Kotimaa Talous

Kansalaispuolue haluaa suomalaisten hyötyvän maaperänsä rikkauksista

Kittilän kaivos (Suurikuusikon kultakaivos) on Kittilässä sijaitseva Euroopan suurin kultakaivos. Kaivosta operoi kanadalainen Agnico Eagle Mines. Kuva Wikimedia Commons.
Kansalaispuolue haluaa Suomen valtion ja kansalaisten saavan osansa Suomen maaperän rikkauksista.

Puolueen asiantuntijajäsenen Akseli Erkkilän johdolla laaditun kaivospoliittisen ohjelman mukaan juuri nyt, kaivosbuumin osoitettua uusia heräämisen merkkejä, on oikea aika luoda uudet pelisäännöt kaivosyhtiöiden ja valtion välille.

Kansalaispuolueen mielestä kaivospolitiikan uudistamisessa lähtökohtana tulee olla, että Suomen maaperästä löytyvät luonnonvarat ovat valtion omaisuutta. Tämän vuoksi kaivoslakia on uudistettava antamalla valtiolle etuosto-oikeus Suomen maaperästä löytyviin malmiesiintymiin. Kaivospoliittisessa kokonaisuudessa on huomioitava myös lunastuslakien uudistus siten, että kaivosalueen maanomistaja saa maansa lunastuksessa korvauksen, joka on suhteessa mailleen perustettavan kaivoksen arvoon.

Kansalaispuolueen puheenjohtajan Sami Kilpeläisen mielestä 100-vuotiaan Suomen kaivospolitiikka muistuttaa tällä hetkellä enemmän siirtomaan kuin suvereenin valtion käytäntöjä. Kilpeläisellä on kuitenkin selkeä näkemys siitä, miten kaivostoiminta saadaan valjastettua suomalaisia hyödyttävällä tavalla.

Ulkomaisten kaivosyhtiöiden verosuunnittelu on torjuttava louhitun malmin hintaan perustuvalla verotuksella tai valtiolle ja maanomistajille maksettavilla louhintamaksuilla, joita on korotettava. Myös malmioiden omistamista on verotettava, jotta vältettäisiin tapaukset, joissa ulkomainen yhtiö makuuttaa arvokasta malmiota vailla käyttöä odottaen valtion tukea, sanoo Kilpeläinen.

Puheenjohtaja Kilpeläisen mielestä on tärkeää varmistaa, että monikansalliset kaivosyhtiöt ovat Suomessa liikkeellä vakavin aikomuksin.

Malmioita voitaisiin verottaa entistä metsien pinta-alaveroa muistuttavalla mallilla, jossa verotettaisiin malmion laskennallista arvoa, mikäli malmiota ei hyödynnetä, selvittää Kilpeläinen.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Katteluksen mukaan valtion on korkea aika tehdä paluu kaivostoimintaan. Hänen mukaansa maamme strategisia luonnonvaroja on hyödynnettävä valtion toimesta, jotta voittojen jääminen kotimaahan varmistettaisiin ympäristövastuuta kunnioittavalla tavalla.

Valtion on etsittävä ja kartoitettava aktiivisesti malmioita, jotta luonnonvarojemme hyödyntäminen ei perustuisi nopeimman voiton
logiikkaan, vaan mahdollisimman pitkään ja alueita hyödyttävään kaivostoimintaan, sanoo Kattelus.

Kattelus kertoo Kansalaispuolueen haluavan kehittää Suomen luonnonvara-alaa pitkäjänteisesti ja kansalaisten etu edellä.

Kaivostoiminnasta kerättävät varat on rahastoitava Norjan tapaan. Tällöin rahaston tuotoista osa on osoitettava niille kunnille ja maakunnille, joiden alueella kaivostoimintaa harjoitetaan, kertoo Kattelus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit