Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Elomaa: ”Yksikin huumekuolema on liikaa”

Paisuvan huumeongelman selättämiseksi tarvitaan vastuullista päätöksentekoa ja lujia ratkaisuja, toteaa kansanedustaja Ritva Elomaa.

Kansanedustaja Ritva Elomaa (ps.) toteaa kolumnissaan Suomen Uutisissa huumeiden käytön yleistyneen Suomessa merkittävästi viime vuosikymmeninä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2019 julkaiseman tilastoraportin pohjalta esimerkiksi kannabiksen käyttö ja kokeilu 15-69 -vuotiaiden suomalaisten keskuudessa on nelinkertaistunut vuosien 1992 (6 %) ja 2018 (24 %) välillä. Kannabis on selvästi yleisin käytetty huumausaine, mutta myös amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin kokeilut ovat lisääntyneet viime vuosina.

Kansanedustaja perää pikaisia toimia kuolettavan kehityksen kääntämiseksi. Tilastokeskuksen kuolemansyytilastojen mukaan huumausainekuolemien määrä oli 261 vuonna 2018. Kasvua edellisvuoteen nähden oli 61. Huumeisiin kuolleiden määrä on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa korkeampi kuin muualla Euroopassa.

Salliva suhtautuminen huumeiden käyttöön pitää sisällään merkittäviä riskejä. Silti jopa osa hallituksessa olevista poliitikoista ovat ilmaisseet myönteistä suhtautumista huumeisiin. Esimerkiksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi viime syksynä vihreiden suhtautumisesta huumeisiin ja vaati huumausaineiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

Ongelmaan on Elomaan mukaan puututtava kokonaisvaltaisesti. Ongelmien ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen ovat avainasemassa. Vaaditaan valistustyötä ja nuorille suunnattuja tukipalveluita, mutta myös huumausainerikosten rangaistusten riittävyyttä tulisi harkita.

Kansanedustaja Elomaa kertoo laatineensa toimenpidealoitteen, jolla hallitusta vaaditaan ryhtymään laajamittaisiin toimiin huumeiden käytön vähentämiseksi.

– Nyt tarvitaan vastuullista päätöksentekoa ja lujia ratkaisuja paisuvan huumeongelman selättämiseksi, kansanedustaja muistuttaa. Yksikin huumekuolema on liikaa.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit