Kotimaa Maahanmuutto

Kansanedustaja Kauman toimenpidealoite: Kansallinen rajamenettely ja mahdollisuus rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella käyttöön

Ruotsin ja Suomen raja Torniossa.

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on jättänyt eduskunnan allekirjoitusjärjestelmään toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan kansallisen rajamenettelyn käyttöönottoa ja turvapaikanhaun määräaikaisen rajoittamisen mahdollistamista kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.

Pia Kauman mukaan Afganistanin tilanne on alleviivannut kokoomuksen maaliskuussa 2020 julkaisemaan turvapaikkapoliittiseen ohjelmaankin sisältyvien ehdotusten kiireellisyyttä.

-Turvapaikkajärjestelmän tarkoitus on tarjota turvaa maailman hädänalaisille. Tässä tehtävässään Suomen turvapaikkapolitiikka palveli pitkään hyvin. Vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisi kuitenkin osoitti, ettei nykyinen turvapaikkapolitiikkaa koskeva lainsäädäntömme kaikilta osin vastaa tämän päivän haasteisiin. Lainsäädäntö on päivitettävä 2020-luvulle. Järjestelmän on rakennuttava ajatukselle turvapaikkapolitiikan pitkän aikavälin kestävyydestä ja avun aidosti hädänalaisille kohdentavasta valikoivuudesta. Afganistanin tilanne ja Valko-Venäjän Liettuaan kohdistama hybridioperaatio ovat alleviivanneet järjestelmän uudistamisen tärkeyttä ja kiireellisyyttä, Kauma sanoo.

Kauman mukaan turvapaikkapolitiikan uudistamisessa tarvitaan sekä EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikan rakentamista että kansallisia varautumistoimia.

– EU tarvitsee yhteisen turvapaikkapolitiikan. Unionin on siirryttävä järjestelmään, jossa kansainvälisen suojelun tarjoaminen tapahtuu ensisijaisesti noutamalla suoraan kriisialueilta rajat ylittävän turvapaikanhaun sijaan. Lisäksi tarvitaan kuitenkin myös kansallisia toimia. Suomen kansallinen lainsäädäntö ei valitettavasti ole kaikilta osin sillä tasolla, jota mahdolliseen, esimerkiksi Afganistanin tilanteen laukaisevaan uuteen turvapaikanhakijakriisiin varautuminen edellyttäisi. Akuuteimmat puutteet koskevat vastaamista tilanteisiin, joissa Suomeen kohdistuisi yllättäen huomattavan suuri turvapaikanhakupaine, Kauma sanoo.

Kauma ehdottaa, että Suomen varautumisen vahvistamiseksi ja lainsäädännön ajantasaistamiseksi Sanna Marinin (sd.) hallitus ryhtyy välittömästi kahden lainsäädäntömuutoskokonaisuuden valmisteluun, jotka koskevat kansallisen rajamenettelyn käyttöönoton ja turvapaikanhaun määräaikainen rajoittamisen kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.

– Suomessa on otettava käyttöön kansallinen rajamenettely, jossa kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan tarpeen mukaan käsitellä ja ratkaista rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä päästämättä henkilöä menettelyn aikana maahan. Rajamenettelyn käyttöönotto perustuu voimassa olevaan turvapaikkamenettelydirektiiviin. Hakuajan oleskelun rajaaminen rajavyöhykkeelle vaikeuttaisi rikollisten pyrkimystä väärinkäyttää turvapaikanhakua keinona siirtyä toisen maan sisään ja toimia sen sisällä ensin turvapaikanhakijan statuksella ja tarvittaessa kielteisen päätöksen jälkeen jäämällä laittomasti maan sisälle. Yleisestikin valinta rajavyöhykkeen palautuskeskuksen ja palaamisen välillä olisi omiaan lisäämään paluun suosiota niissä tilanteissa, joissa suojelun perusteet eivät ole riittäneet oleskelulupaan, vaan on tehty kielteinen päätös, Kauma sanoo.

– Toinen toimenpidealoitteen ehdotus on, että Suomen valmiuslainsäädäntöön luodaan valmius rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella. On realistisesti tunnustettava, ettei turvapaikanhaku ole aina spontaania. Suomella ei ole kaikissa kuviteltavissa olevissa tilanteissa mahdollisuutta käsitellä suurta määrää yhtäaikaisia maahantulijoita ilman, että kansallinen turvallisuus vaarantuu. Turkki käytti turvapaikanhakijoita painostuksen välineenä keväällä 2020 ohjattuaan merkittävän määrän turvapaikanhakijoita yllättäen Kreikan rajalle. Tänä kesänä samaa keinoa on käyttänyt Valko-Venäjä, joka on kohdistanut hybridioperaationsa Liettuaan. On välttämätöntä, että EU:n rajavaltio -Suomen lainsäädäntö ajantasaistetaan siten, että työkalupakissamme on tarvittaessa keinot myös tähän uuteen hybridivaikuttamisen muotoon vastaamiseen, Kauma jatkaa.

Kauman mukaan aloitteessa esitetyt muutokset olisi mahdollista toteuttaa nopealla aikataululla, mikäli poliittinen tahto asian edistämiseksi löytyy.

– Viime vaalikaudella kokoomuslaisten ministereiden johdolla tehtiin ja otettiin valmisteluun useita turvapaikkapolitiikkaa järkeistäviä uudistuksia. Tätä työtä olisi nykyisen hallituksen pitänyt jatkaa, mutta näin ei valitettavasti ole tapahtunut. Nyt olisi korkea aika korjata kurssia. Ehdottamamme lainsäädäntömuutokset olisivat valmisteltavissa suhteellisen nopealla aikataululla, mikäli poliittinen tahto priorisoida asia vain löytyy, Kauma päättää.

Tilaa
Ilmoita
guest
24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tomppa

Muuten olen asioista Kauman samaa mieltä, mutta EU ei tarvitse yhtenäistä turvapaikkakäytäntöä, koska se johtaisi vain ”pakolaisten” siirtelyyn EU:n sisällä. Ylipäätään, on ilo huomata, että Kokoomuksessakin aletaan nähdä massamaahantulo ja sen aiheuttamat kustannukset ongelmana ja siihen halutaan edes jollakin tavoin puuttua.

juu

– EU tarvitsee yhteisen turvapaikkapolitiikan.”
Ei tarvitse, koska EU:sta ei tule kun ongelmia.
EU on kaiken lisäksi tekemässä kaikkia jäsenmaita moskevaa maahanmuutto sopimusta, minkä ainoa tavoite on väestönvaihto.
Meidät korvataan kehitysmalaisilla

Ilkka Forsten

Eli lisää kustannuksia kun pitää oikein lennättää jihadistit Suomeen.. Ja tämä jatkuu JOS te menette taas äänestämään nuo pellet valtaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
pää määrää

Venäjän 1000 kilometrinen raja on toistaiseksi este turvapaikan hakijoille. Siirtolaisia on tullut vain Ruotsin kautta tai haettu lentokoneilla.
Onko Suomen medialle järkevää levittää Venäjän vastaista propagandaa?

Ilkka Forsten

Tyhmyys tuottaa monenlaista hedelmää. Yksi on Venäläisten ärsyttäminen ja leikkiminen EU:n ehdoilla. Toisena tulee kansan mielipiteen täydellinen nollaaminen joka tulee kostautumaan sitten vaalien aikaan. Vihreät, demarit. kokoomus jne kokee vielä karvaan kalkin kun ei käsitetä että tässä maassa toimii vielä äänestysmahdollisuus. Demokratiaa meillä ei enää ole, mutta kyllä sekin vielä saavutetaan.

Voihan toki olla että Anna maja Henriksson juurikin vaalien alla ilmoittaa että koronarypäs on taas heilahtanut äärilaitaan ja siirrämme vaaleja parilla kuukaudella tai vuodella. Näinhän sitä suhmuroitiin kunnallisvaalienkin kohdalla. Älkää unohtako näitä juttuja. Ne toivoo että olette lampaita ja menette määkimään joo joo joo, mikäli taas selitellään vaalien siirtämistarvetta.

Ihmettelijä

Ei se kostaudu vaalien aikaan, samanlaiset järjestelmät täällä, kuin rapakon takanakin oli, joten sama mahdollisuus vaalivilppiinkin. Kuntavaalit eivät tainneet olla rehelliset myöskään. Muistan, että laki ei anna mahdollisuutta vaalitarkkailuun. Hyvin ovat hallitukset 30 v aikana hoitaneet asiat, jotta äänestykset saataisi menemään valtaklikin ja EUn vaateiden mukaan.

murre riepunen

Eipä ihme, että maamme komeilee itsemurhatilastojen kärkipaikoilla, pyritään häivyttämään tämä ( kin ) asia, ykköspaikkaa onnellisena kansa maamme hallitsi suvereenisti, nyt porhaltaa jopa kehitysmaita ohitsemme, molemmin puolin. Koulujärjestelmä tuhottiin, ei saa korjata, vasemmiston kimpurointi asian suhteen on pyhää. Lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvien ongelmien kärkipaikoille nousua kauhistellaan, henkirikosten, raiskausten, avioerojen tilastojen valossa meillä käydään sisällissotaa, kuten naapurimaassa. Tilannetta pahentaa Ylen johdolla kansan sumuttaminen valheiden turvin mm. ilmastohysterian lietsontaan saa surutta jatkaa. Kuka maatamme johtaa?

Ilkka Forsten

Nyt sitten poliisiylijohtoon saakka ihmetellään kuinka nuorisojengien määrä on kasvanut, ja väkivaltaistanut.. Mistähän se voisi johtua, siis mistähän, hmmmm…?

Muslimien ja kehareiden ottaminen suomeen ei tietenkään selitä ilmiötä koska kahdenkymmenen somalin ryhmässä on yksi suomalainen, joka sekin on todellisuudessa somali mikä syntyi varissuolla ” siirtolaisten ” perheeseen.

Voi sentään, nyt olemme Tanskan ja Ruotsin tiellä, niin ollaan ja muistaakseni joku kertoi liki viisitoista vuotta sitten että näin siinä käy, mutta vihapuhe oli jo silloin ankarasti sanktioitua, eikä tulijoiden motiiveja saanut juurikaan pohtia olematta vähintään plantaasin omistaja joka käy aktiivista orjakauppaa.. Tervaakin on poltettu, että kyllä kehitys on suoraan siihen verrannollinen.

Kirkkonummella ja muuallakin on kunnostauduttu näiden kehityskelpoisten ” suomalaisten ” toimesta, ja nyt paikalliset ovat alkaneet miettiä kuinka ennen niin rauhallinen ja turvallinen paikka on voinut muuttua silmittömän väkivallan alueeksi. Pohtikaa vaan ja äänestäkää taas vaaleissa samoja tontuja valtaan, kun haluatte hyveliputtaa, ja kuvitella olevanne osa suurta maailmanlaajuista ydinperhettä jossa onni ja harmonia kohtaa rodusta ja uskonnosta riippumatta

Haistakaa v*****u, ja älkää nyt ruikuttako kun ette uskalla olla mitään muuta poliittiselta kannaltanne vaikka penskanne hakataan henkihieveriin. ME voisimme pelastaa teidät, mutta ei oikein enää kiinnosta, sillä olette niin pitkään nimitelleet rasisteiksi, natseiksi ja mitähän vielä, että nyt voitte kokeilla miten kivapuhe auttaa klaanipäällikön jalkikasvuun.

Anonyymi

En lakkaa ihmettelemästä sitä, että tekemällä asiat ihan samalla tavalla kuin Ruotsissa on tehty jo vuosikymmenet, kuvitellaan päästävän erilaiseen lopputulokseen.?????

Sami

Valitettavasti Pia Kauman on hyvine ajatuksineen aika yksin. Edellisissä eduskuntavaaleissa 80% suomalaisista äänesti sen puolesta, ettei mitään rajoituksia tulijamäärille ole. 80% äänestäjistä antoi punavihreälle veronmaksajien piikkiin maailmaapelastavalle kulttuurimarxistihallinnolle avoimen valtakirjan tuoda Suomeen rajattomasti, vaikka jopa miljardeja maailman ihmisiä epäonnistuneista kulttuureista, ja samalla äänestysvalinnalla 80% Suomalaisista sitoutui maksamaan laskun näiden Suomeen tuotujen epäonnistuneiden kulttuurien vastikkeettomasta elättämisestä, auttamisesta ja hyvinvoinnista.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Sami
Ihmettelijä

Minä oletan, että EU vaatii ottamaan väkeä lisää, koska kerran on asettanut Suomelle asukastavoitteeksi 62 miljoonaa. Kestää vuosikausia kuljettaa väkeä tänne, että tavoite saadaan täyteen.

Hätätila tai väärinymmärrys

”Unionin on siirryttävä järjestelmään, jossa kansainvälisen suojelun tarjoaminen tapahtuu ensisijaisesti noutamalla suoraan kriisialueilta rajat ylittävän turvapaikanhaun sijaan.”
Esimerkiksi haettaisiin yksityiskoneilla afgaaneja ja isis-äitejä Suomeeen. Näppärää.

Sami

Valitettavasti Kokoomuksen Pia ei ehdottanut että Suomi ei olisi enään ”turvapaikka” sellaisten maiden kansalaisille, joiden kotimaista sota loppui jo 20 vuotta sitten, esimerkiksi Somalia. Vaivihkaa ”turvapaikan” on annettu muuttua loppuelämän jatkuvaksi ja veronmaksajien niskalimassa maksamaksi vastikkeettomaksi täydenpalvelun lepokodiksi. Jos tässä ei nähdä mitään omituista, niin missä sitten?

John Quiman

Eivät ole huomaavinaan, että somalit voisivat kaikki palata omaan maahansa, koska perimmäinen idea on koko ajan ollut saada kehitysmaalaisia tuomaan ”rikkautta kulttuuriin”. islamiakin kehutaan samasta syystä, eikä sitä saa edes arvostella uskontona juuri siksi, että viherfasistit haluavat pitää ne länsimaissa aiheuttamassa ongelmia. Tavoite on kaaos ja osana sitä on monikulttuurisuus ja uskonto.

John Quiman

Kansainvälisen suojelun kriisialueilla tulee olla lähialueilla, ei suinkaan lennättämällä pakolaisia länsimaihin. Niiden on ensisijaisesti otettava vastuu omista maistaan, mutta pakenevien joukko on suurelta osin sotilaskarkuriksi määriteltäviä kookospähkinäkaartilaisia. Ei sitä vastuuttomuutta pidä tukea. Sen tukemisella ainoastaan edistetään huonojen voimien voittoa niiden kotimaissa.

Hätätila tai väärinymmärrys

Ei tarvita kikkailuja. Riittää kun ei anneta senttiäkään rahaa. Tämä ei vielä riitä, vaan myös jo maahan luikerreilta pitää poistaa ilmainen elämä jos riittävää työhistoriaa ja veronmaksua ole esittää.
Yksikään somali, afgaani tai irakilainen ei saavu Suomeen toiselta puolen maapalloa jos tarjolla ei ole ilmaista elämää.

Sami

Olet erittäin oikeassa! Valitettavasti 80% Suomalaisista äänestäjistä kokee palkkansa liian suureksi ja verotaakkansa aivan liian pieneksi. Ai mistä tiedän? No heidän äänestysvalinnoistaan, 80% äänestäjistä pyysi lisää veroja ja pienempiä palkkoja elättääkseen koko maailman epäonnistuneet kulttuurit.

Kata

Kokoomus kyllä otti askeleita 2015 taaksepäin Suomen talouden ja ennenkaikkea turvallisuuden vaarantamisella!Melko pitkin askelin,sanoisin!

John Quiman

Kokoomuksen Orpo valheteli kansalle päin naamaa, että ei voi estää. Hän myös julisti, että pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia, joka on myös törkeä valhe, jolla pyrittiin vain hiljentämään kaikki vastustus.

Myöhemmin Orpo myönsi, että ei ollut pakko laskea maahan ja oli vieläpä ylpeä taidostaan valehdella kansalle.

Ilkka Forsten

Sittemmin sille tehtiin pallolaajennus että pystyy jatkamaan valehtelemista. Olen niin onnellinen hänen puolestaan, hyvä ettei mitään ylimääräistä jäänyt haittaamaan muuten täysin kelvotonta retaletta.

Kaino-Vieno Huttunen

”– EU tarvitsee yhteisen turvapaikkapolitiikan.”

Kuulostaa taas askeleelta kohti liittovaltiota. Suuret maat, kuten Saksa ja Ranska, joiden kapasiteetti ottaa vastaan on aivan eri luokkaa kuin Suomen kaltaisilla pienillä mailla, määräävät tahdin. Vuosi 2015 osoitti, että EU:n johtajamaiden asenne voi olla tuhoisa.

”Unionin on siirryttävä järjestelmään, jossa kansainvälisen suojelun tarjoaminen tapahtuu ensisijaisesti noutamalla suoraan kriisialueilta…”

Kuulostaa siirtymiseltä Afganistan-operaation kaltaisiin hybridioperaatioihin, joissa hädänalaisten pelastamista käytetään tekosyynä aseistettujen sotilaiden lähettämiseen. Sotilaiden lähettämiseen sisältyy riski aseellisesta konfliktiktista, joka puolestaan voi eskaloitua. Näin sota on saanut vain uuden humaanimman naamion.

Lisäksi nykyisten sotilaskuljetuskoneiden kapasiteetti on satoja henkilöitä. Muutama kymmenen tuollaista lentoa ja tulijamäärä on sama kuin lappaisi omin jaloin tai Ruotsin rautateitä rajan yli.

Sami

Epäonnistuneita kansoja ja kulttuureita maailmassa riittää. 3000 miljoonaa ihmistä epäonnistuneissa kulttuureissa odottaa pääsyä Kelan asiakkaaksi. 80% äänestäjistä on sitä mieltä, että Kela kuuluu kaikille. Onnea veronmaksajille! 🙂

Anonyymi

Tällaista poltiikkaa kannattavat tuskin ovat veronmaksajia, vaan samalla Kelan luukulla asioivia. Sieltähän se vihervasemmiston kannatuskin tulee.

Ihmettelijä

”Tavja H” aikanaan presidenttinä ollessaan kai lisäsi perustuslakiin kohdan:”Suomi kuuluu kaikille”: Suomen vallanpitäjät ovat olleet rähmällään aina johonkin suuntaan, joka lienee seurausta heikosta itsetunnosta. Sellaista väkeä ei saisi olla politiikassa, koska ulkomaiset päättäjät torppaavat heidät aina.