Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Junnila vaatii apua Kreikan ”helvetin porteille”

Turkista saapuvia siirtolaisia. Kuva Shutterstock.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti varhain aamulla toimenpidealoitteen, jotta hallitus ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin auttaakseen Kreikkaa hallitsemaan Eurooppaan pyrkivää siirtolaisjoukkoa.

Turkin presidentti Erdoğanin päätös ”avata helvetin portit” on johtanut väkivaltaisiin mellakoihin Kreikan rajalla.

– Kreikkaa ei voi jättää yksin, sillä EU:n ulkorajan ylitettyään monet siirtolaiset suuntaavat sosioekonomisista syistä kohti Pohjoismaita. Meidän tulee tarjota osaamista rajavalvonnassa ja kriisinhallinnassa sekä lähettää rajavartijoita Frontex-operaatioihin, jotta siirtolaisia voidaan käännyttää ja maahantuloa estää, kansanedustaja Vilhelm Junnila toteaa.

Vuonna 2016 Euroopan Unioni ja Turkki sopivat, että Turkki estää pakolaisten pääsyn Eurooppaan. Vastineeksi EU lupasi miljardien eurojen talousavun, jota on maksettu avokätisesti. Tilannetta seuraamassa olevan toimittaja Antonis Repanaksen mukaan Kreikkaan pyrkivät eivät kuitenkaan ole syyrialaisia pakolaisia vaan siirtolaisia Afganistanista, Iranista ja Marokosta. Myös Reutersin toimittaja kertoo tavanneensa poliiseja ja sotilaita, joiden mukaan kaikki tähän saakka pidätetyt ovat olleet afgaaneja, eivätkä suinkaan syyrialaisia.

– Merkit viittaavat toisintoon vuoden 2015 siirtolaisvyörystä. Suomen tulee kunnioittaa Kreikan ilmoitusta turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttämisestä edellä mainitun kaltaisessa poikkeustilanteessa, Junnila sanoo.

Rajavalvontaansa lujittaneen Kreikan mukaan Turkki on aktiivisesti edesauttanut siirtolaisvyöryn organisoimisessa.

Myös Bulgaria on Kreikan tavoin vahvistanut Turkin vastaista rajaa lähettämällä alueelle sotilaita ja kalustoa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit