Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Rantanen riittämättömistä koronatoimenpiteistä: ”THL:n johtaja Mika Salminen ulos COVID-19 -ryhmästä ”

Kuva Pixabay.

Rantasen mukaan Suomessa ei käytetä koko testauskapasiteettia viruksen kantajien löytämiseksi.

Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen kritisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpiteitä koronaviruksen voittamiseksi. Rantasen mukaan THL esittää tekosyitä, miksi virukselle altistuneita ei testata enempää.

– Ei ole tarvetta testata, ei ole testikapasiteettia, ei ole riittävästi suojavälineitä, ei ole riittävästi testeihin tarvittavia välineitä, ei ole altistuneiden jäljittämiseen henkilöstöä. Nämä kaikki ovat THL:n kertomia syitä, miksi Suomi ei testaa ja jäljitä koronaan sairastuneita ja altistuneita enempää. On jokseenkin käsittämätöntä, että maamme tartuntataudeista vastaava asiantuntijavirasto löytää syitä olla tekemättä sen sijaan, että etsitään ratkaisuja, Rantanen toteaa.

Tänään valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että nyt testataan 2 500 näytettä vuorokaudessa. Rantasen mukaan Suomessa ei kuitenkaan käytetä hyväksi koko testauskapasiteettia viruksen kantajien löytämiseksi.

– Ministeri Kiurun ja THL:n oman ilmoituksen mukaan testejä voidaan tehdä 2 500 päivässä. Kuitenkin ilmoitettuja lukuja yhteen laskemalla testejä on tehty vain noin 1 500 päivässä. Onko hallituksen puheet testauksen lisäämisestä pelkkää ilmaa? Ja miksi edelleenkin testaukseen päästäkseen tarvitsee olla kontakti ulkomaille, kun tiedetään jo että virus leviää kotoperäisesti? Rantanen kysyy.

Hallituksen tiedostustilaisuudessa kerrottiin myös valtioneuvoston kansliaan perustettavasta operaatiokeskuksesta sekä COVID-19 -seurantaryhmän laajentamisesta. Valtioneuvoston helmikuussa asettama COVID-19 -koordinaatioryhmä koostuu nyt kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköistä. Mukana ryhmässä ovat myös valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, yksikön päällikkö Heikki Hovi sekä THL:n johtaja Mika Salminen.

– Ainakin seurantaryhmästä puuttuu lääketieteen osaajat ja mitä ilmeisimmin Suomen linja laumaimmuniteetin hakemisesta ei ole muuttunut, vaikka se on kansainvälisesti todettu uhkapeliksi. Jos asiantuntijataho ei usko taudin tukahduttamiseen, on asiantuntijat vaihdettava sellaisiin, jotka uskovat. Lisäksi THL:n johtajan Mika Salmisen lausunnot eivät puolla ratkaisukeskeistä toimintaa, joten olisi syytä pohtia myös hänen vaihtamistaan COVID-19 -ryhmästä, Rantanen esittää.

Rantanen muistuttaa, että tartuntatautilaki velvoittaa viranomaisia järjestelmällisesti torjumaan tartuntatauteja.

– Laki on velvoittava. Siinä puhutaan tartuntatautien torjumisesta, ei leviämisen hidastamisesta tai tautihuipun tasaamisesta. Testaa, jäljitä, eristä, hoida – se on ainoa tie ulos tästä katastrofista, kansanedustaja Rantanen painottaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit