Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Antikainen: poliisiylijohtajan ristiriitaiset puheet al-Holin palautuksista heikentävät luottamusta poliisiin

Kuvituskuva. Syyrian Al-Hol lokakuussa 2019. Kuva Y. Boechat (VOA) / public domain.

Yle uutisoi keskiviikkona 11. joulukuuta nähneensä 21.11.2019 päivätyn asiakirjan, jossa kerrotaan ulkoministeriön asettaneen 15. marraskuuta työryhmän laatimaan suunnitelman al-Holin leirillä oleskelevien Suomen kansalaisten palauttamiseksi Suomeen.

Asiakirjan on allekirjoittanut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka ennen uutisen julkituloa on kiistänyt olleensa tietoinen suunnitelmasta tuoda Syyriassa sijaitsevan al-Holin ISIS-leiriläisiä Suomeen. Tämän jälkeen Poliisihallitus julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Ylen näkemä asiakirja on salassa pidettävä poliisin omaan varautumiseen liittyvä suunnitelma.

– Poliisiylijohtaja kiistää nähneensä riviäkään suunnitelmasta, jonka on Ylen tietojen mukaan omakätisesti allekirjoittanut. Onko kyseessä tahallinen harhaanjohtaminen vai miten hänen allekirjoituksensa on suunnitelmaan päätynyt? Asian salailu poliisijohdon toimesta heikentää poliisin luotettavuutta kansalaisten silmissä. Sisäministeri Ohisalon olisi syytä tutkia asiaa perinpohjaisesti, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen huomauttaa.

Yle haastatteli 10.12.2019 poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista al-Holin leiriläisten palautuksiin liittyen. Poliisiylijohtaja kertoi tuolloin Ylelle, ettei ole nähnyt riviäkään suunnitelmasta tuoda leiriläisiä Suomeen eikä poliisille ole esitetty asiaan liittyen virka-apupyyntöä. Seuraavana päivänä Yle kertoi nähneensä poliisiylijohtajan allekirjoittaman suunnitelman leiriläisten palautuksesta ja siihen varautumisesta.

Yle haastatteli Kolehmaista uudestaan torstaina 12. joulukuuta, jolloin tämä pyrki tarkentamaan puheitaan ja kertoi, ettei ole nähnyt ulkoministeriön suunnitelmaa siitä huolimatta, että työryhmässä on myös Poliisihallituksen edustus. Samana päivänä Demokraatin haastattelussa Kolehmainen kertoi, että asiakirjan vuotamisesta on tehty rikosilmoitus valtakunnansyyttäjän toimistoon ja että kyseessä on poliisin oma asiakirja, jolla ei ole mitään tekemistä ulkoministeriön kanssa.

– Hallitus kaatui jo kertaalleen luottamuspulaan ja nykyisenkin hallituksen rivit rakoilevat pahasti ISIS-naisten ja näiden lasten palauttamissuunnitelmien takia. Ulkoministeriössä valmistellaan salaista operaatiota ja poliisiylijohtaja kiistää nähneensä allekirjoittamiaan asiakirjoja. Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee. Asioiden salailu murentaa kansalaisten luottamusta viranomaisiin, Antikainen toteaa.

Antikainen on jättänyt poliisiylijohtajan ristiriitaisten lausuntojen tutkimisesta kirjallisen kysymyksen.

  • 274
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset