Kotimaa Maahanmuutto

Kansanedustaja Rantanen: Keplotellaanko ”suomalaisiin rinnastettavat” al-Holista saapuneet ISIS-aikuiset pois rikosvastuusta?

Al-Hol lokakuussa 2019. Kuva Y. Boechat (VOA) / Wikimedia Commons / public domain.

Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien Syyrian al-Holin leiriltä palaavia suomalaistaustaisia henkilöitä.

Nyt saapuneet ISIS-henkilöt ovat kaksi naista ja kuusi lasta, joita on kuvattu suomalaisiksi tai siihen rinnastettavissa oleviksi.

– Suomen kansalaiseen rinnastettavissa oleva on uusi termi, jonka käyttöä ja oikeudellista merkitystä toivon tarkennettavan, Mari Rantanen selvittää.

Kysymyksessään Rantanen tiedustelee minkälaiseen vastuuseen terroristijärjestö ISIS:n toimintaan osallistuneet ja lapsensa terroristijärjestön vaikutusalueelle vieneet naiset joutuvat. Esimerkiksi palautuksissa viranomaisyhteistyötä tehnyt Saksa on ilmoittanut, että sinne palaavat naiset joutuvat rikosprosessin kohteeksi.

– Hallitus on kansan selän takana keplotellut aikuiset ISIS-naiset Suomeen lasten varjolla, mutta keplotellaanko heidät myös pois rikosvastuusta? Suomessa ei ole tähän mennessä nostettu syytettä yhtäkään terroristijärjestöön kuulunutta vastaan, Rantanen huomauttaa.

Suomesta terroristijärjestö ISIS:n toimintaan Syyriaan lähteneitä henkilöitä on noin 80. Joukossa on myös vierastaistelijoiksi lähteneitä miehiä.

– Nyt kun pää on saatu auki aikuisten palauttamisen suhteen ja sitä on perusteltu erilaisilla säännöillä ja ohjeilla, on mielestäni kansan oikeus tietää, suunnitellaanko viranomaisten taholta myös miesten paluuta, Rantanen päättää.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit