Kotimaa

Kansanedustaja Purra: ”Nyt pitäisi taata mahdollisimman vakaa budjetti, jossa ei ole ainuttakaan imagomiljoonaa”

Kuva Pixabay.

Valtiovarainministeriö on saanut valmiiksi budjettiehdotuksensa, jota tiedotustilaisuudessa esitteli valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk). Lopullisen budjetin hallitus neuvottelee budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra toteaa budjettiehdotuksen sisällön olleen yllätyksetön. Tulevasta hallituksen budjettiriihestä on vaarassa syntyä kilpahuuto.

– Epäsuhtaisessa koalitiohallituksessa kaikki puolueet vetävät omiin suosikkihankkeisiinsa. Se saattaa tavallisissa oloissa tehdä politiikasta vain tehotonta ja epäjohdonmukaista, mutta tällaisessa vakavassa taloustilanteessa, johon liittyy paljon epävarmuutta, se on kohtalokasta. Hallitusohjelmaan ei esitetä muutoksia edes tässä tilanteessa, Purra sanoo.

Budjetissa ei pitäisi olla mitään ylimääräistä

– Vaikka pääministerin ja hänen puolueensa kannatus on vahvaa, rohkeus tuskin riittää estämään kilpahuutoa. Nyt pitäisi taata mahdollisimman vakaa budjetti, jossa ei ole mitään ylimääräistä, ei ainuttakaan imagomiljoonaa tai lempihankkeiden etenemisen varmistelua. Ainoastaan yhteiskunnan toiminnan ja elpymisen takaavia järkeviä toimia, Purra sanoo.

– Vaatimukset yhä kunnianhimoisemmasta ilmastopolitiikasta tai muut yrittämistä ja työntekoa hankaloittavat ja kustannuksia korottavat hankkeet tällaisessa tilanteessa eivät tule kuuloonkaan. Vastuullinen hallitus tekisi toimia, jotka parantavat yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä ja ovat välittömästi suomalaisten edun mukaisia. Niistä seuraa myös työllisyyden paranemista, toisin kuin esimerkiksi vihreiden aivopieruista saatavuusharkinnan helpottamiseksi ja 80 000 uuden siirtolaisen maahan saamiseksi, Purra sanoo.

Purran mukaan olisi välttämätöntä suunnitella sopeutustoimia ja rakenneuudistuksia elvytyksen rinnalla ja kyettävä tarjoamaan niistä jotakin konkreettista.

– Edes luottamuksen rakentamiseksi. Toistaiseksi olen kuullut ainoastaan hallituspuolueiden keskinäistä nokittelua, mikä ei lupaa hyvää. En valitettavasti usko, että nykyinen hallitus kykenee vaadittaviin toimiin, Purra sanoo.

EU on kroonistunut menokohde

– Kun kesä avattiin lupaamalla miljardilahjat eteläiseen ja itäiseen Eurooppaan ja väittämällä niitä Suomen edun mukaisiksi, on ihan loogista, että nyt kerrotaan maamme saavan EU:lta rahaa tulevaisuusinvestointeihin. Emme saa yhtään mitään. Kierrätämme omaa rahaamme ja samalla siitä häviää puolet, Purra muistuttaa.

– Italian tehottomalle taloudelle ja korruptoituneelle hallinnolle ja ilmaisena investointirahana Puolaan – EU:sta on muodostunut Suomelle yhä suurempi krooninen menokohde, Purra sanoo.

  • 99
    Shares