Eurooppa Politiikka

Kansallismielinen AfD-puolue halutaan kieltää koko Saksassa

AfD:n vaalimainos vuodelta 2017. Kuva Markus Spiske / Flickr / CC BY 2.0

Thüringenin sisäministeri väläyttää, että AfD olisi kiellettävä koko Saksassa. Ministeri Georg Maier (SPD) on tätä nykyä kuudentoista osavaltion sisäministerien konferenssin puheenjohtaja. Ehdotuksella on siten tavallista enemmän painoa kuin pelkästään paikallista merkitystä poliittisesti kuumalla seudulla.

Uutistoimisto MDR:n (Mitteldeutsche Rundfunk) pääkaupunkitoimittaja Tim Herden sanoo, että ehdotus on kuolleena syntynyt. Aikoja sitten koetellut, perustuslailliset oikeudelliset näkökohdat tekevät puolueen kieltämisen mahdottomaksi. Sitäpaitsi ehdotus korostaisi AfD:n asemaa vainottuna puolueena; vaikutus olisi päinvastainen kuin toivotaan.

MDR:n Berliinin -toimittaja huomauttaa, että Saksassa on aiemmin haettu esimerkiksi laitaoikeiston NPD:n kieltämistä kaksikin kertaa, mutta yritys on perustuslakituomioistuimessa törmännyt ylikäymättömiin esteisiin.

Thüringenissä ja parissa muussa osavaltiossa paikallinen suojelupoliisi ja poliittiset vastustajat ovat erityisesti viimeisen vuoden aikana olleet AfD:n kimpussa, koska puolue kaksinkertaisesti syksyn 2019 osavaltiovaaleissa kannatuksensa. Vasemmisto menetti radikaalisti suosiotaan; vain Thüringenissä Linke on vallassa demarien ja vihreiden kanssa. SPD on tätä nykyä alle kymmenen prosentin puolue monessa itäisessä osavaltiossa. Linke menetti paikoin puolet kannatuksestaan.

Kommentaattori huomauttaa, että AfD on julkisesti sitoutunut demokratian pelisääntöihin, Saksan perustuslain edellyttämään vapaudellis-demokraattiseen perusjärjestykseen. Herden sanoo puolueen kylläkin flirttailevan ”ääriainesten” kanssa. Näinhän toimii näkyvästi ennen kaikkea Linke, jonka nuoret ovat väkivaltaisissa katumellakoissa aktivisteja anarkovasemmiston kanssa.

Aiheen AfD:n kieltopuheille synnytti viime viikolla välikohtaus Saksan liittopäivillä, jossa puolueen vieraana olleet aktivistit aiheuttivat hämminkiä välihuudoilla parlamentin istunnossa. Aiheina oli niin koronapolitiikka kuin maahanmuuttokysymys.

AfD:n vanha herra, entinen ryhmäjohtaja Alexander Gauland pahoitteli tapahtunutta – tapaus oli odottamaton, sanoi ex-puoluejohtaja. Tämä ei muille puolueille riittänyt. Vastaavalla tavalla ne ovat olleet juuri Thüringenissä raskailla syytöksillä AfD:n kimpussa. Sanoja ei ole säästelty. Poliittiset vastustajat nimittelevät sumeilevat AfD:n johtohenkilöitä fasisteiksi. Suojelupoliisi pitää keskeisiä vaikuttajia erityistarkkailussa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit