Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Antikainen: Miksi hallitus miettii turvapaikanhakijoita eikä keskity suomalaisten pelastamiseen kriisin keskellä?

Sanna Marinin (sd.) kabinetti. Kuva Laura Kotila / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Turvapaikanhakijoiden tuominen Suomeen nykyisessä koronakriisissä osoittaa hallitukselta täydellistä harkintakyvyn puutetta, arvostelee kansanedustaja Sanna Antikainen.

Valtioneuvosto on hyväksynyt Suomen hallituksen kaavailemat muutokset turvapaikkarahaston käyttöön ottaakseen vastaan 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta. Sisäministeriö on kaavaillut turvapaikanhakijoille koronatestejä, jotka tekisivät paikalliset viranomaiset Kreikassa, ja siirto-operaatio etenisi rajojen avauduttua.

– Turvapaikanhakijoiden tuominen Suomeen tässä tilanteessa osoittaa hallitukselta täydellistä harkintakyvyn puutetta. Yli 300 000 suomalaista on tällä hetkellä yt-neuvottelujen kohteena, ja monen toimeentulo on vaarantunut. Tässä tilanteessa hallituksen tulisi keskittyä omien kansalaistemme hyvinvoinnin ja toimeentulon varmistamiseen koronakriisin keskellä, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Vaikka turvapaikanhakijoiden siirtoon Suomeen saataisiin EU-rahoitusta, EU-rahoitus ei kuitenkaan kata siirron jälkeisiä kustannuksia.

– Turvapaikanhakijoiden vastaanotosta aiheutuvat kustannukset ovat tämänkin vuoden talousarviossa yli 117 miljoonaa euroa. Kun suuri joukko suomalaisia on jäämässä työttömäksi tai lomautetuksi, maallamme ei ole varaa ottaa ulkomailta elätettäväksi henkilöitä, joilla ei ole edellytyksiä työllistyä ja elättää itseään Suomessa. Suomella ei ole varaa toimia koko maailman sosiaalitoimistona etenkään nyt, Antikainen ihmettelee.

Antikainen ihmettelee myös tapaa, jolla tähänastiset turvapaikanhakijat maahamme ovat valikoituneet.

– Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin aikana Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista 81 % ja myönteisen päätöksen saaneista 73 % oli miehiä. Myös vuonna 2018 yli 70 % 14-34-vuotiaista turvapaikanhakijoista oli miehiä. Tästä huolimatta haavoittuvimmassa asemassa pakolaisleireillä ovat naiset, jotka elävät jatkuvan seksuaalirikosten uhan alla. Voisiko hallitus kerrankin tutkia turvapaikkapolitiikkansa sukupuolivaikutukset ja auttaa vaihteeksi naisia?, Antikainen kysyy.

Kansanedustaja Antikainen on jättänyt tänään eduskunnassa sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) vastattavaksi asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit