Kolumnit

Kansalaisen aluevaalianalyysi – VKK:n jytky

Kuvituskuva. Kuva: Eduskunnan kuvapankki.

Eilen Suomessa käytiin historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valittiin 21 hyvinvointialueelle valtuustot. Nämä valtuustot tulevat päättämään sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Valittuja oli melkein 1400 ja he aloittavat toimintansa valtuustoissa maaliskuussa. Vaalit käytiin joka puolella Suomea Helsinkiä ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Valtamedia kertoi kuinka vaalit olivat kolmen perinteisen puolueen juhlaa. Kokoomus julistautui voittajaksi saatuaan yli 21 prosenttia äänistä. Myös SDP ja keskusta menestyivät hyvin. Pienemmätkin puolueet ilmoittivat olevansa tyytyväisiä. Vain vihreät ja perussuomalaiset kokivat pettymyksen. Näiden puolueiden suosikkiteemat kuten ilmastonmuutos tai bensan hinta eivät olleet vaalien pääteemoja ja siksi niiden oli vaikeaa aktivoida äänestäjiään. Äänestysaktiivisuus jäi 47,5 prosenttiin, mitä esimerkiksi perussuomalaisten Riikka Purra piti valitettavana. Mutta oliko tulos sittenkään niin huono? Kyseessä olivat kuitenkin aivan uudet vaalit, joiden kiinnostavuutta epäiltiin etukäteen.

Siinä missä valtamedia seurasi suurten puolueiden menestystä, Kansalainen tarkkaili pienempiä toimijoita. Näiden vaalien ilmiö oli nimittäin Ano Turtiaisen johtama Valta kuuluu kansalle -pienpuolue (VKK). Siinä missä muut pienet puolueet eivät saaneet ehdokkaitaan läpi, VKK:n kannatus nousi 1,3 prosenttiin ja puolue sai kymmenen valtuutettua.

VKK:n menestys ei kuitenkaan ollut aivan yllättävää. Sehän oli saanut jo kohtuullisen paljon julkisuutta johtajansa vuoksi ja sen suosikkiteema eli koronatoimien vastustus liittyy läheisesti sosiaali- ja terveysalan kysymyksiin. Konkreettinen esimerkki koronateeman tärkeydestä ovat olleet laajat mielenosoitukset, joita nähtiinkin juuri ennen vaaleja. Normaalin elämän rajoitukset ovat niin kouriintuntuva asia, että ihmiset ovat valmiita lähtemään kadulle osoittamaan mieltä. Vaikka korona on jakanut kansaa, se on myös yhdistänyt muuten erimielisiä ihmisiä uudella tavalla.

Kaiken kaikkiaan VKK on mielenkiintoinen ilmiö. Se on selvästi syönyt kannatusta perussuomalaisilta, mutta herättänyt myös uudenlaista poliittista tunnelmaa. Se on nimensäkin puolesta hyvin populistinen ja käyttää sosiaalista mediaa edukseen. Esimerkiksi YouTuben Leveli-podcasti on käytännössä puolueen kanava, sillä sitä juontavat viihdetaiteilijoinakin esiintyvät puolueaktiivit Milad Dehghan ja Nico Giansanti. Viihteen ja vaihtoehtomedian yhdistelmä on näköjään ollut tehokas ja sinä saattaisi olla esimerkki valtaan haluaville uusille ryhmille. Vielä kun joukkoon lisätään uskonnollista hurmoshenkeä, saadaan omalla tavallaan voimakas ja vetovoimainen liike aikaiseksi. Tästä VKK:n on hyvä jatkaa seuraaviin vaaleihin. Kansalainen seuraa mielenkiinnolla, minkälaista politiikkaa VKK tulee tekemään ja myös sitä, syntyykö kirjavan joukon kesken ristiriitatilanteita.

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
pää määrää

Monia mielepiteitä tuli esille. Aivan sama mitä puoluetta äänestää, kunha vain ei äänestä autoritaarista yhteen asiaan sitoutunutta typerystä, jolle laajanäköisyys mahdotonta.
Siis ei ääniä yhdellekään tyypille, jolle jokin asia on pelkkää ääriainesta, kommunismia, fasismia, rasismia, putinismia tai muu pistemäinen näkemys. Eikä tyypille, jolle asiat ovat joko oikein tai väärin, koska kaikki on siitä väliltä. Luonto eikä elämä ole täsmällistä matematiikkaa, vaikka siinä monet luonnonlait kuvaataankin erinomaisen tarkasti, 2×2=2+2.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Pekka Viherä
Muutama ajatus

Suurin pelkoni on, että suuri osa VKK:sta olisi ex-persuja ja että heitä vielä äänestettäisiin. Eli siitä tulisi melkeinpä PS2.0
Persut kun ovat todistaneet
kyvyttömyyttänsä ja vahingollisuuttaan jo monikymmenkertaisesti yli tarvittavan todisterajan.
Ei tietenkään tarkoita etteikö jotkut kenttäpersut olisi aitoja ja rehellisiä. Mutta esim. niiveja kylläkin tai ohjailtavissa ja mihin tahansa taipuva, jolloin ei kertakaikkiaan sovi politiikkaan. Politiikka vaatisi jämäkkää luonnetta ja korkeaa moraalista näkemyksellisyyttä ja selkärankaa, kaikkea sellaista mitä persuilta on puuttunut.

Tällainen ex-persujen vaikutuksessa oleva tilanne estäisi äänestämästä VKK:ta.
Enkä myöskään katso hyvällä jos loikkareita on vaikkapa Keskari puolueesta jne.
Loppujen lopuksi päätös on äänestäjillä, ellei vaalivilppi sitten ole vaikuttava, ja saattaahan se ollakin.

On hyvä että VKK ja kristallit kykenevät arvostamaan toisiaan. Siihen vaaliliittoon saisi vielä lisätä Sinimustatkin, vaikken varsinainen kannattaja olekaan.

VKK:n henki vaikuttaa nyt terveeltä ja olen iloinen VKK:n menestyksestä.

Kata

Suurin virhe on se että jos nämä kansallismieliset ryhmittymät alkavat nakertaa toisiaan julkisilla vattuiluilla niin se tietää sitä että viherkoksubussiporukka vie ja isänmaalliset jää pienpuolueina nahistelemaan keskenään.Ei hyvä!
Jos päämäärä on sama niin täytyy myös hyväksyä se että voi mennä toiseen porukkaan vaikuttamaan ilman nahistelua.
Mutta ei kuten sinistyneet,naurettavaa todellista populismia.

Sami

Parhaana esimerkkinä kun Perussuomalaiset ovat dissanneet ja vittuilleet kansallismielisiä politiikan aktiiveja eri puolueissa, tai julkisuudessa pöyristellen ja eri tavoin potkineet kansallismielisiä puoluejäseniään ketkä vähänkin poikkeaa puoluejohdon tahdosta.
Ja aina sitä manipulaatiota että mukamas ainoastaan perussuomalaisia äänestämällä äänesi ei mene hukkaan, vaikka nimenomaan heitä äänestämällä on ääni mennyt hukkaan koska toteutuva politiikkahan on päinvastainen maalailtuun imagoon.
Se on vienyt ilmat kansallismielisen liikkeen keuhkoista. Toivottavasti sellainen poliittinen kulttuuri ei siirry kansallismielisiin puolueisiin.

Muutama ajatus

Siinä kävikin niin että VKK:n paavi alkoi sylki roiskuen lyömään nyrkkiä pöytään ja huutamaan siihen malliin kansalaisia ja ihan omia puoluejäseniäkin vastaan, että puolue ei tarvinnut ketään ulkopuolisia nakertajia ja vattuilijoita kun oma vattuileva paavi sekä apukardinaalinsa räjäytti koko komeuden taivaaseen jeesustelun saattelemana.

Kirjoitin että VKK vaikuttaa terveeltä. Nyt on hieman naiivi olo kun olin heppoisilla havannoinneilla kirjoittanut noin ylioptimistisesti. Olisi pitänyt perehtyä vieläkin paljon syvemmin johtonelikon, sekä puoluepaavin ”taustakuiskaajan” taustoihin ja perehtyä, sinänsä aika epämääräisiin puoluesääntöihin, jotta olisi parempaa kuvaa siitä kenellä on valtaa tai vaikutusvaltaa.

Nyt en enää koske siihen kepilläkään, mutta vaaliliitot edelleen erittäin jees.

Ilkka Forsten

On toki hyvä ettei vihersosialismin vastustaminen jää yhden puolueen tehtäväksi, joten onnea Turtiaisen puolueelle. Jos ja kun seuraavat vaalit käydään noin vuoden kuluttua, voidaan toden teolla sanoa mitä kansa ajattelee. Suotavaa olisi ettei silloin tehdä mitään ylivoimaista jakoa hyviin ja vieläkin parempiin kansallismielisiin toimijoihin.

On satavarmaa että kokoomus keplottelee demarit omaksi apupojakseen, ( tai toisinpäin ) ja keskusta olettaa nyt olevansa jo ilman muuta eduskuntavaalien yksi voittajista. He tekevät takuuvarmasti sujuvaa yhteistyötä propagandan levityksessä. Pysytään mekin yhtenäisenä voimana eikä yksittäisten pienryhmien tilkkutäkkinä.

Joskus sota siittää outoja liittolaisia, eikä niitä pidä kavahtaa mikäli se suurempi tavoite saavutetaan. Tämä nyt käyty vaali osoitti miten vähän vihreillä on todellisuudessa kannatusta muualla kuin kehäkolmosen sisäpuolella. Jos se pystyy niillä avuilla olemaan kantona jokaisen kaskessa, on siihen pystyttävä kansallismielistenkin. Voimat yhteen yhteisen tavoitteen puolesta.
-Voitto on meidän eikä pelastusarmeijan, sanoi entinenkin naapuri vaikka kuului pelastusarmeijaan-

John Quiman

Kun persut ovat ”maltillistuneet” eli taipuneet olemaan sisäsiistimpiä muiden puolueiden käsitysten mukaan, on erinomaista, että löytyy Turtiainen pitämään ääntä muutenkin kuin koreillen.

Ilkka Forsten

Sitähän minäkin tarkoitin, ja nimen omaan vielä tilannetta, jossa tulisi puolueita lisää tarjoamaan äänestäjille valinnanvaraa kansallismielisessä kontekstissa.

Tuumailija

Joillekkin tämä pienuus ja sen saavuttama suosio sekä antikorruptoituneisuus on kova piikki kannikassa, sitä pidetään jopa vakavana uhkana: https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/politiikka/vaalituloksessa-on-yli-20-000-äänen-vakava-signaali-sanoo-tutkija-politiikkaradiossa/ar-AAT7tNg?ocid=msedgdhp&pc=U531

Jos viestit alkavat olemaan tätä, niin silloin on osuttu juuri sinne minne nämä suhmuroijat eivät halua rehellisiä ja omaa etuaan tavoittelemattomia.

Peukutetaan että SML saa kannattajakortit kasaan ja pääsee puolueeksi, tällöin olisi mahdollisuus muodostaa oikea oppositio, jolla olisi myös vaikutusvaltaa samanhenkisten koalitioiden kautta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
Ilkka Forsten

Sitä todella toivon ja odotan. Jonakin päivänä tässä maassa on niin suuri ja vaikutusvaltainen ryhmä kansallismielisiä, että sitä on pakko kuunnella. Se mikä ihmisten olisi nyt käsitettävä, on, ettei muutos synny yhdessä yössä eikä pelkät vaalit ratkaise ongelmia ellei osata pelata yhteen. Kaikki tehty työ menee hukkaan jos syntyy kuppikuntia mitkä kiistelee siitä onko oma käsitys parempi, ja pitääkö kuunnella muitakin kuin itseään.

Kannattaa aina seurata miten vihersosialistit pelaavat oman pelinsä. Se onko väitteillä mitään todellisuuspohjaa, tai onko niistä mahdollista nähdä eri puolia, ei merkitse heille mitään. Vain yksi ja sama mielikuvamaailma juntataan jokaiselle ja tuloksena on ryhmä mikä ei kritisoi omiaan, eikä kuuntele muiden argumentteja.
Muuan taidemaalari käsitti tämän omana aikanaan. Hän korosti tätä puhuessaan, sillä totuus on ettei poliittisen ryhmän voimaa saa liikuttaa minkään vertaa ajatus siitä kuinka vastapuoli sen kokee. Kompromissit ” vihollisen ” kanssa heikentää omaa tavoitetta.Sen kautta syntyy aina joku joka vetoaa kompromissien tarpeellisuuteen, mikä johtaa vastapuolella aatteen voimistumiseen. Pyrkimys saada hyväksyntää vastustajalta, saa kenet tahansa näyttämään heikolta. Jos aate vaatii kovia otteita, se pitää tehdä. Jos tavoite on voittaa, siihen pitää suhtautua välttämättömyytenä jossa keinoilla ei ole väliä.

Koska viimeksi antifa on pyydellyt anteeksi esiintymistään, sanavalintojaan, tai tavoitteiden julkituomista. Jos he eivät pyytele mitään anteeksi ja kokevat voivansa sanella säännöt, siihen on tehtävä muutos olemalla vieläkin moraalittomampi. Totuus ei merkitse sodankäynnissä yhtään mitään, vain sillä on merkitystä kuka jää kertomaan jälkipolville tapahtumista. Jos sen saa tehdä kommunistit, on tuloksena sama kuin viimesodan historiankirjoitus. Valheita, valheita, valheita.

Tomppa

Minusta on hieman kummallista, että näissä kansallismielisissä projekteissa on mukana paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä ja vielä varsin näkyvillä paikoilla, niin kuin nyt nämä Levelin kaverit. Toinen kummallisuus on useiden Venäjämielisten toimijoiden mukanaolo kansallismielisissä liikkeissä. Eikö perustana tulisi olla oma, kansallinen kulttuuri kuten J.V. Snellmanilla?
”Oman kulttuurin myötä vahvistuvat siteet, jotka yhdistävät kansan yleisinhimilliseen kulttuuriin, ja poliittinen mielenkiinto kyseisen kansan säilyttämistä kohtaan kasvaa.”

abc

Snellman oli ruotsalainen kolonialisti, joka liitti Suomen rahajärjestelmän Rotschildien pankkimafiaan.

Ilkka Forsten

Mikä rooli hänellä on Ano Turtiaisen puolueessa ?

abc

Pointtina, ruotsalaiset ovat ihan yhtä ulkomaalaisia vaikuttajia, kuin muutkin.
Lähinnä, täysin ruotsia arvostelematon ja jopa ruotsalaismielinen suhtautuminen tässä maassa, sekä ruotsalainen, suomalaisiin avoimen rasistisesti suhtautuva kolonialistieliitti.
Mitä Snellmanniin tulee, hän ei todellakaan ole mikään kansakunnan isä, joksi hänet valheellisissa, suomalaisia vähättelevissä historiankirjoissa maalataan.

Ilkka Forsten

En minä muista hänestä muuta kuin sen että naama koristi markka-aikana satasen seteliä. Huomaa ruåtsalaisperäinen sukunimeni, herre gyyd ja alli huuppa, mine ei tykke jos mollata ruåtsi prata.

Vakavammin ilmaistuna, en ole millään tavalla ruotsinmielinen, päin vastoin, olen fennomaani vaikka sukunimessäni kalskahtaakin länsinaapurille ominainen sävy. Sitä paitsi, nimeni on tavallaan väärin kirjoitettu, mikäli alunperin on ollut tarkoitus esittää Koskikivi sikäläisellä murteella. Oikea kirjoitus-asu olisi ollut Forssten.

Sukuni haarautuu rannikolta länsinaapuriin, josta mennään vielä enemmän länteen eli norjaan, ja sieltä kaarretaan tanskan kautta pohjois-saksaan. Siinä matkan varrella on mitä todennäköisemmin kirjoitustapakin vaihtunut. En nyt väitä olevani saksalainen sukujuuriltani, sillä tuskin tässä on mistään baijerin olut-tuvasta alku saatu. Mummoni, Isän puolelta, puhui sekä suomea että ruotsia, joskin jälkimmäistä hyvin vähän ja sekin oli enemmän sitä tökö tökö versiota. Va kostar haukikilo i dag paatinpohjalla ?

Ole siis rauhallisin mielin, pysyn suomalaisena ja liputan suomen puolesta jatkossakin.

abc

Joo, ei ollut niinkään siitä kyse.
Lähinnä liittyi tuohon Tompan kommenttiin.

Tomppa

Mitä Snellmanniin tulee, hän ei todellakaan ole mikään kansakunnan isä, joksi hänet valheellisissa, suomalaisia vähättelevissä historiankirjoissa maalataan.”
Kerro toki ihmeessä lisää, jos tiedät asiasta enemmän. Mielellään vielä siten, että annat virallisen lähteen väitteellesi. Yksittäisen nobodyn blogi ei valitettavasti käy lähteeksi. Se kun on nin helppoa vedellä näitä teesejä hatusta.

abc

Myönnettäköön, että menin tältä osin mielipiteen puolelle.
Epäilen vain sitä virallista linjaa, jossa ”ruotsalaiset pelastajat” sallivat suomalaisten osoittaa ruotsalaisen näkökulman mukaista suomalaisuutta.

Ilkka Forsten

Ehkä me perustamme ” neljättä ” valtakuntaa ? Ensimmäinenhän oli pyhä saksalaisroomalainen keisarikunta, toinen Otto von Bismarckin saksan keisarikunta ja kolmas aatun versio, joka on kuulemma dosentti Oula silvennoisen mielestä palingeneettinen myytti.

Lieväasteinen

”Minusta on hieman kummallista, että näissä kansallismielisissä projekteissa on mukana paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä ja vielä varsin näkyvillä paikoilla…”

Ei ole kovin kummallista. Ulkomaalaistaustaiset eivät halua tänne lisää ulkomaalaistaustaisia kilpailemaan Kela Goldista. Moni heistä ymmärtää, että Kela Gold ei kestä kovin kauan, jos tänne tulee yhä lisää elättejä. Se, että he ovat varsin näkyvillä paikoilla, on eri juttu, ja sitäkin itse ihmettelen. Nykyään taitaa olla trendi tai jopa sääntö, että johtajana on lähes aina nainen ja johtohenkilöihin kuuluu muutama ulkomaalaistaustainen (ja/tai LGBTQ+), olisi kyseessä kansallismieliset tai globalistit. Itse en halua ko. trendiä kommentoida.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
John Quiman

Muistaa voi senkin, että monet ulkomaista perää olevat, jotka ovat tulleet kauan sitten ja ovat elättäneet itsensä, eivätkä ole olleet elättejä, eivät siedä näitä sosiaaliturvapaikanhakijoita, vaan pitävät niitä ongelmallisena alkuperämaan jätteenä.

Itse tunsin joskus 80-luvulla Helsingissä muistaakseni Pakistanista tulleen, joka pyöritti omaa pientä ravintolaa, osasi hyvin suomea ja hoiti putiikkinsa ensiluokkaisesti. Ei sellainen henkilö ymmärrä näitä sosiaaliturvapaikanhakjoita, eikä taatusti halua niitä pilaamaan sitä lintukotoa, johon hän tuli ja johon hän sopeutui oikein hyvin. Hän oli lisäksi hyvin avulias ja kavereita riitti. Oli reilu kuin vanhemman polven stadin kundit ja oli osa seutua, eikä uskonto tuoksunut missään kohden hänen toimiaan. Hänen kaltaisensa ei todellakaan halua edes tulla yhdistetyksi näihin suvakkien lemmikkeihin, eivätkä sellaiset edes halua suvakkeja piireihinsä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Nyt on tehtävä myöskin maininta detaljista jota ei sovi ohittaa. Vaikka tulijoissa on epäilemättä osaajiakin, yrittäjiä sanan varsinaisessa mielessä ja veronmaksajia, pitää kysyä itseltään mitä siitä huolimatta tapahtuu kun heidän määränsä kasvaa ?

Mikäli ei kanna huolta kantaväestön säilymisestä, siis oman etnisyyden puolustamisesta, on tietysti yhdentekevää mikä on lopputulos. Tästä huolimatta ei ole lainkaan yhdentekevää mikä se lopputulos on. Jos tulijoiden määrä kasvaa ja heidän osuutensa väestöstä lisääntyy, se johtaa pakostakin oman ryhmämme kannalta huonoon lopputulemaan.

Eri etnisyyksien sekottuminen, varsinkin silloin kun tulijat edustavat moninkertaista lisääntymis-astetta suhteessa kantaväestöön, ei johda hyvään. Se vie tilan meiltä ja antaa tilaa etnisyyksille jotka ei tänne kuulu. Taas kerran rautalangasta väännettynä asian ydin on, että suomalaiset jäävät omassa maassaan vähemmistöksi. Silloin kun vaikkapa pakistanilaiset alkavat olemaan enemmistö, he luovat suomesta pakistanin. Minä en pidä ajatuksesta koska sukuni miehet ovat taistelleet ja kuolleet tämän maan puolesta, mitä pakistanilaiset ei koskaan tule tekemään. Heidän oma viiteryhmänsä ei koe suomea omakseen muuta kuin mahdollisuutena rahottua, ja sitä kautta omia myöskin poliittinen valta. Kun poliittinen vaikuttaminen menetetään vieraille, on peli menetetty kokonaan.

Me olemme arvokas kansa, pieni ja omalla työllään vaikeudet voittanut etnisyys. Sen perinnön vaaliminen pitäisi olla kaikille itsestään selvyys, ja siksi en halua yhtään pakistanilaista ” työmyyrää ” keskuuteemme vaikka se paperilla näyttäisi miten hyvältä idealta.

Kristiina

Kelpaa minulle kunhan pystyvät vakuuttamaan että kyseessä ovat ihmiset jotka haluavat olla nimenomaan suomalaisia vaikka ovat tulleet, tai vanhemmat ovat tulleet, jostain muualta. Eli valmiita omaksumaan suomalaisen kulttuurin ja elämään suomalaisten ehdoilla.
Mikään maa ei ole koskaan ollut täysin suljettu pullo, kaikki me olemme enemmän tai vähemmän sekoittuneet muualta tulleisiin (kuten DNA tutkimuksissakin on todettu) joten ainakin minulle kelpaa hyvin tuo kriteeriksi – jos haluat olla suomalainen ja olet valmis sopeutumaan ilman narinoita, vielä parempi jos olet aktiivisesti valmis toimimaan suomalaisuuden puolesta ja antamaan meille enemmän kuin viet, no, tervetuloa. Nimellä, värillä tai edes alkuperäisellä kulttuurilla ei ole väliä – EDELLYTTÄEN että olet valmis luopumaan vähintään niistä osista sitä alkuperäistä kulttuuriasi mitkä yksinkertaisesti eivät sovi suomalaiseen kulttuuriin.
Kulttuuri on minulle se ratkaiseva osio.
Mutta jos tulet tänne naristen että meidän pitäisi sopeutua sinuun ja tehdä kaikkemme että sinulla olisi kivaa täällä, ja että se sinun alkuperäinen kulttuurisi on pyhä ja sinulla on oikeus elää täysin sen mukaan myös täällä, pahimmassa tapauksessa ilman mitään yritystä vastavuoroisuuteen, painu perkele pois täältä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kristiina
Hekku

VKK ei (vielä) ole pettänyt kansalaisia, kuten kaikki muut puolueet jotka ovat vain keskittyneet keräämään valtaisat edut ja palkkiot itselleen kusemalla kansaa suoraan silmään.

Ansku

Bensan hinta liittyy myös soteen. Samoin ilmastotoimilla kurjistaminen.

John Quiman

Liittyy moneen asiaan ja ennen kaikkea liittyy siihen, että keille annetaan valta noinkin merkittävässä asiassa.

Lieväasteinen

Tervetuloa takaisin. Kaipasimme täällä analyysejäsi. Oliko poissaolon syynä korona vai FB:n politiikka?

Tuumailija

Siksi ilmasto-ja taloustoietoinen ajaa sekä tukee dieseliä, joka on puhtaampi ja jolla pitkien matkojen jakeluverkosto pidetään toiminnassa kohtuuhinnalla.

Tagit