Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Kauma huolissaan ISISin uudesta noususta Afganistanissa

Belgian terrori-iskun jälkeen vuonna 2016. Kuva Miquel Discart / Flickr / CC BY-SA 2.0

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen terrorisminvastaisen komitean suomalaisjäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos USA:n tuleva hallinto aikoo pitää kiinni suunnitelmista vetää yhdysvaltalaiset joukot pois Afganistanista.

– Useat tahot ovat toivoneet, että joukkojen vetäytyminen koordinoidaan muiden alueella toimivien liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Yhdysvaltojen mahdollinen vetäytyminen tulisi synnyttämään valta- ja turvallisuustyhjiön, mikä voi johtaa terroristijärjestö ISISin uuteen nousuun. Mikä taho Afganistaniin sitten jääkään terrorismia torjumaan, hoitaa erittäin tärkeää tehtävää myös meidän eurooppalaisten turvallisuuden kannalta, Pia Kauma toteaa.

Kansanedustaja Kauma puhui aiheesta terrorisminvastaisen komitean etäkokouksessa keskiviikkona. Kokouksessa Etyjin parlamentaarikot keskustelivat Ranskan ja Itävallan taannoisista terrori-iskuista asiantuntijakuulemisten pohjalta. Kuultavana oli muun muassa Itävallan sisäministeriön kansainvälisen osaston johtaja, Wienin yliopiston turvallisuuspolitiikan tutkija ja radikalisoitumisen vastaisen työn asiantuntija.

Kauma pitää erityisen huolestuttavana tietoja, joiden mukaan Itävallan terroriteon pääepäilty oli osallistunut radikalisoitumisen vastaiseen ohjelmaan ja päässyt pois vankilasta etuajassa.

– Hän oli onnistunut huijaamaan viranomaisia, ettei enää kannata ääri-islamilaisia näkemyksiä. Tällainen on täysin mahdollista, koska ei kukaan voi nähdä toisen ihmisen pään sisään. Silti katson, että radikalisoitumisen vastaisia exit-ohjelmia on syytä jatkaa, ja jakaa parhaita käytäntöjä eri maiden kesken, Kauma sanoo.

Kansanedustaja peräänkuuluttaa myös entistä tiiviimpää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa Etyjin osallistujavaltioiden kesken.

– Tarvitsemme tehokkaampaa rajavalvontaa, jotta terroritekoihin tai niiden tukemiseen jo syyllistyneet henkilöt eivät pääsisi liikkumaan maasta toiseen. Vankeusrangaistusten tulee olla riittävän pitkiä, ja sosiaalisen median alustat pitää velvoittaa poistamaan väkivaltaan kannustava sisältö viivytyksettä, kun sellaista sinne ilmestyy.

Etyjin terrorismin vastaisen komitean tavoitteena on saada aikaan Etyj-maiden välistä vuoropuhelua, jotta maat voisivat oppia toisiltaan parhaita käytäntöjä terrorisminvastaisessa työssä. Komitea pyrkii myös ennakoimaan, mihin suuntaan terrorismi Etyjin alueella tulevaisuudessa kehittyy sekä laatimaan ihmisoikeusnäkökulman huomioonottavia suosituksia terrorisminvastaisiin toimiin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit