Eurooppa Politiikka

Kansalliskonservatiivien Duda voitti Puolan presidentinvaaleissa

Andrzej Duda. Kuva Wikimedia Commons.

Puolan istuva persidentti Andrzej Duda tulee valituksi toiselle kaudelle.

Puolan presidentinvaalien toisella kierroksella vastakkain olivat kansalliskonservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) Andrzej Duda ja liberaalikeskustalaisen Kansalaisfoorumin (Platforma Obywatelska, PO) Rafał Trzaskowski.

Kun 99,7 prosenttia äänistä oli laskettu, Duda oli saamassa 51,2 prosenttia annetuista äänistä. Jäljellä olevat laskemattomat äänet eivät enää vaikuta lopputulokseen.

Dudan voitto oli hiuksenhieno, mutta se tarkoittaa merkittävää saavutusta hallitsevalle Laki ja oikeus -puolueelle. Brysselin ja Puolan keskinäiset suhteet saattavat valinnan johdosta säilyä jännitteisinä, sillä EU ei ole ollut tyytyväinen Puolan tiukkaan siirtolaispolitiikkaan ja oikeusjärjestelmän puhdistamiseen kommunistisen ajan tuomareista.

Jännitteitä saattaa lisätä myös suhtautuminen sukupuoli-ideologiaan. Vaalikampanjansa aikana Duda lupasi estää LGBT-ideologian ja homoseksuaalisuuden edistämisen julkisorganisaatioissa kuten kouluissa tullessaan valituksi toiselle kaudelle.

– Se on vieras ideologia, Duda sanoi.

Lähde Politico, Kansalainen

  • 546
    Shares