Eurooppa Maahanmuutto

Kansanedustaja Antikainen Kreikan siirtolaiskriisistä: ”Emme kaipaa uusintaa vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallosta”

Kuva De Visu / Shutterstock.

Kansanedustaja Antikainen vaatii rajoja suljettavaksi ennen uutta turvapaikanhakija-aaltoa.

Turkki ilmoitti perjantaina avaavansa Kreikan-vastaisen rajansa turvapaikanhakijoille ja muille laittomille rajanylittäjille. Viikonloppuna tilanne kiristyi entisestään, ja Kreikan poliisi joutui käyttämään muun muassa kyynelkaasua ja vesitykkejä luvattomia rajanylittäjiä vastaan Kastaniesin raja-asemalla. Myös Kreikan saarille yritettiin rantautua paikallisten asukkaiden vastustuksesta huolimatta.

Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis kertoi sunnuntaina, ettei Kreikka aio ottaa vastaan laittomien rajanylittäjien turvapaikkahakemuksia ainakaan kuukauteen. Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on nostanut valmiuttaan Turkin vastaisilla rajoilla sekä siirtää henkilöstöä Kreikkaan tukemaan paikallisia viranomaisia.

– Kreikan rajalle on pyrkimässä jopa 150 000 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa on miehiä. Mitä tapahtuu, jos Kreikan rajavalvonta pettää ja nämä ihmiset pääsevät vapaasti Schengen-alueelle? Olemme jo nähneet, mitä yksin saapuvat nuoret miehet saavat aikaan eikä vastaavia ongelmia kaivata yhtään enempää, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii ja painottaa, että ”emme kaipaa uusintaa vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallosta”.

EU:n sisäministerit kokoontuvat hätäkokoukseen tällä viikolla keskustelemaan Turkin rajatilanteesta ja Syyrian kriisistä.

– Suomen on oltava valmis ottamaan rajatarkastukset käyttöön ja sulkemaan rajansa ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja saapuvilta, mikäli Kreikka ja Frontex eivät onnistu pitämään EU:n ulkorajaa suljettuna laittomilta rajanylittäjiltä. Rajavalvontaa tulee tehostaa etenkin Suomen ja Ruotsin rajalla. Suomeen ei tule päästää yhtäkään laitonta, turvallisen maan kautta saapuvaa siirtolaista väärinkäyttämään turvapaikkajärjestelmää, Antikainen vaatii.

Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien Suomen varautumista uuteen turvapaikanhakijakriisiin Turkin rajan avautumisen takia.

  • 613
    Shares

Liity kannattajajäseneksi