Eurooppa Maahanmuutto

Kansalaisjärjestöjen toiminta vaarassa Välimerellä – lahjoitukset ovat romahtaneet pohjalukemiin

Kuva Hermine Poschmann /MISSION LIFELINE / Wikimedia Commons.

Välimerellä toimivat kansalaisjärjestöt tarvitsevat lahjoituksia voidakseen jatkaa operointiaan Pohjois-Afrikasta Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten poimimiseksi aluksiinsa. Lahjoitusten määrä on kuitenkin romahtanut kaikkien aikojen pohjalukemiin laskettuaan koko ajan vuodesta 2015 alkaen.

Välimerellä siirtolaisia etsiville kansalaisjärjestöille suunnatut yksityiset lahjoitukset nousivat otsikoihin, kun saksalainen Sea Watch 3 -aluksen kapteeni Carola Rackete murtautui Lampedusan satamaan kesällä 2019 vaarantaen Italian merivartioston virkailijoiden hengen. Sea Watch 3:n kyydissä oli 42 Välimereltä poimittua Eurooppaan matkalla ollutta siirtolaista.

Italian tuolloinen sisäministeri Matteo Salvini oli kieltänyt alukselta pääsyn Italian satamiin, joten rantautumisen jälkeen Rackete pidätettiin. Hänet kuitenkin vapautettiin pian.

Havaitessaan, että seurauksena saattaisi olla sarja kalliita oikeudenkäyntejä, Racketen tukijoukot keräsivät 1 miljoona euroa rahoittaakseen puolustuksen oikeudenkäynneissä ja tukeakseen Sea Watch 3:n toimintaa. Yksi keräykseen osallistuneista oli islamilaisjärjestö Millî Görüş, joka lahjoitti 10 000 euroa.

On käynyt ilmi, että Racketen Lampedusaan tuomien siirtolaisten joukossa on saattanut olla murhamiehiä. Italiaan aiemmin saapuneet siirtolaiset olivat tunnistaneet joukosta kolme miestä, joiden epäillään harjoittaneen väkivaltaa, kiduttaneen ja surmanneen ihmisiä Libyassa.

Innostus on lopahtanut

Välimerellä toimivien kansalaisjärjestöjen tukijoukkojen innostus on nyt lopahtanut, Infomigrants-sivusto kertoo artikkelissaan. Vain kaksi kuukautta Racketen Lampedusaan murtautumisen jälkeen Mission-Lifeline -järjestön Eleonore-aluksen kapteeni Claus-Peter Reisch murtautui Sisiliaan vastaavissa olosuhteissa. Eleonoren kyydissä oli 100 siirtolaista. Kapteeni Reischiä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio ja 300 00 euron suuruinen sakko.

Tukijoukot ovat kuitenkin saaneet kolmen viikon aikana kerättyä vain 19 000 euroa, mikä on 5 prosenttia tavoitteesta.

Lahjoituksille ei saa vastinetta

Lahjoittajien väsymykseen osasyynä saattaa olla se, että joukkorahoituskampanjoille ja lahjoituksille ei saa aina haluamaansa vastinetta.

Vuonna 2018 saksalainen Klaas Heufer-Umlauf keräsi 300 000 euroa rahoittaakseen uuden aluksen Välimerelle siirtolaisia poimimaan. Projekti ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Suurin osa rahoista kului Golfo Azurro -aluksen varustamiseen ja rekisteröintiin. Sitten rahat loppuivat, sillä Panama esti aluksen rekisteröinnin lippunsa alle, ja aluksen rekisteröintiyritykset muualle epäonnistuivat. Alus ei päässyt koskaan operoimaan Välimerelle, ja hanke on nyt päätepisteessään.

Mission Lifeline-järjestön tiedottaja Axel Steier kertoo, miksi Carola Racketen keräys onnistui.

– Rackete sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Joulun ihmettä odotellessa

Steier huomauttaa, että kun jotkut järjestöt saavat rahoitusta muun muassa arpajaisista ja muista lähteistä, Mission Lifeline saa tulonsa yksinomaan lahjoituksista, jotka ovat laskeneet koko ajan vuodesta 2015 lähtien.

– Joulu on meille hyvää aikaa, ja meillä on vielä sarjalahjoittajia, jotka jatkavat toimintamme tukemista. Kuitenkin sellaisten lukumäärä, jotka ovat tehneet meille kertaluonteisia lahjoituksia, on laskenut merkittävästi. Ja heidän rahansa ovat ratkaisevassa asemassa.

Järjestöllä on kasassa noin 500 000 euroa uuden aluksen varustamista  varten, mikä on vasta puolet vaaditusta summasta.

– Toivotaan, että joulusta tulee hyvä, tiedottaja Steier sanoo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa