Kotimaa Talous

Kansanedustaja Puisto euroryhmän kriisipaketista: Euroalueen ja pankkien kriisitoimenpiteissä on nähty vasta esinäytös

Kuva Publicdomainfiles.

Koronapandemian vuoksi sovitut tukijärjestelmät eivät riitä ratkaisemaan eteen vyöryviä talouden ongelmia. Suomen taloudellista tilannetta ne kylläkin saattavat horjuttaa maksusitoumusten kautta, uskoo kansanedustaja Sakari Puisto.

Euroryhmä pääsi torstaina sopuun 500 miljardin euron kriisipaketista. Suomen vastuut kriisipaketista ovat alustavasti noin 700 miljoonaa euroa.

Taustalla olevia ongelmia on kuitenkin käsitelty julkisuudessa pinnallisesti, toteaa Sakari Puisto Facebook-sivullaan. Perussuomalaisten kansanedustaja muistuttaa, että talouden sakatessa Italian ja koko euroalueen ongelmat ovat valtavat.

– Italian valtion velka on 2600 miljardia euroa ja julkinen alijäämä huimat 10 %. Sen pankkien tase on luokkaa 7000 miljardia euroa. Ja nyt nähtävillä olevaa konkurssien ja alaskirjausten shokkiaaltoa ei ole vielä edes kohdattu.

Epäsuhta tukijärjestelmiin on suorastaan huikea: Euroopan pankkiunionin kriisirahasto on kooltaan 60 miljardia ja Euroopan vakausmekanismi EVM noin 500 miljardia euroa.

Nyt käyttöönotetut tukimekanismit on tarkoitettu terveydellisten ongelmien kohtaamiseen, ja niiden vaikutus rahoitusmarkkinoihin olisi vain välillinen. Suomelle koituva lasku tosin aiheuttaisi maamme taloudelle taas uuden iskun.

– Vaikka keinot otettaisiin kokonaisuutena käyttöön rahoitusmarkkinoiden ongelmiin, suuruusluokat huomioiden nekään eivät riittäisi patoamaan vyöryviä ongelmia, joita koronaepidemia on puhkaisemassa. Suomen taloudellista tilannetta ne voisivat kyllä horjuttaa maksusitoumuksillaan.

Puisto muistuttaa myös yhteisvastuullisten velkakirjojen sekä tukien saajamaille asetettavien talouspoliittisten vaatimusten aiheuttamasta sisäpoliittisesta ongelmasta.

– Pohjoisille maille yhteisvastuulliset velkakirjat eivät käy, se olisi piikki auki Etelä-Euroopalle. Toisaalta Italia ei suostu tukeen jota seuraavat tiukat talouspoliittiset vaatimukset.

Kansanedustaja Puisto toteaa, että ”akuutti tuki ja keskinäinen solidaarisuus terveysasioissa rehdisti toteutettuna” on perusteltua. Sen sijaan euroalueen ja sen pankkien kriisitoimenpiteissä on kansanedustajan mukaan nähty vasta esinäytös, eivätkä kaikki ongelmat ole vielä edes tulleet pinnalle.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit