Kotimaa Talous

Kansalaispuolue: Huoltovarmuus vaarassa satovahinkojen takia – Suomen on uudistettava maatalouspolitiikkansa

Suomen peltoihin jää korjaamatta tänä syksynä arviolta lähes miljardi kiloa rehu- ja leipäviljaa. Kansalaispuolue pitää välttämättömänä korvata satovahingoista kärsivien maatilojen menetyksiä. Puolue peräänkuuluttaa samalla epävarmassa maailmanpoliittisessa tilanteessa toimia, joilla Suomi palauttaa kansalliset huoltovarmuusvarastot takaisin kestävälle tasolle.

– Suomen linja nojautua EU:n yhteiseen markkinajärjestelmään ja sen mukaisiin tukijärjestelmiin on ajautumassa tiensä päähän, varoittaa kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen.

– Viimeisen neljän vuoden aikana liittymissopimuksen mukaiset Etelä-Suomen kansalliset tuet sekä satovahinkojärjestelmät on EU:n toimesta romutettu kokonaan ja keinoja korvata haittoja kansallisilla toimilla ei enää ole, jatkaa Kilpeläinen.

Kansalaispuolue perää välittömiä toimia maatilojen satovahinkojen korvaamiseen. EU:n kriisitoimet yltävät helposti Etelä-Euroopan hedelmätiloille, mutta heikosti Suomelle.

– Meille on tarjottu vain murusia Venäjä-pakotteiden haittoihin ja kaiken lisäksi päätöksentekoprosessi EU:ssa kestää kohtuuttoman kauan. Jo yli kolme vuotta Suomessa kestäneen heikon markkinatilanteen takia tilat eivät saa edes pankeilta rahoitusta ja osa tiloista on ajautunut vasaran alle, selittää Kilpeläinen.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus ymmärtää maanviljelijöiden tuskan, koska hallituksen päättämät 25 miljoonaa euroa suomalaistilojen taloudellisen ahdingon helpottamiseksi kierrätetään Brysselin kautta.

– Kyllähän tällainen akuutti-tuki pitäisi voida osoittaa kansallisen budjetin ja päätösvallan piiristä mahdollisimman nopeasti, lataa Kattelus.

Kansalaispuolue pitää välttämättömänä osittaista maatalouspolitiikan kansallistamista ja jäsenmaksurahojen palauttamista kansallisen päätöksenteon piiriin. Tämä mahdollistaisi tuen kohdentamisen tuotantoon ja tarvittaessa satovahinkoihin. Samalla huoltovarmuusvarastot sekä elintarvikkeiden että siementen osalta on puolueen mielestä otettava takaisin käyttöön koko kansan vuositarpeita vastaavina.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa