Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Antikainen vaatii selvitystä, kuinka esitys vaalien siirtämisestä syntyi

Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Perussuomalaisten kansanedustajan Sanna Antikaisen mukaan kuntavaalien siirtämiseen johtanut prosessi herättää paljon kysymyksiä. Toistaiseksi erityisesti pääministeri Sanna Marin (sd.) on vältelleet kysymyksiin vastaamista.

– Kuntavaalien ajankohta ei voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Päinvastoin, viime lokakuussa oikeusministeriö tiedotti valmistelevansa yhdessä THL:n kanssa turvallista äänestämistä epidemiatilanteesta riippumatta, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

– Aikaa on ollut useita kuukausia eikä esimerkiksi Yhdysvalloissa vaaleja siirretty, vaikka koronatilanne oli siellä vaalien aikaan paljon pahempi. Kansalle on kerrottava rehellisesti, mistä yhtäkkinen suunnanmuutos johtui, ja kuinka prosessi eteni.

Laskelmat, joilla siirtoa perusteltiin, eivät Antikaisen mukaan kestä lähempää tarkastelua.

– Kun poskettoman suuri tartuntamäärien nousu kyseenalaistettiin, THL:n Mika Salminen kiirehti kertomaan, että kyseessä oli vain laskuharjoitus. Puoluesihteerit kuitenkin tekivät päätöksensä näiden laskelmien pohjalta. Kerrottiinko heille laskentamallin puutteista?

On myös epäuskottavaa – toteaa Antikainen – että oikeusministeriön virkamiehet päätyisivät tuomaan vaalityöryhmälle pohjaesityksen vaalien siirrosta kysymättä ministeriltä tai informoimatta häntä ensin.

– Kuka päätökset teki ja kenellä kaikilla tieto oli ennen vaalityöryhmän kokousta? Antikainen tivaa.

Vaalien siirto yhdistettynä hallituspuolueiden ehdokashankinnan takkuiluun ja jatkoaika ehdokaslistojen jättämiseen herättävät kiusallisia kysymyksiä.

– Mikäli vaalien siirron taustalla oli poliittista ohjausta, herää kysymys, pitikö vaaleja siirtää, koska kepun kannatus oli liian alhainen eikä demareilla ollut vielä tarpeeksi ehdokkaita. Jos listoja saa alkuperäisen päivämäärän jälkeen täydentää muillakin kuin vasta kyseisen päivämäärän jälkeen 18 vuotta täyttäneillä, tilanne vaikuttaa juuri tältä.

Vaalien siirtäminen siksi, että hallituspuolueet voivat paikata kannatustilannettaan ja täydentää ehdokaslistojaan – Antikainen sanoo – ei kuulu länsimaiseen yhteiskuntaan, vaan tekee Suomesta demokratian irvikuvan.

– Missä se hallituksen toitottama oikeusvaltioperiaate nyt on, heitettiinkö se romukoppaan oman valta-aseman säilyttämiseksi? Voiko Suomelta nyt jäädä EU:n elvytyspakettirahat saamatta hallituksen omien vaatimusten ja toiminnan seurauksena? Antikainen ihmettelee.

Kansanedustaja Antikainen on tänään tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitukselta vastauksia siihen, kuinka esitys vaalien siirtämisestä syntyi.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit