Eurooppa Politiikka

Liberaalit ja vasemmisto lopulta Alankomaiden parlamenttivaalien suurimmat häviäjät

Alankomaiden parlamenttivaalien suurimmiksi häviäjiksi ovatkin osoittautumassa vaalien suurin puolue oikeistoliberaali VVD sekä vasemmistolainen PVdA.

Kun 95% Alankomaiden parlamenttivaalien äänistä on laskettu, liberaalipuolue VVD (Vapauden ja Demokratian Kansanpuolue, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD)  on saamassa 33 paikkaa maan 150-paikkaisessa parlamentissa. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi on nousemassa Geert Wildersin PVV (Vapauspuolue, Partij Vor de Vrijdheid, PVV) 20 paikallaan.

Vaalien voittajiin kuuluvat myös vihreä vasemmistolaispuolue GL (GroenLinks, GL), joka on saamassa 14 paikkaa (10 lisäpaikkaa), kristillisdemokraatit CDA (Christen-Democratisch Appèl, CDA) 19:llä paikalla (6 lisäpaikalla) sekä demokraattipuolue D66 (Politieke Partij Democraten 66, D66) myös 19:llä paikalla (7 lisäpaikalla).

Vaikka suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi 33 parlamenttipaikallaan osoittautuukin oikeistoliberaali VVD, se menettää kuitenkin 8 paikkaa verrattuna 2012 vaalien tulokseen.

Vaalien suurin häviäjä on kuitenkin vasemmistolainen Työväenpuolue (Partij Van de Arbeid, PVdA), joka on nyt saamassa vain 9 paikkaa eli menettäisi näin ollen 29 paikkaa.

Wilders twiittasi kannattajilleen kun tuloslaskenta alkoi varmistamaan PVV:n nousua toiseksi suurimmaksi puolueeksi: ”Me olimme Alankomaiden kolmanneksi suurin puolue.
Nyt olemme toiseksi suurin puolue. Ensi kerralla me tulemme olemaan ykkönen!”

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kommentoi omalla Facebook-sivullaan Alankomaiden vaalitulosta.

Al Jazeera välitti äänestyspäivänä tuokiokuvan Alankomaiden parlamenttivaaleista äänestyskopeilta.

Lisätty Olli Immosen kommentti 16.3 klo 12:01

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit