Kotimaa

Kansalaisaloite vaatii sähkön siirtomaksuja kuriin

Kuva Pixabay.

Omakotiliitto on käynnistänyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan muutoksia sähkömarkkinalainsäädäntöön sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi.

Siirtohinnat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, mikä on heikentänyt kansalaisten ostovoimaa jopa puoli miljardia euroa vuodessa. Nykyinen sähkömarkkinalaki on kannustanut jakeluverkkoyhtiöitä ylimitoitettuihin investointeihin, joiden kustannustehokkuutta ei ole pystytty valvomaan. Jakeluverkkoyhtiöt pystyvät keräämään kohtuuttomia voittoja, koska nykyinen laskentamalli mahdollistaa ylisuurten voittojen keräämisen.

Omakotiliiton kansalaisaloite mahdollistaa hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen siirtohintojen kuriin laittamiseksi. Lainsäädäntöön vaaditaan muutosta, joka kohtuullistaa jakeluverkkoyhtiöiden tuottoja ja velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja.

– Kansalaisaloitteessa vaadimme Suomeen maailmalla yleisesti käytettyä laskentamallia, jossa yhtiöiden voitot lasketaan todellisten lukujen mukaan, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Oikeudellisia esteitä EU-tasoltakaan toimenpiteeseen ei ole. Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen tohtori Kaisa Huhdan selvityksestä käy ilmi, että jäsenvaltion on mahdollista lainsäädännöllään edistää EU:n sähkömarkkinasääntelyn tavoitteita yleisesti ilman, että se estää sääntelyviranomaiselle kuuluvan toimivallan käytön.

Jakeluverkkoyhtiöt ovat monopoliasemassa, ja toiminnan riskit ovat lähtökohtaisesti alhaiset. Alhaiset riskit tarkoittavat normaalisti alhaista tuottovaatimusta. Nykyiseen laskennalliseen malliin perustuva kohtuullinen voitto on noin 7 prosenttia, kun jakeluverkkoyhtiöiden todellinen tuotto verkkopalveluun sitoutuneelle omalle pääomalleen on 32 prosenttia. Tämä käy ilmi LUT-yliopiston strategisen rahoituksen professorin Mikael Collanin laskelmista.

– Miksi monopoliasemassa oleva jakeluverkkoyhtiö saa jopa kolminkertaisen voiton verrattuna suomalaisiin pörssiyrityksiin? Kansalaiset ovat jo pitkään vaatineet muutosta, ja me Omakotiliitossa olemme valmiit tekemään työtä tämän eteen, kunnes poliittiset päätöksentekijät kuulevat äänestäjiään, painottaa Tähtikunnas.

Omakotiliiton keväällä 2020 toteuttaman sähkönsiirtokyselyn vastaajista 95 % vaatii järeämpiä toimia sähkön siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi ja on valmis allekirjoittamaan kansalaisaloitteen. Liitossa on 72 000 jäsentä.

Kansalaisaloitteen sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseksi voi allekirjoittaa täällä.

  • 678
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset