Kolumnit

Kansallisvaltiot, nuo demokratian laboratoriot

Kuva Wikimedia Commons.

Euroopan unionin kehitys kohti liittovaltiota sisältää useita perusteluita, joiden sisältö edellyttää syvällisempää tarkastelua. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota perusteluun, että EU olisi synonyymi vapaille markkinoille. Onko asia todellakin näin?

EU:n liittovaltioistuminen tarkoittaa, että kansallisvaltiot luovuttavat merkittävän osan niiden suvereeniudestaan eurooppalaiselle instituutiolle. Liittovaltiossa esimerkiksi budjettivalta ja verotusoikeus kuuluvat EU:lle. Myös sosiaaliturva voi olla tulevaisuudessa siirretty EU:lle, mikä tarkoittaisi, että rikkaat Pohjois-Euroopan maat voisivat jatkossa rahoittaa Etelä-Euroopan maiden eläkkeet ja työttömyysturvan. EU-kielellä tätä samaan pakkopaitaan sitomista kutsutaan ”harmonisoinniksi”.

Kansallisvaltioiden yhdenmukaistaminen tarkoittaa kuitenkin, että yritys ja erehdys kielletään – vapaiden markkinoiden perusajatus. Ennen EU-aikaa jokainen kansallisvaltio on voinut tehdä juuri sellaista lakia kuin he parhaaksi katsovat. Jos joku maa tekee huonoja lakeja, se vastaa niistä itse, eivätkä vahingot leviä muihin Euroopan maihin. Liittovaltiossa tämä on päinvastoin: huonosta laista kärsii koko Eurooppa, ja yhden virhe sosialisoidaan koko Euroopan maksettavaksi. Pienemmät hallinnolliset yksiköt, kansallisvaltiot, ovat myös paljon ketterämpiä ottamaan käyttöön uusia kokeiluja, kun taas liittovaltiossa jokainen uudistus vaatii huomattavasti pidempää valmistelua.

Kansallisvaltioiden olemassaolo synnyttää mahdollisuuden oppia erilaisista kokeiluista ja vertailla niiden hyötyjä. Sanontahan kuuluu, että viisas oppii omista virheistään, mutta vielä viisaampi toisten tekemistä virheistä. Yhdysvalloissa tätä ajatusta kutsutaan ”demokratian laboratorioiksi”.

Edellä mainitun perusteella tulisikin muistaa, että myös demokratioiden välillä on kilpailua siitä, missä järjestelmässä syntyy eniten hyvinvointia. Pakottamalla kaikki samaan muottiin menetetään paljon arvokasta tietotaitoa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit