Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Purra vastaa Saarikolle: Emme vastusta työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa huviksemme

Riikka Purra (ps.). Kuva Petri Saarela.

Hallitus haluaa enemmän kuin kaksinkertaistaa työperäisen maahanmuuton vuosikymmenen loppuun mennessä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko ilmoitti Ylellä 13. heinäkuuta haluavansa Suomeen ”reilusti lisää ulkomaisia työntekijöitä” ja ”asennemuutoksen”. Kaikilta ministereiltä ja useilta hallituspuolueiden edustajilta kuullaan jatkuvasti samanlaisia lausuntoja. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka kritisoi näitä tavoitteita.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että perussuomalaiset ei vastusta työperäistä matalapalkkamaahanmuuttoa huvikseen, vaan siksi, että se aiheuttaa kustannuksia veronmaksajalle ja on julkisen talouden kestävyyden kannalta negatiivista.

– Vaikka yritys tai elinkeino ja tietenkin korkeamman elintason maahan saapuva ihminen itse hyötyvät, julkinen talous kärsii. Näiden henkilöiden saamat palkat ja maksamat verot jäävät huomattavasti jälkeen kantaväestöstä. Nettotulonsiirrot ovat negatiiviset kantaväestöön nähden eli muuttajat saavat paljon enemmän tulonsiirtoja kuin maksavat veroja. Mikäli huomioidaan perheenyhdistetty puoliso, ovat sekä työllisyysaste, työtulot että nettotulonsiirrot vieläkin negatiivisempia, Purra sanoo.

– Tämä ei ole ulkomaalaisvastaista propagandaa vaan tilastollinen tosiasia. Tosiasioita ovat myös palkkakehityksen hidastuminen, työehtojen väärinkäytökset ja laaja hyväksikäyttö sekä tietenkin se, että Suomessa on jo valmiiksi valtava joukko kouluttamattomia työttömiä tai alityöllistettyjä, Purra jatkaa.

Työ ei kannata

Purra muistuttaa myös, että useiden matalapalkka-aloille saapuvien henkilöiden työllisyys myös laskee muutamien vuosien maassaolon jälkeen samanikäisen kantaväestön työllisyyden alle.

– Esimerkiksi ministeri Saarikon hehkuttamista maatalouden töistä onnistutaan hyvin helposti irtisanoutumaan ja siirtymään pois työmarkkinoilta, vaikkapa kielikoulutukseen, ja silti voidaan jäädä maahan. Koska itse saan tästäkin ilmiöstä paljon työnantajilta tietoa, minun on vaikea uskoa, että se ei olisi myös ministerin tiedossa, Purra sanoo.

– Matalapalkka-aloille saapuvat työperäiset maahanmuuttajat eivät siis läheskään aina pysy töissä ja vaikka pysyisivätkin, he käyttävät sosiaaliturvaa ja palveluita keskimäärin selvästi enemmän kuin maksavat veroja. Tällaisen työvoiman haaliminen epätyypillisiin ja matalan tuottavuuden työsuhteisiin ei anna millään lailla pysyväisluonteisia myönteisiä vaikutuksia kansantalouteen, Purra sanoo.

Ministeri Saarikko ei ymmärrä palkanmuodostusta

Annika Saarikko (kesk.) väittää Ylen jutussa, että Suomessa ei moni ala toimisi lainkaan ilman muualta tulevaa työvoimaa.

– Miten niin ei toimisi? Kyse on ennen muuta siitä, että kyseisellä palkkatasolla käteen jäävien ansioiden osalta se ei toimisi. Eivät suomalaiset ole yhtäkkiä lopettaneet olemasta sopivia tai halukkaita työskentelemään joukkoliikenteessä, vanhustenhoidossa, ravintola-alalla, siivoojina tai edes maataloudessa, jos se oli taloudellisesti kannattavaa, Purra sanoo.

– Tuotannontekijämarkkinoiden perusrakenteessa työvoiman hinta eli palkkataso joustaa ylöspäin, mikäli työvoiman kysyntä kasvaa ja työvoimasta on pulaa. Rajan yli saapuva halpojen työntekijöiden virta rikkoo tämän mallin. Mutta joku lopulta maksaa erotuksen, ja se joku on veronmaksaja, Purra opastaa.

– Matalapalkkamaahanmuuton hehkuttaminen on yksi tämän päivän suurimpia bluffeja. En voi ymmärtää, että tästäkään asiasta ei voida puhua rehellisesti. Ongelma ei varmasti ole helppo ratkaistava, mutta muitakin vaihtoehtoja on olemassa, Purra sanoo ja muistuttaa, että esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa suunnitellaan matalapalkkamaahanmuuton rajoituksia.

Purran mukaan jatkuvat vaatimukset kouluttamattoman ulkomaalaisväestön lisäämisestä ovat täydellisessä ristiriidassa myös sen kanssa, että Suomeen halutaan korkean osaamisen ja teknologian työpaikkoja, pääomaintensiivisyyttä ja innovaatioita.

– Samoin se on ristiriidassa rakennemuutoksen kanssa, sillä Suomesta, kuten muistakin länsimaista, on kadonnut satojatuhansia alhaisen osaamisen työpaikkoja ja katoaa koko ajan lisää.

Ongelmat rakenteellisia

Purran mukaan suomalaisen sosiaaliturvan taso ja muut hyvinvointiyhteiskunnan edut varmistavat sen, että ihmisellä ei pidemmän päälle ole kannusteita työskennellä matalien palkkojen aloilla.

– Tietenkin jotkut ovat ahkerampia ja sitoutuneempia kuin toiset, kuten kantaväestössäkin, mutta kun puhutaan keskiarvoista, kuva on selkeä. Samalla kun suomalaisella on yhä heikommat kannustimet tulla näille samoille työmarkkinoille, ulkomaalaisella on yhä suuremmat kannustimet saapua Suomeen.

– Sen jälkeen kun matalalla palkalla Suomeen työskentelemään tullut ihminen on vakiinnuttanut oleskelunsa maassa, eli saanut oleskeluluvan tai jopa kansalaisuuden, hän huomaa nopeasti samat heikot työnteon kannustimet kuin suomalainenkin, eli matalan käteen jäävän palkan eteen ei kannata käydä töissä, koska voi yhtä hyvin elää sosiaaliturvan varassa.

– Ei tämän ymmärtäminen vaadi kummoista maahanmuuttopolitiikan ymmärtämistä. Taloustieteen perusopit riittävät, Purra sanoo.

– Asian ääneen sanominen ei ole kenenkään syyllistämistä, Purra lisää.

– Monet työperäisen maahanmuuton kannattajat usein huomauttavat, että onhan Suomestakin menty Ruotsiin töihin ja Euroopasta on menty Yhdysvaltoihin. Tämä on totta, mutta silloin ulkomaille mentiin tekemään työtä, integroiduttiin maahan, opeteltiin kieli ja tehtiin jopa kantaväestöä enemmän töitä, jotta päästiin elämässä eteenpäin. Ei ollut sosiaalivaltion verkkoja, joiden varaan jäädä.

Sosiaaliturva kansalaisuusperustaiseksi ja muita ratkaisuja

Purran mukaan kouluttamattoman työvoiman saapuminen voisi olla kestävää ainoastaan tilanteessa, jossa työlupaan ei liittyisi oikeutta sosiaaliturvaan ja julkisiin palveluihin.

– Mikäli sosiaaliturvajärjestelmämme olisi kansalaisuusperustainen, tällaisia ongelmia ei olisi. Silloin työperäinen maahanmuutto ihan oikeasti olisi työperustaista, ja työnantajan olisi maksettava palkka, jolla täällä myös tulee toimeen. Moni muukin maahanmuuttoon liittyvä ongelma helpottaisi, Purra sanoo.

– En valitettavasti kuitenkaan usko, että hallituksella on intoa lähteä kehittämään kansalaisuusperustaista sosiaaliturvaa ja siihen rinnalle kansalaisuuden myöntämisen kiristämistä. Päinvastoin esimerkiksi vihreät esitti vasta maahanmuuttajien tekemän työn ja sosiaaliturvan entistä läheisempää yhteyttä. Tämä tietää vain huonoa, siis lisää maksettavaa veronmaksajalle.

Perussuomalaiset on esittänyt 3000 euron palkkarajaa maahan EU:n ulkopuolelta saapuvalle työperäiselle siirtolaisuudelle. Kausityöntekijöitä raja ei koskisi.

Purran mukaan Suomi tarvitsee matalapalkkamaahanmuuton sijaan oman kansallisen työvoiman mahdollisimman kattavaa työllisyyttä, työmarkkinoiden ulkopuolella olevien reservien käyttöönottoa ja erityisesti kasvualojen asiantuntijatason ja yrityksiin syntyvän tuottavan työn lisäystä.

– Lisäksi tarvitsemme ammatilliseen koulutukseen arvonnousun ja koulutuspolitiikan tarkoituksen ja motiivin uudelleensuuntaamisen. Kansallisen koulutuspolitiikan vastuulla on huolehtia, että oikeilla aloilla ja mahdollisimman hyvin myös oikeilla alueilla on oikea määrä osaavaa työvoimaa, Purra sanoo.

– Mikäli maahanmuuttoa halutaan edistää, sen pitää olla tiukasti valikoitua ja osaamisperustaista ja sijoittua muualle kuin matalapalkka-aloille. Työperäisen oleskeluluvan vaihtoehtona ei voi olla sosiaaliturva tai kotouttamispalveluiden varaan jääminen.

Tilaa
Ilmoita
guest
12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ammuu

Saarikko on vain karjakko, joka ei edes ymmärrä mistä tilalliset puhuu.

Pihalla ne on

Moni maanviljelijä valitettavasti taas kuvittelee että Keskusta olisi maaseudun asialla. Ei ole. Tämä näkyy kun katsoo, mitä asioita Saarikko kannattaa.

Pihalla ne on

Kuka hölmö äänestää näitä hallituspuolueita enää ja miksi. Saarikko yhtä pihalla, kuten Marin ja muutkin punavihreässä kuplassaan. Sitten tämä ilmastoöyhötyskin sai lisää löylyä kun tuli helteetkin. Ei yhtään päivää, ettei jotain ilmasto sitä ja tätä ole lukenut uutisissa.

Pihalla ne on

Ai niin, näimmehän me esimerkin siinä tapaus pöytäsirkkeli, mitä siitä seuraa kun ei ohjeita ymmärrä millään kielellä. Ei käynyt hyvin.

juha II

Ensinnäkin Saarikko omaa ainoastaan laajan olemuksen eikä muuta!!!

Mutta, jos aiot menestyä politiikassa tänä päivänä ja istua ministerin aitiossa. Sinulla ei saa olla tietoa, taitoa eikä älyä. Vaan ainoastaan kaikki ne ”hyveet”, jotka ennen olivat paheita!

Kaino-Vieno Huttunen

”Mikäli huomioidaan perheenyhdistetty puoliso, ovat sekä työllisyysaste, työtulot että nettotulonsiirrot vieläkin negatiivisempia, Purra sanoo.”

Eli tämäkin ns. ”työperäinen maahanmuutto” tarkoittaa siis muslimeita, joidenbkulttuurissa nainen jää kotiin synnyttämään ja kasvattamaan veronmaksajille lisää elätettäviä.

Kata

Sosiaaliturva kansalaisuusperustaiseksi ja muita ratkaisuja…Niinpä!Saarikko on niin pihalla kaikesta!Miten kehtaa jauhaa pashaa?Ai niin on niin ”positiivinen ”joo…
”Perussuomalaiset on esittänyt 3000 euron palkkarajaa maahan EU:n ulkopuolelta saapuvalle työperäiselle siirtolaisuudelle.”
Hyvä juttu!Niin se pitäisi olla!
Kaunopuheet ja hyvesignalointi hiiteen ja tosiasiat pöytään ja urapolitiikot hiljaa!

John Quiman

Matalapalkka-aloille ammattitaidottomien kerääminen ei todellakaan johda muuhun kuin siihen, että suvakkien lemmikit löytävät uuden reitin päästä sossutukien varassa elämään. Ja sitten tietysti haluavat perheenyhdistämisiä jne.

Saattaa se kyllä johtaa siihenkin, että matalapalkka-aloista tulee entistä matalapalkkaisempia, jolloin yksinkertaisemmissa töissä ei enää suomalaisia nähdä ja sitten vedotaan siihen, että pitää saada lisää matalapalkkatyöläisiä, kun ei suomalaisille työkelpaa (kolme euroa tunti).

Meri Kreikan

Itse en palkkaa ketään joka ei osaa suomen kieltä niin että sitä pystyy kirjoittamaan ja puhumaan. En ole itsekään äidinkielen ihmelapsi mutta tiedätte mitä tarkoitan.

John Quiman

Ruotsissa oli 90-luvulla naapurina yksi Bosniasta tullut perhe. Kerran perheen isä kertoi epätoivoisena minulle rappukäytävässä, että hän on yrittänyt etsiä työtä pitkään, mutta ei ole onnistunut. Hän oli tavattoman pahoillaan siitä, että hän ei voinut elättää perhettään.

Kysäisin sitten eräältä siivousalan yrittäjältä, josko olisi siivoustöitä siell bosnialaiselle. Yrittäjä vastasi, että he ottavat töihin ainoastaan ruotsalaisia ja suomalaisia. No, tuota en viitsinyt kertoa bosnialaiselle, mutta kerroin, että ei ollut töitä.

Ilmeisesti siivoufirmalla oli kokemuksia kaikenlaisista ja olivat päätyneet tulokseen, että hommat sujuu, jos on ruotsalaisia ja suomalaisia työntekijöitä. Varmaan olisivat tanskalaisen tai saksalaisenkin ottaneet, siis minkä tahansa eurooppalaisen, mutta niitä oli vähemmän tarjolla.

Hölmölästä terveisiä

Niin. Saisinko sen kommentin tänne. Saarikko kannattaa imaamien eli muslimien ihmisoikeuksia.

John Quiman

Voisi tarkentaa siten, että kannattaa muslimien ihmisetuoikeuksia, kuten kunnon suvakki nykyisin tekee.