Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Antikainen poliisin prioriteeteistä: ”Ajatusrikokset tutkitaan viivytyksettä, mutta seksuaalirikoksista vain törkeimmät”

Kuva JIP / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Perussuomalaisten Antikainen vaatii poliisia priorisoimaan seksuaalirikosten tutkinnan vihapuhejahdin edelle.

Tänä aamuna HS:n haastattelema rikosylikomisario Sari Sarani kertoi, että keskusrikospoliisilla on käsittelemättä yli 2000 vihjeviestiä koskien lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

– On todella erikoista, kuinka poliisi priorisoi henkilöresurssinsa. Ylikomisario Jari Taposen twiitin mukaan poliisitoimintaa joudutaan paljon priorisoimaan, mutta viharikosten tutkinta on nostettu kärkisijoille, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen toteaa.

Sarani kertoo HS:ssa, että vihjeet lasten hyväksikäytöstä lisääntyivät merkittävästi joitain vuosia sitten, mutta poliisi ei reagoinut siihen.

– Samaan aikaan poliisistakin on kuulunut julkisuuteen näkemyksiä, joiden mukaan seksuaalirikosten määrä ei ole lisääntynyt, vaan ainoastaan ilmoituskynnys on alentunut, Antikainen ihmettelee.

Kansanedustajan puheet priorisoidaan ykkössijalle

Poliisi listaa oman toimintansa yleisiin periaatteisiin asiallisuuden, puolueettomuuden ja sovinnollisuuden. Poliisi Suomessa -julkaisun mukaan ”poliisin on kohdeltava kaikkia ihmisiä puolueettomasti ja tasapuolisesti”.

– Käytännössä tämä näkyy siinä, että vihreisiin kuulunut ja kunnallisvaaliehdokkaana ollut rikoskomisario Pekka Hätönen priorisoi kansanedustajien puheiden ja kirjoitusten tutkinnan ykkössijalle ja toteaa, että ainoastaan perussuomalaisen kansanedustajan tekemiset on syytä viedä eteenpäin syyttäjälle. Ajatusrikokset tutkitaan viivytyksettä, mutta seksuaalisen hyväksikäytön osalta poliisi on omien sanojensa mukaan keskittynyt tutkimaan törkeimpiä tapauksia, Antikainen moittii ja huomauttaa tällaisen toiminnan murentavan kansalaisten luottamusta poliisiin.

Antikainen ihmettelee erityisesti asenneilmapiiriä, jossa tietystä, vallanpitäjien oman maailmankuvan kannalta kiusallisesta rikollisuuden lajista pyritään vaikenemaan tai sitä pyritään vähättelemään, eikä näiden rikosten tutkimiseen osoiteta riittäviä resursseja.

– Vinkkeihin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulisi reagoida välittömästi. Monilla tekijöillä on useita, jopa kymmeniä uhreja, ja viivyttely tarkoittaa sitä, että uhrien määrä vaan kasvaa ja yhä useammat lapset joutuvat hyväksikäytön uhreiksi. Sen sijaan, että viestejä käsittelee vain kaksi henkilöä, tutkintaan pitäisi ohjata sellaiset resurssit, että kaikki kertyneet vihjeet saataisiin purettua jonosta viivytyksettä. Vihreän sisäministeri Maria Ohisalon vastuulla on huolehtia siitä, että poliisi saa käyttöönsä tarvittavat resurssit, jotta se voi tehokkaasti puuttua lasten ja nuorten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, kansanedustaja Antikainen korostaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit