Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Mari Rantanen Afganistanin tilanteesta: ”Suomi ei voi pelastaa Afganistania”

Afganistan. Kuva Pixabay.

Länsimaisen liittouman tukema hallinto on luhistunut ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen otettua vallan Afganistanissa. Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen pitää Afganistania esimerkkinä epäonnistuneesta kansainvälisestä hankkeesta ja tilannetta katastrofina erityisesti naisten ja lasten oikeuksien kannalta.

– Liittouma on tehnyt 20 vuotta töitä vakaan ja turvallisen hallinnon eteen koulutuksella ja materiaaliavulla. Suomikin on tukenut toimintaa lähes miljardilla eurolla. Kuitenkin aseet ja varusteet laskettiin heti Talebanin edessä, ja nyt koko asearsenaali on terroristien käsissä. Arvot, demokratia tai uskonto eivät ole vientitavaraa, Mari Rantanen toteaa.

Hallitus kaavailee noin 170 henkilön tuomista Suomeen Afganistanista arviolta 700 000 euroa kustantavassa operaatiossa. Tulijajoukko koostuu Suomen Kabulin-edustustolle työskennelleistä entisistä ja nykyisistä työntekijöistä ja näiden perheenjäsenistä.

– Turvapaikanhakijoiden määrä ei tule jäämään tänne tuotuihin henkilöihin, vaan Afganistanissa on valtava määrä ihmisiä lähtökuopissa, puhumattakaan kriisin varjolla muualta liikkeelle lähtevistä. Syyrian sodan aiheuttaman vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana Suomeen tulleista 32 500 henkilöstä vain vajaa 900 oli syyrialaisia, Rantanen huomauttaa.

Rantasen mukaan Suomen tulee reagoida nopeasti Talebanin nousuun Afganistanissa.

– Suomen tulisi välittömästi lopettaa kaikki rahallinen tuki Afganistaniin ja Taleban-liikkeelle. Lisäksi hallituksen tulee ripeästi ryhtyä valmistelemaan hätätilalakeja vuoden 2015 pakolaiskriisin kaltaisen tilanteen ehkäisemiseksi. Suomi ei voi pelastaa Afganistania eikä Suomeen muuttaminen poista ongelmia Afganistanissa. Täällä ei ole pystytty integroimaan edes tähän mennessä turvapaikkaa hakeneita, Rantanen perustelee.

Rantasen mukaan tietyt asiat toistuvat Lähi-Idän katastrofeista kertovissa uutisissa.

– Jostain syystä Kabulin lentokentän uutiskuvat näyttävät jälleen sen, että yleisen kaaoksen ja hälinän keskellä poistumista yrittävät henkilöt ovat nuoria miehiä. Naisia ja lapsia ei juurikaan näy. Onko jälleen käymässä niin, että ne, joiden pitäisi puolustaa kotimaataan ja perheitään, lähtevät karkuun, Rantanen ihmettelee.

Tilaa
Ilmoita
guest
43 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kari

Eräs hämeenlinnalainen korkeasti koulutettu henkilö, tohtorismies, hehkuttaa somessa, että hämeenlinnan kokoiseen kaupunkiin mahtuu hyvin 100 000 pakolaista! Miten joku voi edes olla näinkin sairas?

Meri Kreikan

Suomen ei olisi koskaan pitänyt, eikä kenekään mennä afganistaniin. Nää kalliokolopiileskelijät saisi kyllä olla ihan rauhassa omassa maassaan.

Ratkaisu

Tehdään kompromissi: Jätetään afghaanipoloiset afghanistaniin, mutta tuodaan ne kaikki talebanit TÄNNE! Kyllä ne rauhoittuvat kunhan saavat viinaa, autoja, asuntoja ja mielin määrin varttunutta suvakkitätifjötökkää.

Ilkka Mänttäri

Sarkasmi on tietysti tässä vaiheessa ainoa ratkaisu. Tiedän kuitenkin paremman ratkaisun.

Anonyymi

Tuo 700 000 euroa lienee vasta tilauslennon hinta. SPR, Luona ym. hierovat jo käsiään ja alkavat kilvan täyttää lomakkeita, joilla valtiolta t.s. veronmaksajilta kupataan rahaa vokkeihin.

Eka Kettunen

Suomi on siis tukenut miljardilla eurolla mm. aseiden hankintaa, jotka ovat odotetusti päätyneet terroristeille.

Ennemmin olisi pitänyt lähettää maahan Pride-lippuja ja pervopukuja terästettynä otsadildoilla, ne olisivat sopineet terroristien käyttöön paljon paremmin.

Kaino-Vieno Huttunen

Miten tällainen kysymys voi edes tulla mieleen, voiko Suomi pelastaa Afganistanin. Jos siinä ei onnistunut Neuvostoliitto eikä USA/NATO.

Se pelottavampi kysymys on, voiko USA:n kykyyn auttaa liittolaisiaan luottaa jatkossakaan. Eli mikä on vastine noille miljardeille sekä operaatiossa kaatuneille ja vammautuneille suomalaisille. Pörrääkö USA:n evakuointikopteri vielä valtioneuvoston yllä.

Ilkka Mänttäri

Vastaus on että ainoastaan oma puolustus on se mihin pitää luottaa. Aina kun ulkoistetaan mennään metsään, monessakin mielessä.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Galina Manttari
Ilkka Forsten

Allahin eliittisotilaat onkin taas matkalla eurooppaan kun pitäisi tapella. Ja kun päästään tänne niin tappelu alkaa heti. On ne kovia sotimaan nuo ” raskaana olevat naiset ja lapset.”

Arto

Näitä ihmisiä ei saa ottaa Eurooppaan. Ei demokratiaa voi viedä pakotetusti toiseen maahan. Meidän tehtävä on pitää rajat kiinni. Olen tyytyväinen että talibanit ovat laittaneet rajat kiinni eli sieltä ei pääse Iraniin tai Pakistaniin, ei myöskään Kiinaan. Afganistan saa olla sitä mitä on, mutta he eivät saa tuoda sitä Eurooppaan.

Rajat pakolaisilta kiinni

Juu, Suomi ei voi eikä sen kuulu pelastaa afganistanilaisia. Jenkit aloittivat sielä kaaoksen surmaamalla BinLdenin ja samoihin aikoihin Gaddafin. Sekä syrjäyttivät Egyptin presidentin. Selvitelkööt nyt sotkujaan rauhassa. Ne eivät meille kuulu.

Ilkka Mänttäri

Meidän (länsimaiden) tulee vetäytyä kaikista kriisikohteista.Emme voi pakottaa omaa moraalikäsitystämme koko muuhun maailmaan. Eläköön muu maailma kuten on oppinut. Ei oikeastaan ole meidän vastuullamme. Jos uskonnon loukkaamisesta on seurauksena kuolemantuomio, se kai on sen moraalikäsityksen mukaan hyväksyttävää. Tuo myös tekee turvapaikka-ajattelusta turhaa. Elätte omassa yhteiskunnassanne, jos se ei ole hyvä, muuttakaa sitä.

Jussiboy

Mutta kauppa se on mikä kannattaa näidenkin mainitsemiesi valtioiden

Jussiboy

Korjaus: …kanssa. Luonnonvarat vain tänne ja jätetään ihmiset sinne kaapimaan tyhjiä lähteitä. Niinkö?

Kata

Siis oopiumia pitäs ostaa?No sitä on ollut myynnissä aika kauan mutta ehkä jotenkin voisimme luopua siitä?Muut luonnonvarat ei taatusti tule meille käyttöön,se on joko Venäjä tai Kiina!
Joten..eläköön omassa yhteiskunnassaan miten elävät koska eivät he muuta ajatuksiaan eikä uskontoaan se on nähty nyt!Demokratia on vieras asia tribe-yhteiskunnissa.
https://www.cnbc.com/2021/08/16/how-afghanistan-fell-to-the-taliban-so-quickly.html

Ilkka Mänttäri

No ei. Kauppaa voi, tunnen tietysti itseni vähän naiiviksi, tehdä reilusti. Enkä tarkoita reilun kaupan banaaneja. Reilua banaanikauppaa olen viimeksi nähnyt jossakin Reeberbahnilla vuosia sitten. Ei sekään että Suomessa harvoja asioita joita suomessa on ovat metsät, nidenkin hyödyntämisestä vihervasemmisto EU:n kanssa yrittää tehdä laitonta. Metsiä joita ei edes hyödynnetä vuotusien kasvun vertaa. Pitää ymmärtää että se tuhoisa politiikka jota nykyhallitus tekee tulee maksuun ja silloin ovat toiset puolueet vallassa. Ja kaikki kiristykset joita nähdään menevät heidän piikkiinsä vaikka ovat tämän hallituksen tekosia.

vesku

Juu,, luonnonvarat,, taatelit, viikunat sekä jotkin rypäleet,,,käytetään vain noin JOULU Sesongin aikaan täällä HÄRMÄSSÄ,,,,Suurin virhe on ollut ,, noille rättipäille on viety PICK-UP AUTOJA, MOPOJA, SKOOTTEREITA,,PAKETTI-AUTOJA JA aseita,,,,muuten nillä olisi erilainen kalusto,,,kamelit, aasit, kivi-lingot ja nuoli-pyssyt,,,,

Kata

Juuri noin!PISTE!

Jussiboy

Kyllä tasan tarkkaan tiedät, mitä tarkoitan. Ja jos et tiedä niin sille ei mahda mitään, kun on rajoittunut tietämys. Ainoa agenda, mikä teillä on, liittyy muiden mollaamiseen ja solvaamiseen.

Kata

Voi Jussi Jussi…niinpä niin ja silleen ja tolleen mutta tosiasiat tosiasioina ja unelmat unelmina terveisin realisti-mummeli.
”Rajoittunut tietämys”…. 😀 Se on se vihervasemmiston ongelma,on vain putkinäkö hyvesignalointiin.
Sama se miten omat vanhuksemme laitoksissa,pari vaippaa per vrk…ei ole kuulemma varaa muuhun ja silti nämä maksavat suurimman osan eläkkeistään laitoksiin.
Tai ilman suihkua jopa 3-4 viikkoa….ei ole resursseja kuulemma…
Eikä ole mututietoa.

Ilkka Mänttäri

Aika tyhjentävästi sanottu.👍. En enää ota tosissani koskaan jos hallitus sanoo että ei ole rahaa. Rahaa on, se vaan pitää käyttää kantiksien hyväksi, heiltähän se on verojen muodossa kerättykin. Minusta kansanedustajien luopumiseläke tai mikä se nyt onkaan nimeltään pitää laskea kansaneläkkeen perusosan suuruiseksi. Meidän pitää luopua kehitysavusta ja kaikista muistakin avustuspaketeista. Meillä ei köyhänä maana ole niihin varaa.

Kata

Tottapa totta!Tuo sopeutumiseläke on niin naurettava jo käsitteenä….kyllä piti sopeutua paljon pienempään kuin palkka ja ilman kesälomakorvauksia kun jäi eläkkeelle joten SAMA myös näille kansanedustajille!Sopeutukaa!!

Miten se heille olisi niin paljon vaikeampaa kun urakin voi olla vain 4-8 vuotta?No en tiiä saako 4 vuodessa sopeutumisesta isoa liksaa mutta anyway!

Ilkka Mänttäri

Tietenkään Suomi ei voi pelastaa Afganistania. Tuo sotiminen kun on maan tapa. Meillä vaan tuoi vihervasemmistoporukka luulee niin kun potevat jonkinlaista ”humanitäärinen suurvalta” Napoleon-kompleksia. Näinhän siinä aina käy kun lähdetään leikkimään isojen poikien hiekkalaatikolle ilman isojen poikien resursseja, ei kai ole omissa ongelmissa tarpeeksi. Ollaan senverran pieni kansa että edes tämä jatkuva oman porukan ryöstö ei voi jatkua loputtomiin.

Jouni S.

Näinhän se menee, Suomella on velkaa historiallisen paljon ja lisää vaan otetaan (mm kehitysavun ja muun maailmalla tapahtuvan moraaliposeerauksen seuraksena, Afganistan kuuluu tähän samaan kategoriaan). Eli kohta maa on ”letkuissa” ja rahoittajien pitkämielisyydestä riippuvaisia, elikkäs Italian ja Kreikan kanssa samaa kategoriaa, vaikka sinnekin on vielä velaksi otettua rahaa jaettu. Tässäkin pätee se vanha totuus, että on autettava itseä, ennenkuin voi auttaa muita. Muussa tapauksessa tuloksena on vain yksi autettava lisää.
Ei ole kaukana ajatus siitä, että EU suorastaan tyrkyttää lisää velkaa Suomelle, taka-ajatuksena syvenevä integraatio ja lopulta liittovaltio. Yksilötasolla tämä tavoite on varmasti monienkin globalistien mielessä, vaikkei suoraan sanota. Mutta meidän nykypäättäjiltä on valitettavasti liikaa vaadittu, että ymmärtäisivät näitä kehityskulkuja. Pelko hillotolpan menettämisestä on niin kova, että mitään menoja ei uskalleta karsia ja Brysselissä sanotaan vain ”yes, yes”, kuten Koronapakettineuvottelu osoitti. En tiedä johtuuko kielitaidon vai ymmärryksen puutteesta, pelkäänpä että molemmista.

Kata

Kuten lentokoneessakin hätätilanteessa….maski ensin omille kasvoille jotta voit sitten laittaa sen lapsen kasvoille…..ensin siis auttamme itseämme koska ITSESUOJELUVAISTO pitää olla ja säilyttää muuten käy helevetin huonosti loppujen lopuksi!
No nuo vihiriät ei sitä usko mutta ehkä siinä viime tipassa jotain kirkastuu…ehkä.

Anonyymi

Itsesuojeluvaisto on hävinnyt monelta kaikenlaisten yltiöhumanistien aivopesun seurauksena. Kaikki ihmiset ovat samanlaisia, kaikki kultturit yhtä arvokkaita ja meillä on velvollisuus auttaa, meillä on valkoisen miehen kolonialismi ja taakka kannettavana jne. jne. jne. Mitä tälla ajatusmallilla saadaan aikaan. Euroopan kansojen tuhoaminen ja väestönvaihto Muammar Gaddaffin ennustamalla tavalla; naisen kohdun kautta? Kolmas maailmansota?

Kata

Totta haastat,näin on.

Anonyymi

Suomella kolonialismin taakka? Päinvastoin.

John Quiman

Suomalaisten oli pakko myydä ruotsalaisille yrityksille tervansa, joten ei ollut suomalaisilla mitään mahdollisuutta tietää mihin se meni. Eipä silti, vaikka olisivat myyneet tervansa suoraan maailman markkinoille, ei silloinkaan ole tietoa mihin se päätyy.

Väittää, että Suomella on velkaa tervan tähden, on täysin hupsua ja perätöntä poliittisiin tarkoituksiin keksittyä valhetta. Yhtä hyvin voisivst vaatia Nokiaa vastuuseen siitä, että joku terroristi laukaisi räjähteensä käyttämällä Nokian puhelinta. Jos tulle linjalle mennään, ei kukaan voi myydä mitään kenellekään, koska joutuu olemaan vastuussa siitä, mitä joku tekee sillä myydyllä. Fiskars tuomiolle, kun joku käytti sen veistä tuikkiakseen toisia? Juu, juu.

Suomella on kolonialismiin ja orjuuteen nähden saatavia, ei velkaa.

Koska vaativat somaleita maksamaan orjuuttamisesta velkaa? Pitivät ainakin satoja vuosia bantuja orjinaan, eivätkä lopettaneet ennen kuin italialaiset pakottivat lopettamaan 30-luvulla. Suvakki ei vaadi somalia maksamaan velkaa, mutta väittää, että suomalaisillakin on velkaa somaleille orjuutamisesta, vaikka eurooppalaiset eivät koskaan ostaneet orjia Somaliasta.

Ilkka Mänttäri

Koskahan meillä ymmärretään että vihervasemmistoa ei voi ottaa tosissaan. On kuin läpinäkyvä sihti joka seuloo ajatuksia joihin kukaan järkevä ihminen ei voi uskoa. Ja sihti on aika tiheä koska muuten eivät tuollaiset ajatukset voisi siitä mennä läpi ilman mitään kritiikkiä.

John Quiman

Hämmästyttää kyllä, että opiskelleet ihmiset menevät noin karkeisiin valheisiin mukaan hurraten ja iskulauseita huudellen. On niin helppo paljastaa vihesfasistien valheellinen propaganda, mutta opiskelleet eivät osaa. Ovat sen sijaan opiskelleet viherfasistista maailmankuvaa ja uskoneet siihen. Sitten vielä uskovat tietävänsä totuuden kaikesta.

Vasen VOIMA

Eiku nehän ovat naisiksi itsensä kokevia, on kaikilla mekotkin! Siksi pakenevat!!!! Tämä uutinen on transfobiaa ja vihapuhetta! Suomi kuuluu afghanistanilaisille!!!!!!! MEILLÄ ON VASTUU !!!!!!!!!! MEILLÄ ON TILAA !!!!!!

Ilkka Forsten

Tuo huutomerkkien rivistö tuo mukavasti mieleen konekiväärin patruunavyön.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Ilkka Forsten
PSn äänestäjä

Talibanit eivät anna tyttöjen käydä koulua eikä seurustella kenenkään kanssa perheen ulkopuolelta. The Taliban barred girls from attending school and prohibited women from working outside the home. Appearing in public without a male relative was illegal
Riikka PURRA 16.8. KONFLIKTIT OVAT JATKUVIA JA HUMANITAARINEN MAAHANMUUTTO ON LOPETETTAVA
Tavoitteemme niin sanotun humanitaarisen maahanmuuton lopettamisesta on ollut voimassa vuodesta 2019 asti. Sitä ei ole kirjattu nyt eikä se liity erityisesti Afganistanin tilanteeseen. 
Humanitaarinen maahanmuutto Eurooppaan ei ole ratkaisu yksittäisiin konflikteihin, jotka seuraavat toinen toisiaan eivätkä koskaan lopu, eikä se ole ratkaisu globaaleihin elintasoeroihin. 
Mikään ei velvoita antamaan kansainvälistä suojaa juuri tietystä maasta eikä suojan antamisen kuulu tarkoittaa oikeutta jäädä maahan ja saada kansalaisuutta. 
Akuutin suojelun tarjoaminen sekä maantieteellisesti että kulttuurisesti läheltä on paras vaihtoehto.

markku korhonen

Olisi kiva tietää mitä uskontoa tämä Taleban kannattaa? Islam on mielestäni pois suljettu vaihtoehto, koska meille on kerrottu että ”islam on rauhan uskonto” Joten onko jollain tietoa?

Jupi

Vähemmän maltillista islamia, siis ainoa oikea sellainen

Ilkka Forsten

Onko siis olemassa vähemmän maltillinen islam ja holtiton islam ?

Matti Kanerva

On vain yksi islam, sanoi Erdogan.

vesku

Muistan kun nyt Tuuteissa oleva, RAUMAN KAUPUNGIN JOHTAJAKSI, Itseään tyrkyttävä ,,,TIMO SOINI,, TUOLLOIN ULKOMINISTERINÄ , OLI KÄTTELEMÄSSÄ DIKTAATTORI ERDOGANIA, ANKARASSA, TERVETULOA EU.hun,,,,mairea KEINOTEKOINEN HYMY NAAMAVÄRKILLÄÄN,,,Meinasin saada eturauhas-infarktin tuolloin,,,,

Kata

Voi jukra tuo kohtaus olis kyllä ollu hirrrrveä! 🙂

Joo Soini sanoi että meillä on sama arvomaailma Turkin kaa…https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/soini-vaisti-kysymyksen-pitaisiko-han-nyt-tammikuun-puheensa-jonka-mukaan-suomella-ja-turkilla-on-samat-demokraattiset-arvot/6616182#gs.96k1dq

Jussiboy

Onko olemassa vähemmän maltillinen Forsten ja holtiton Forsten? Ainakin mielipiteiden perusteella kallistuisin äärikannan puolelle, oli asia mikä tahansa.

Ilkka Forsten

Kysyin meterologilta ja sain vastaukseksi vesitippoja, kusitippoja ja pierunnihkeää pystytuulta. Se varmaankin tarkoittaa koodattuna jotain, näin oletan.

Kata

😀 Pakko nauraa vaikka tuskissaan…näistä sekoajoista johtuen.