Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Tavio EU-paketin käsittelystä: Pääministeri neuvotteli ja esitteli paketin virheellisesti

Sanna Marin (sd.). Kuva Shutterstock.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kysyy blogissaan, onko perustuslakia noudatettu, kun pääministeri Sanna Marin neuvotteli paketin vastoin perustuslakivaliokunnan kantaa.

Perustuslakivaliokunta päätti kesäkuussa 2020, että ”Valtioneuvoston ei tule asian käsittelyn tässä vaiheessa hyväksyä tai edistää nyt ehdotettua unionin lainanottoa ja jäsenvaltioiden siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä”.

Tämän jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd) kuitenkin hyväksyi neuvotteluissa EU-paketin, joka perustui unionin lainanottoon ja jäsenvaltioiden siihen kytkeytyvään vastuuseen avustusmuotoisista tukivälineistä.

Lisäksi Marin on alusta loppuun asti esitellyt elvytyspaketin eduskunnalle niin, ettei kyse ole Suomen itsemääräämisoikeuden luovuttamisesta. Kuitenkin perustuslakivaliokunta aktivoi perustuslain 94 momentin lukon, eli kahden kolmasosan määräenemmistövaatimuksen, jota käytetään, kun on kyse merkittävästä vallan siirrosta EU:lle.

– Näin ollen pääministerin väite on tullut oikeudellisesti pitävällä tavalla vääräksi osoitetuksi. Pääministerin väite muuttui selvästi muunnelluksi totuudeksi viimeistään silloin, kun hän jatkoi väitettään myös perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen, perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio huomauttaa.

– Tästä saa lisäksi vaikutelman, ettei pääministeri tosiasiallisesti kunnioita perustuslakivaliokunnan ratkaisua. Hän ei ole kertaakaan todennut itse ratkaisun sisältöä ja on siitä kysyttäessä vastannut virheellisesti, ettei kyseessä ole perustuslain 94 § täysivaltaisuuden luovutus, Tavio jatkaa.

SDP:n kansanedustajat äänestivät linjausta vastaan perustuslakivaliokunnassa, mutta se ei vapauta pääministeriä hyväksymästä päätöstä, vaan häntä sitoo valiokunnan enemmistön kanta.

Tavio huomauttaa lisäksi, että elpymispaketti esiteltiin pääministeri Marinin ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk) toimesta eduskunnalle siten, että Suomen saanto on kolme miljardia ja nettomaksu myös kolmisen miljardia. Luvut olivat vääriä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit