Kotimaa Politiikka

Kansalaisaloite vaatii sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä purettavavaksi

Kuva Shutterstock.

Uskonrauhan rikkomista ja kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevat pykälät rajoittavat perustuslailla turvattua sananvapautta ja ovat nykyisellään liian tulkinnanvaraisia, todetaan 6.12.2019 kannatusilmoituksia keräämään siirtyneessä kansalaisaloitteessa.

Kansalaisaloitteessa, jolla vaaditaan sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä purettavaksi, muistutetaan, että oikeusvaltioon ei kuulu lainsäädäntö, jonka rikkomisesta eivät pääse yksimielisyyteen ja selvyyteen sen paremmin tavalliset kansalaiset, poliisi, oikeuslaitos kuin poliitikotkaan.

Myös viimeaikaiset syyttämis- ja syyttämättäjättämispäätökset nostavat esiin vahvan epäilyn, että epämääräistä lainsäädäntöä käytetään poliittisiin tarkoituksiin.

– Syytteitä ja tuomioita ovat saaneet vain oppositiopuolueiden edustajat. Poistettaviksi vaaditut pykälät eivät myöskään kohtele eri etnisiin ryhmiin tai uskontoihin kuuluvia ihmisiä tasa-arvoisesti, vaan niin syytekynnyksen ylittymiseen kuin saatuihin tuomioihinkin on vaikuttanut syytetyn tausta, aloitteen allekirjoittaneet toteavat.

Kansalaisaloitteen allekirjoittaneet muistuttavat, että ideoille, ajatuksille ja uskonnoille ei kuulu suoja loukkaamista vastaan, mutta ihmisille kuuluu sananvapaus. Muu lainsäädäntö tarjoaa riittävän suojan ihmisyksilöille kunnianloukkausta ja väkivaltaan yllyttämistä vastaan, eikä suoja tulkinnanvaraisesti määräytyville ryhmille ole tarpeellista.

Törkeän kiihottamisen ihmisryhmiä vastaan, jossa yllytetään jo konkreettiseen väkivaltaan, tulee puolestaan ulottua kaikkiin ihmisryhmiin, ei pelkästään kansanryhmiin.

Kansalaisaloitetta Sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä purettava voi kannattaa 6.6.2020 saakka.

  • 886
    Shares