Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Tynkkynen vihapuhekäräjillä – ”Poliittiset mielipiteet pitäisi punnita vaaliuurnilla eikä oikeussaleissa”

Sebastian Tynkkynen (ps.). Kuva Petri Saarela.

Syyttäjän mukaan Sebastian Tynkkynen on panetellut muslimeja heidän uskontonsa perusteella. Tynkkysen mukaan syytteessä on kyse sananvapauden ja poliittisten mielipiteiden tukahduttamisesta.

Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen oli tänään 3. lokakuuta Oulun käräjäoikeudessa vastaamassa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tynkkynen julkaisi poliisitutkinnan ja lopulta syytteen aiheuttaneen kuvan ja kirjoituksen Facebook-sivullaan 23. maaliskuuta 2016. Syyttäjän mukaan kuvassa ja kirjoituksessa panetellaan muslimeja heidän uskontonsa perusteella.

Kuvaan Tynkkynen oli laittanut Euroopassa islamilaisia terrori-iskuja suorittaneiden kuvia ja kirjoittanut jokaisen kasvokuvan alle sanan ”muslimi”.

Tynkkynen ei käyttänyt puolustusasianajajaa käräjäoikeuden istunnossa, johon oli saapunut runsaasti Tynkkysen kannattajia. Oikeuden istuntoa varten oli runsaan osanottajamäärän vuoksi varattu kaksi salia, joista toiseen oikeuden istunto striimattiin.

Syyttäjä vaati rangaistukseksi 60 päiväsakkoa.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, mitä halusit kuvalla kertoa?

Sebastian Tynkkynen (ps.). Kuva Petri Saarela.

– Halusin nostaa esille ilmiötä, mikä Euroopassa on ollut jo hetken aikaa. Käytännössä vuoden 2015 siirtolaisvyöryn jälkeen alkoi voimakkaammin näkymään, että islamisaation levitessä myös lieveilmiöt tulevat mukana, ja sitä kautta terrori-iskuja on tullut aika paljon. Eivätkä ne ole tänä päivänäkään loppuneet. Halusin tuoda tämän esille ja toisaalta samaan aikaan murtaa väärää narratiivia, että tavallaan islamiin ei liittyisi tällaista selkeää lieveilmiötä.

Tulivatko poliisitutkinta ja seurannut syyte yllätyksenä?

– Silloin kun tästä kerrottiin, olin kyllä yllättynyt. Jos tästä tulisi tuomio, se nostaisi entisestään rimaa, mitä voi vaikka islamin suhteen sanoa. Tässä päivityksessä ei ole kyse ihmisryhmästä, mihin yleensä on viitattu näissä asioissa, vaan siinä liikutaan ikään kuin uskonnon päätasolla. Puhutaan suoraan islamista ja siitä, tunteeko se terrorismia. Taas toisissa tapauksissa on suoraan viitattu johonkin ihmisryhmään, kuten vaikkapa puhutaan vain muslimeista. Jos tästä tulisi tuomio, se entisestään olisi laskemassa rimaa, mistä sananvapauteen liittyvän tuomion voi antaa.

Minkälaista lopputulosta odotat oikeuskäsittelystä?

– Nyt on ollut nähtävissä, että niin sanottuihin vihapuhetuomioihin liittyvät oikeudenkäynnit menevät aika pitkälti valtakunnansyyttäjän viraston narussa. Yleensä tavallista rikosprosesseille on, että kun mennään oikeuteen, osa syytteistä hylätään, osa taas johtaa tuomioon. Kun puhutaan nimenomaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, syytteet johtavat aina tuomioon. Toivoisin, että Suomessa tuomarit puolustaisivat rohkeammin sananvapautta. Esimerkiksi Hollannissa tehtiin päätös, että Geert Wildersille [Hollannin Vapauspuolue, PVV] ei annettu rangaistusta, koska nähtiin, että poliittiset mielipiteet pitäisi punnita vaaliuurnilla eikä oikeussaleissa.

Aiotko kansanedustajana ajaa sananvapauden palauttamista?

– Kyllä ehdottomasti, ja jos tästä tulee tuomio, se osaltaan luo painetta sille, että meidän on pakko muuttaa lainsäädäntöä. Meillä on tällä hetkellä neljä kansanedustajaa syytteessä, jolloin puhutaan jo merkittävästä määrästä. Siinä ei ole oikeastaan mitään järkeä.

Sananvapauden kanssa vaikeuksia

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Tynkkysen tammikuussa 2017 50:een päiväsakkoon kansanryhmää vastaan kiihottamisesta sekä uskonrauhan rikkomisesta.

Tuomion aiheuttaneen syytteen syytekohdassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta oikeus katsoi Tynkkysen vaatimuksen “laittaa palautusautomaatti pyörimään täydellä teholla” ja islaminuskoisten maassa oleskelun kutsumisen turvallisuusuhaksi olevan omiaan herättämään vihaa ja suvaitsemattomuutta islaminuskoisia kohtaan. Uskonrauhan rikkomisen suhteen oikeus katsoi laittomaksi puheeksi profeetta Muhammedin kutsumisen pedofiiliprofeetaksi sekä Allahin kutsumisen hirviöksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä (vihr.) teki lokakuussa 2017 Tynkkysen kuntavaalikampanjan aikana lähettämistä someviesteistä tutkintapyynnön Oulun poliisille. Viesteissä Tynkkynen toi esille ahdistelua kokeneiden kansalaisten huolia. Asia on siirtynyt viime viikolla syyteharkintaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa