Kotimaa Politiikka

Kansalaisaloite vaatii kansanäänestystä EU:n elpymispaketista ja budjetista

Euroopan komission rakennus.

Kansalaisaloite.fi -palvelussa on julkaistu aloite, jolla esitetään, että eduskunta laatii lain neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseksi EU:n elpymispaketista ja budjetista saavutetun Eurooppa-neuvoston neuvottelutuloksen hyväksymiseksi.

Suomessa järjestettiin vuonna 1994 kansanäänestys liittymisestä Euroopan unioniin. Tuolloin voimassa oleva EU-perussopimus oli Maastrichtin sopimus. Siinä ja myöhemmissä sopimuksissa (Lissabon, Nizza, Amsterdam) kuitenkin rajataan, että Euroopan unioni ei voi ottaa velkaa nimiinsä siten, että takausvastuut tulisivat jäsenvaltioille. Unioni tai jäsenvaltiot eivät myöskään vastaa toistensa veloista.

EU:n elpymispaketisssa tilanne on olennaisesti muuttumassa siten, että unionin ja jäsenvaltioiden perustuslailliset valtasuhteet olennaisesti muuttuvat kohti fiskaaliunionia ilman, että asiasta on käyty asianmukainen oikeudellinen keskustelu ja että EU:n perustamissopimus muutettaisiin asianmukaisessa prosessissa ratifiointeineen.

Suomessa asian tekee perustuslaillisesti epäselväksi se, että asiaan liittyvät eduskunnan keskeiset valiokunnat – suuri valiokunta ja perustuslakivaliokunta – ovat paketin hyväksymisen perustuslaillisista vaikutuksista erimielisiä.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että ”tässä tilanteessa toimiva perustuslaillinen ratifiointi toteutetaan perustuslain 53 § mukaisella neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä”.

Kansalaisaloitetta Neuvoa-antava kansanäänestys Eurooppa neuvoston kokouksen lopputuleman EU:n elpymispaketista ja budjetista kaudelle 2021-27 hyväksymiseksi voi kannattaa 23.1.2021 saakka.

  • 392
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset