Kotimaa Maahanmuutto

Kansalaisaloite vaatii kotimaassaan lomailevan turvapaikanhakijan oleskeluluvan perumista

Lido Beach, Mogadishu. Kuva Wikimedia Commons / public domain

– Mikäli hakija voi lomailla omassa kotimaassaan, voidaan oikeutetusti olettaa, ettei ulkomaalaislaissa mainittuja turvapaikan täyttäviä edellytyksiä siis enää ole ja hänen lupansa oleskella toisessa maassa peruutetaan, vaaditaan kansalaisaloitteessa.

Tammikuun puolessa välissä kannatusilmoitusten keruuvaiheeseen siirtynyt kansalaisaloite vaatii, että kotimaassaan lomailevan turvapaikanhakijan hakemus on mitätöitävä ja oleskelulupa peruttava.

Aloitteessa kerrotaan, että mikäli turvapaikanhakija on tullut Suomeen hakemaan nimenomaisesti turvapaikkaa ja anomus on Suomessa vireillä, tulee hakemus automaattisesti peruuttaa, mikäli turvapaikanhakija lomailee tai käy kotimaassaan.

Turvapaikanhakija on henkilö, joka pyytää suojelua tai oleskeluoikeutta vieraasta maasta. Turvapaikanhakija saapuu maahan itsenäisesti ja hakee vasta saavuttuaan turvapaikkaa henkilökohtaisen vainon perusteella tai toissijaista suojelua ja oleskelulupaa suojeluntarpeen tai humanitaarisin perustein.

Mikäli hakija voi lomailla omassa kotimaassaan, voidaan oikeutetusti olettaa, ettei ulkomaalaislaissa mainittuja turvapaikan täyttäviä edellytyksiä siis enää ole ja hänen lupansa oleskella toisessa maassa peruutetaan.

Esimerkiksi Itävalta peruu poikkeuksetta turvapaikan, jos turvapaikan saanut lomailee kotimaassaan, mistä on paennut vainoa.

Kannatusilmoituksia kerätään heinäkuun puoleenväliin saakka, ja jos aloite saa vähintään 50 000 kannatusilmoitusta, aloite siirtyy jatkokäsittelyyn.

Kansalaisaloite: Turvapaikanhakijan, joka lomailee kotimaassaan, turvapaikkahakemus on mitätöitävä ja oleskelulupa kohdemaassa peruttava

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa