Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Antikainen elvytysrahastosta: Pääministeri Marin teki Suomesta EU:n sosiaalitoimiston

Sanna Marin Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Vastikään päättyneet neuvottelut EU:n elvytysrahastosta ovat kohdanneet kovaa kritiikkiä Suomessa.

Suomea neuvotteluissa edustanut pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehti lopputulosta onnistuneeksi, mutta useat asiantuntijat pitävät sopimusta Suomen kannalta epäedullisena. Myös Perustuslakivaliokunta suhtautui lausunnossaan kielteisesti velkapainotteiseen tukeen ja esitti huolensa Suomen budjettisuvereniteetista.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että pääministeri Marin ei käytä istuntotaukoa ”piileskelyyn” vaan tulee vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin.

– Huomionarvoista asiassa on se, että sekä pääministeri että pääministerille neuvottelumandaatin antanut suuri valiokunta hallituspuolueiden enemmistöllä sivuuttivat perustuslakivaliokunnan kannan koskien elvytysrahastoa. Nyt ei ole piileskelyn aika, vaan nyt on vastausten aika, Antikainen vaatii.

Pääministeri on julkisuudessa selittänyt voitoksi ja nettomaksuaseman pienentymiseksi sen, että Suomen EU-jäsenmaksut kasvavat yli 600 miljoonalla eurolla. Antikainen on lopputuloksesta eri mieltä.

– Pääministeri Marin on antanut julkisuuteen erikoisia lausuntoja, joissa vääristellään neuvottelutuloksen käytännön merkitystä. Todellisuudessa saimme neuvotteluissa lisää maksettavaa, takausvastuita ja vuosikymmenien velkavankeuden. Ilmeisesti hallitus katsoo, ettei Suomen valtiontaloudella tai perustuslakivaliokunnan mielipiteellä ole suurtakaan merkitystä, kunhan pysytään EU:n mallioppilaina, kansanedustaja ihmettelee

Neuvotteluiden tuloksena elvytyspaketin 750 miljardia euroa muuttuu aiempaa esitystä lainapainotteisemmaksi. Uuden esityksen mukaan lainaa on jaossa 360 miljardia euroa ja avustuksia 390 miljardia euroa.

– Muutos oli kokonaisuuden kannalta lähinnä kosmeettinen. Perustuslakivaliokunta piti velaksi rahoitettuja avustuksia erittäin ongelmallisina ja katsoi, että elpymisrahaston hyväksyminen muuttaisi sekä omista varoista päättämistä että EU:n luonnetta perustavanluonteisella tavalla. Marin jätti huomioimatta perustuslakivaliokunnan kannan ja hyväksyi allekirjoituksellaan Suomelle 13 miljardin kokonaisvastuun, joka ei sido pelkästään hänen omaa hallitustaan, vaan ulottuu seuraavan yhdeksän eduskuntakauden mittaiselle ajanjaksolle. Tämä oli äärimmäisen vastuuton ja kevytmielinen päätös, Antikainen moittii.

Kansanedustaja Antikainen jätti pääministerille vastattavaksi kirjallisen kysymyksen pääministerin toiminnasta EU:n hätärahoituspakettineuvotteluissa.

– Taloutensa huonosti hoitaneille maille jaetaan miljardeja euroja vastikkeetonta tukea. Italiassa viranomaiset ovat jo varoittaneet tukirahojen päätymisestä järjestäytyneen rikollisuuden käsiin, mutta sehän ei tahtia näytä haittaavan. Koko tukipaketti olisi pitänyt hylätä heti alkuunsa. Nyt ei ole mitään takeita siitä, että tukia saavat valtiot tekisivät korjausliikkeen oman taloudenpitonsa suhteen. Tukien saajat eivät joudu korottamaan omia, matalia verojaan, mutta suomalaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan entistä kovempia veroja auttaakseen kevytmielisesti velkaantuneita Etelä-Euroopan maita. Marin hyväksyi allekirjoituksellaan järjestelyn, jossa Suomesta tehdään koko EU:n sosiaalitoimisto, Antikainen kiteyttää.

  • 778
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset