Kotimaa Maahanmuutto

Kansanedustaja Antikainen EU:n uudesta siirtolaismenettelystä: ”Avoin kutsu turvapaikkashoppailijoille”

Open Arms Välimerellä. Kuva Shutterstock.

Saksa, Ranska, Italia ja Malta ovat sopineet väliaikaisesta ohjelmasta, jonka on tarkoitus helpottaa Välimeren ylittävien turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten sijoittamista EU:n jäsenmaissa. Ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sopijamaat etsivät nyt muita jäsenmaita osallistumaan siihen. Suomi tukee ohjelmaa.

Viiden EU-maan sisäministerit ilmoittivat Reutersin mukaan päässeensä maanantaina yhteisymmärrykseen uudesta Välimereltä poimittujen siirtolaisten uudelleensijoitusmekanismista EU-jäsenmaihin. Suunnitelma esitellään EU-sisäministereille Luxemburgissa 8. lokakuuta.

– Olemme tekemässä historiaa, mutta asia riippuu muista EU-maista, haluavatko nämä ottaa osaa siirtolaisten uudelleensijoittamiseen, Maltan sisäministeri Michael Farrugia sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi Suomen EU-puheenjohtajamaana tukevan työtä. Sopimuksen sisällöstä ei toistaiseksi ole tarkempaa tietoa, mutta verkkolehti Politico arvioi sen enteilevän muutoksia EU:n siirtolaispolitiikassa. Politicon mukaan sopimuksessa mainitaan turvapaikanhakijat ja siirtolaiset, eikä niinkään pakolaisia.

– Sopimus on omiaan houkuttelemaan lisää laittomia siirtolaisia pyrkimään EU:n alueelle. Tästä hyötyvät ainoastaan ihmissalakuljettajat ja monikulttuurisuuden perään haikaileva vihervasemmisto. Ihmisiä tulee ensisijaisesti auttaa heidän kotimaassaan eikä rahdata Eurooppaan laivalasteittain erinäisten kansalaisjärjestöjen toimesta. Suomi ei ole koko maailman sosiaalitoimisto, kuten ei muukaan Eurooppa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.

Välimeren yli pyrkivät siirtolaiset ovat kiristäneet EU-maiden välejä vuosien ajan, useiden rannikkovaltioiden kieltäytyessä päästämästä laittomia siirtolaisia kuljettavia pelastusaluksia satamiinsa. Uuden sopimuksen olisi tarkoitus toimia väliaikaisena apuna pitkään jatkuneeseen ongelmaan, mutta sopimuksen kestoa tai sen tarkkaa sisältöä ei ole julkistettu.

– Ensisijaisesti tulisi pyrkiä estämään Välimeren ylittäminen laittomasti eikä pohtia ratkaisua ongelmaan vasta sitten, kun laiva odottaa pääsyä satamaan. EU:n on panostettava sekä omien ulkorajojensa valvontaan, että lähtömaiden rajavalvontaan. Laivojen päästäminen satamaan ainoastaan helpottaa ihmissalakuljettajien työtä, kun hyväntekeväisyysjärjestöt käyvät poimimassa merihädässä olevia laittomia siirtolaisia kyytiin, Antikainen kiteyttää.

  • 396
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset