Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Rantanen: ”Kriisinkin keskellä turvapaikanhakijoille esitetään lisää etuja”

Kuvituskuva. Kuva Pxhere.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti eilen, että hallituksen esitys alaikäisinä ilman huoltajaa tulleiden  turvapaikanhakijoiden etuuksien laajentamiseksi on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen kritisoi hallituksen esitystä ja sen ajankohtaa.

– Koronaviruksen aiheuttaman lähihistoriamme suurimman kriisinkin keskellä hallituksella on aikaa ja rahaa pohtia turvapaikanhakijoiden etujen korottamista, Rantanen kyseenalaistaa.

Hallitus esittää muutosta kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin siten, että alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa Suomeen tullut nuori voi saada lastensuojelun jälkihuoltoon rinnasteista tukea nykyisen 21 vuoden yläikärajan sijaan siihen asti, kunnes hän täyttää 25 vuotta.

– Yksin tulleet turvapaikanhakijat tulevat kunnille kalliiksi. Jälkihuollon palveluihin kuuluva tuki kattaa mm. asunnon, toimeentulon, harrastemahdollisuudet sekä loma- ja virkistysmahdollisuudet. Samalla kunta joutuu säästämään 40 % turvapaikanhakijoiden kuukausittaisesta tulosta ja maksamaan sen viimeistään 25 vuoden iässä itsenäistymisvarana. Jo tämä tulee maksamaan valtavia summia jokaista hakijaa kohden, Rantanen summaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomesta hakee vuosittain turvapaikkaa muutama sata ilman huoltajaa saapunutta lasta. Suurin osa lapsista on tullut Suomeen konfliktialueilta Afganistanista, Irakista ja Somaliasta ja useimmat ovat tullessaan 16 – 17 –vuotiaita.

– Hallituksen esittämä lakimuutos ei hakijoita ainakaan tule vähentämään. Lisäksi tiedämme, että noin 70 prosenttia ikätestatuista itsensä alaikäiseksi ilmoittaneista turvapaikanhakijoista antaa iästään vääriä tietoja. Jatkossa alaikäisyyden ilmoittamiseen tulee olemaan vieläkin enemmän yllykkeitä etuuksien laajentamisen myötä, Rantanen toteaa.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit