Kotimaa

Kansanedustaja Tynkkysen tuomio säilyi hovioikeudessa – aikoo valittaa korkeimpaan oikeuteen

Sebastian Tynkkynen (ps.). Kuva Matti Matikainen.

Rovaniemen hovioikeus antoi tänään tuomionsa Tynkkysen 2. kiihottamisrikokseen

Hovioikeus vahvisti tänään kansanedustaja Sebastian Tynkkysen Oulun käräjäoikeudessa 10. lokakuuta 2019 saaman tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeuden mukaan Tynkkysen sakkotuomioon johtaneessa Facebook-päivityksessä oli kyse rasistisesta vihapuheesta.

– Tynkkysen islaminuskoisesta ihmisryhmästä esittämä näkemys on harkittua, luonteeltaan rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islamisuskoista ihmisryhmää kohtaan, Oulun käräjäoikeuden ratkaisussa todettiin.

Tynkkynen oli julkaissut Facebookissa kuvan, johon oli listannut vuoden 2015 siirtolaiskriisiä seuranneiden terrori-iskujen tekijät, tekopaikat ja tekijöiden uskonnon.

Oikeus tulkitsi päivityksen motiivin rasistiseksi, sillä Tynkkynen ei ollut sisällyttänyt kuvapäivitykseensä “miesten taustoja, kuten esimerkiksi koulutusta, varallisuutta, mahdollista syrjäytymistä tai henkistä terveyttä”.

Tynkkynen kertoi hovioikeudelle osoittamassaan valituksessa, että julkaisussa oli kyse sananvapauden rajoissa tehdystä poliittisesta ilmaisusta. Hän oli ilmaissut kovasanaisen näkemyksensä moitittavina pidettävistä terroristisista murhista asian vaatimalla vakavuudella.

– Hovioikeus olisi voinut korjata käräjäoikeuden virheellisen tulkinnan motiiveistani, joihin ei liity rasismi, vaan huoli terrorismista. Yleensäkin oikeudessa voitaisiin kiihottamisrikoksissa ehkä edes joku kerta punnita syytetyn esittämiä motiiveja sen sijaan, että valtakunnansyyttäjä saa määrittää motiivit teolle syytetyn puolesta, Tynkkynen muistuttaa.

Hovioikeus katsoi, että Tynkkynen on valituksessaan voinut esittää näkemyksensä seikoista, jotka ovat merkityksellisiä arvioitaessa käräjäoikeuden tuomion oikeellisuutta. Hovioikeuden näkemyksen mukaan valituksessa oli kysymys teon oikeudellisesta arvioinnista, joka ei hovioikeuden harkinnan mukaan edellytä pääkäsittelyn toimittamista. Tynkkysen kuulemista ei myöskään katsottu tarpeelliseksi. Oulun käräjäoikeuden tuomio jäi siten voimaan.

Tynkkynen ei aio jättää asiaa silleen vaan valittaa hovioikeuden ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen.

– Vaikka ratkaisuhistoriasta on pääteltävissä, että valtakunnansyyttäjän nostaessa syytteen tuomari toimii lähinnä kumileimasimena, on siitä huolimatta pakko yrittää taistella oikeudesta sananvapauden käyttöön politiikassa – myös islamin suhteen.

Kansanedustajaa odottaa tulevaisuudessa myös uusi ja järjestyksessään 3. oikeusprosessi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Siinä valtakunnansyyttäjä katsoo Tynkkysen vaalikampanjan olleen rasistinen. Tynkkynen on käynyt Oulun poliisiasemalla esitutkinnassa kuultavana vaalikampanjaansa liittyen, mutta päivämäärää oikeudenkäynnille ei ole vielä määrätty.

– Politiikan tekemistä yritetään kovasti viedä oikeussaleihin, mutta sinne se ei mielestäni kuulu. Ja tällä menolla koko kiihottamispykälä kärsii melkoisen inflaation, kansanedustaja Tynkkynen korostaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa