Kotimaa Politiikka

Kansalaisaloite vaatii jalkaväkimiinoja takaisin

Kuva David Monniaux / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2011. Kansalaisaloite vaatii nyt miinoja palautettavaksi.

Laki 1465/2011 Ottawan yleissopimuksen voimaansaattamisesta ja soveltamisesta pitää kokonaisuudessaan kumota ja siten palauttaa jalkaväkimiinat osaksi Suomen puolustusta, vaaditaan kansalaisaloitteessa.

Kansalaisaloitteen mukaan miinakieltoon liityttiin sellaisilla perusteilla, jotka eivät vastaa todellisuutta Suomen oloissa.

Suomessa miinoja ei siroteltaisi maastoon summittaisesti, vaan Suomelle tärkeitä puolustusaseita ovat putki- ja sakaramiinat, joita asennetaan maastoon yksittäin. Rauhan aikana miinat ovat varastoituina.

Suomessa jalkaväkimiinat ovat puhtaasti puolustuksellinen väline, ja niihin turvauduttaisiin vain sotilaallisen konfliktin syttyessä ja silloinkin niitä käytettäisiin vain Suomen rajaseuduilla.  Suomessa miinojen sijoittaminen dokumentoidaan erittäin tarkasti, ja jokainen miinoite pystytään paikantamaan ja raivaamaan kriisin päätyttyä.

Miinakielto vaarantaa Suomen uskottavan puolustuksen, ja korvaavien asejärjestelmien hankkiminen tulee veronmaksajille erittäin kalliiksi, perustellaan kansalaisaloitteessa.

Kiellon arvostelijoiden joukkoon on liittynyt myös eläköitynyt suurlähettiläs Pasi Patokallio. Patokallio tylyttää kovin sanoin presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) asevalvontapolitiikan. Patokallion mukaan ”miinakielto aiheutti korvaamatonta vahinkoa”.

Patokallion mukaan realistinen asevalvontapolitiikka muuttui Halosen (sd) toimiessa ulkoministerinä keväällä 1995. Se jatkui, kun Halosesta tuli presidentti ja ulkoministerinä toimi Tuomioja.

Turvallisuusuhkat eivät olleetkaan enää sotilaallisia, vaan globaalit ilmiöt kuten ilmastonmuutos.

Kansalaisaloite jalkaväkimiinojen palauttamiseksi

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa