Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Tynkkyselle sakkoja vihapuheoikeudenkäynnissä – ”Ajatelkaa, joku saa saman suuruisen tuomion vauvan pahoinpitelystä!”

Sebastian Tynkkynen (ps.). Kuva Petri Saarela.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tänään kansanedustaja Sebastian Tynkkysen sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen Facebook-sivullaan 23. maaliskuuta 2016 julkaisema kirjoitus yhdisti islamilaiset terroristit Allahin palvontaan. Kuvan kera julkaistu teksti toi perussuomalaisten kansanedustajalle syytteet kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Tekstin ohessa olleessa kuvassa oli kasvokuvia Euroopassa islamilaisiin terrori-iskuihin syyllistyneistä henkilöistä, ja jokaisen kasvokuvan alle oli kirjoitettu teksti ”muslimi”. Kuvat oli ryhmitelty terrori-iskuittain, kuten ”Lento- ja metroasemaiskut, Belgia, ”Iskut Bataclan-konserttisaliin, stadionille ja ravintoloihin”, ”Charlie Hebdo -isku”, ”Vilks-isku”.

Teksti ja kuva olivat näkyvissä Tynkkysen Facebook-sivulla 26. tammikuuta 2018 saakka.

Syyttäjä vaati rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Tynkkynen oli vastaamassa syytteisiin 3. lokakuuta Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaati Tynkkyselle rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjän mukaan Tynkkysen näkemys oli rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistui yleisesti kaikkiin muslimeihin ja oli omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islaminuskoista ihmisryhmää kohtaan. Syyttäjän mukaan julkaisusta sai käsityksen, että kaikki islaminuskoiset olisivat terroristeja.

Edelleen syyttäjä katsoi, että Tynkkysen käyttämät rasistiset ja stereotyyppiset ilmaisut eivät nauti sananvapauden suojaa.

Rasismin määritelmä
Rasismi on rodun asettamista jonkun toisen rodun yläpuolelle. Se tarkoittaa myös toisia etnisyyksiä tai rotuja olevien ihmisten syrjintää ja heihin kohdistettuja ennakkoluuloja tai vihaa.
Kyse ei ollut kansanryhmästä

Tynkkynen katsoi puolustuksekseen, että hän ei ollut väittänyt kaikkien maailman muslimien olevan terroristeja. Hän oli kirjoittanut terrori-iskuja tehneistä henkilöistä ja todennut, että henkilöitä yhdisti yksi asia. He kaikki palvelivat Allahia. Päivitys oli rajattu, eikä siinä ollut kyse kansanryhmästä.

Tynkkysen mukaan terrori-iskut eivät olleet kristinuskon motivoimia, vaan islamin. Yleisen turvallisuuden heiketessä Tynkkysen tehtävänä oli poliitikkona nostaa ongelmaa tietoisuuteen ja ottaa siihen kantaa. Sen toteaminen, että Allahin nimeen tehtyjen iskujen terroristit olivat muslimeja, ei hänen mukaansa ole ollut rikollista. Kyse ei myöskään ollut ihmisryhmästä vaan islamista.

Käräjäoikeus tuki syyttäjän kantaa

Oulun käräjäoikeus antoi tänään tuomion asiassa, ja päätyi tukemaan syyttäjän kantaa, vaikka totesikin tuomiossa, että aiempien oikeudenpäätösten mukaan huomiota on kiinnitettävä sananvapauden suojaa koskeviin näkökohtiin.

Viestintään ei saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä ottaen huomioon sananvapauden merkityksen kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa. Näin ollen esimerkiksi maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikan tai siitä vastuussa olevien ankarakaan arvostelu ei sellaisenaan täytä rikoksen tunnusmerkistöä.

Rangaistavaa käräjäoikeuden mukaan on kuitenkin kansanryhmien uhkaaminen, solvaaminen tai panettelu. Lisäksi rasistista syrjintää ja ulkomaalaisvihaa tulee vastustaa niiden kaikissa muodoissa silloinkin, kun ei ole kehotettu ryhtymään mihinkään tiettyyn väkivaltaiseen tai muutoin rikolliseen tekoon.

Lisäksi käräjäoikeuden mukaan Tynkkysen päivityksen lukija saattoi jäädä käsitykseen, että islaminuskolla ja terrorismilla olisi selvä yhteys siten, että islaminusko olisi syypää jatkuviin murhiin ympäri maailmaa.

Kansanryhmää vastaan kiihottamista koskeva lain kohta ei edellytä teon tosiasiallista vaarallisuutta. Pykälässä tarkoitettuja tekoja on pidetty sellaisenaan niin haitallisina, että rangaistusta on pidetty perusteltuna.

”Ollaanko me länsimaissa nukahtamassa sellaiseen uneen, mistä me emme tule enää heräämään?”

Oulun käräjäoikeus tuomitsi kansanedustaja Sebastian Tynkkysen 50 päiväsakkoon yhteensä 4050 euroa sekä rikosuhrimaksuun 80 euroa. Tynkkynen joutuu myös poistamaan tuomioon johtaneen kirjoituksen kuvineen lainvastaisena.

Tynkkynen kommentoi tuoreeltaan tuomiota Facebook-sivullaan olevalla videolla. Tynkkynen huomauttaa, että hänen samansa päiväsakkomäärä on sama kuin vastikään vauvan pahoinpitelystä tuomitulle annettu 50 päiväsakkoa.

– Iltasanomien sivulla kerrotaan, että jääkiekon Suomen mestari pahoinpiteli 10-kuisen vauvansa. Syytetty tuomittiin maksamaan 50 päiväsakkoa …  Ollaanko me länsimaissa nukahtamassa sellaiseen uneen, mistä me emme tule enää heräämään?

”Kiihottamispykälästä on tulossa syyte- ja tuomioautomaatti”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää Ylen mukaan Tynkkysen tuomiota kyseenalaisena. Halla-aho pohtii, onko kansanryhmää vastaan kiihottamista koskeva lainsäädäntö ajan tasalla.

– Kiihottamispykälästä näyttää tulevan tällainen ikiliikkuja, tai syyte- ja tuomioautomaatti, joka kohdistuu varsinkin perussuomalaisiin poliitikkoihin, Halla-aho toteaa.

Tuomiosta huolimatta Tynkkynen ei aio lopettaa maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyvien ongelmien esille tuomista.

Tynkkynen aikoo valittaa saamastaan tuomiosta.

Lähde Oulun käräjäoikeuden tuomiolauselma.

Korjattu kirjoitusvirhe 10.10 klo 17:20

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa