Kotimaa Politiikka

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä etenee eduskunnan käsittelyyn

Kuva Monusco Photos / Flickr / CC BY-SA 2.0
Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi on saavuttanut 50 000 kannatuksen rajan.

Kansalaisaloite on saavuttanut 50 000 kannatuksen rajan ja etenee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Aloitteen laatijoiden mukaan tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävä laki on tärkeä, sillä se olisi selvä todiste siitä, ettei käytäntöä virallisesti hyväksytä Suomessa. Silpominen on tällä hetkellä Suomessa rikoslain vastaista, mutta aloitteen mukaan myös ulkomailla tehdyt silpomiset tulee kriminalisoida Suomessa.

Silpomisen vaikutukset pilaavat pahimmillaan koko loppuelämän

WHO:n mukaan naisten sukuelinten silpominen (female genital mutilation, FGM) tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä, joihin liittyy naisten ulkoisten sukuelinten poistaminen osittain tai kokonaan tai naisten sukuelinten vahingoittaminen muulla tavoin ei-lääketieteellisistä syistä. Silpomisella ei ole minkäänlaisia myönteisiä terveysvaikutuksia, ja se vahingoittaa naisia ja tyttöjä monin tavoin niin fyysisesti kuin henkisesti. Terveydellisiin seurauksiin vaikuttavat silpomistyyppi, hygieeniset olot sekä silpomisen tekijä ja tekotapa. Toimenpiteen vaikutukset kestävät pahimmillaan koko loppuelämän.

Silpominen on ongelma myös länsimaissa

Erityinen ongelma silpominen on niissä 29 maassa, joissa sitä edelleen tehdään, mutta myös länsimaissa. Maahanmuuttajayhteisöissä nuoria tyttöjä saatetaan edelleen lähettää silvottaviksi lähtömaihinsa, tai operaatio saatetaan tehdä uudessa kotimaassa, vaikka se olisi laiton. Euroopan parlamentin arvion mukaan EU:n alueella eläisi noin 500 000 silpomisen uhriksi joutunutta tyttöä ja naista, ja vuosittain 180 000 tyttöä ja naista on vaarassa joutua silvotuksi.

Suomi on toistaiseksi ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Ruotsissa silpomisen kieltävä erillislaki on esimerkiksi ollut voimassa vuodesta 1982 asti ja vuonna 1999 laki laajennettiin kieltämään myös ulkomailla tehdyt silpomiset. 26 maata Afrikassa ja Lähi-idässä ovat kieltäneet silpomisen lailla tai perustuslain asetuksella. Silpomisen kieltävää lainsäädäntöä on lisäksi 33 maassa muilla mantereilla.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit