli myös yleisempää etua

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit