Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Reijonen ulkomaalaislain muuttamisesta: ”Esitys avaa uuden väylän humanitääriselle maahanmuutolle”

Kuva Shutterstock.

Vaikka Suomi painii koronapandemian kanssa, Suomen hallitus panostaa edelleen voimallisesti maahanmuuttoon.

Suomen vasemmistohallitus haluaa edistää turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeutta väliaikaisen lakimuutoksen turvin. Samaan aikaan Työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan kokoaikaisesti lomautettuna on 204 000 suomalaista koronan takia.

– Koronan varjolla hallitus tuntuu ajavan ristiriitaista asiaa, sanoo kansanedustaja Minna Reijonen (ps.).

Reijosen mukaan Suomen hallitus panostaa edelleen voimallisesti maahanmuuttoon. Kun turvapaikanhakija saapuu maahan, taustoja ei välttämättä tiedetä. Maahan saapuu myös turvapaikanhakijoita ilman henkilöllisyyspapereita.

-Kummallista on erityisesti se, että oikeus työntekoon annettaisiin heti, jopa ennen kuin tiedämme, onko henkilöllä oikeutta turvapaikkaan, ihmettelee Reijonen.

Kansanedustajan mukaan hallituksen esitys avaa uuden väylän humanitaariselle maahanmuutolle antamalla vetovoimasignaalin turvapaikanhakijoiden lähtömaihin, kuten kävi edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilän tarjottua Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Lakiesityksessä jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saavan oikeus työntekoon Suomessa paranisi, näkee Reijonen. Vaarana on myös, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saavat ja maasta poistettavat henkilöt voisivat jäädä Suomeen työpaikan varjolla.

– Jos turvapaikkapäätös on kielteinen, on siihen aina jokin syy, muistuttaa Reijonen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa