Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Kansanedustajat Antikainen ja Immonen: Hallituksen tehtävä välittömästi päätös raja-aidan rakentamisesta Suomen ja Venäjän väliselle rajalle

Perussuomalaisten kansanedustajat Sanna Antikainen ja Olli Immonen ovat tänään jättäneet eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa he ehdottavat, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin laittomat rajanylitykset estävän raja-aidan rakentamiseksi Suomen ja Venäjän väliselle rajalle ja että hallitus hakee EU:lta rahoitusta raja-aidan rakentamiseksi kyseiselle EU:n ulkorajalle.

Rajavartiolaitos suunnittelee parhaillaan alustavasti tehokkaampia raja-aitoja rajanylitys- ja riskialueille. Antikainen ja Immonen ovat tehneet toimenpidealoitteen, koska hallitus ei ole tehnyt asiasta vielä poliittista päätöstä. Tuoreessa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan turvallisuusselonteossa todetaan, että itärajan riskialueiden valvontatekniikkaa ja infrastruktuuria on syytä vahvistaa.

Hybridivaikuttaminen uhka sotilaallisen toiminnan ohella

Antikainen ja Immonen kertovat toivovansa hallitukselta nopeampaa päätöksentekoa. Heidän mukaansa raja-aita on enemmän kuin tarpeellinen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut merkittävästi Euroopan turvallisuustilannetta, ja hybridivaikuttaminen on noussut uudeksi uhaksi sotilaallisen toiminnan ohella.

– Hybridiuhissa on kyse pahantahtoisesta ulkoisesta vaikuttamisesta, jolla valtiollinen toimija pyrkii eri keinoja yhdistelemällä systemaattisesti vaikuttamaan kohteena olevaan maahan. Hybridivaikuttamisen tavoitteena on hyödyntää kohteeksi valitun valtion haavoittuvuuksia ja pyrkiä tekemään se mahdollisimman peitellysti, Antikainen ja Immonen toteavat.

– Hybridivaikuttaminen on autoritääristen valtioiden keskeinen vaikuttamisväline. Keinovalikoimaan voi kuulua esimerkiksi poliittisia, diplomaattisia, taloudellisia ja sotilaallisia keinoja sekä informaatio- ja kybervaikuttamista. Hybridioperaatioilla voidaan lamauttaa, painostaa ja epävakauttaa tiettyä valtiota.

Muun muassa Valko-Venäjä on hyödyntänyt hybridivaikuttamista painostuskeinona EU-maita kohtaan tuomalla EU:n ulkorajoille tuhansia siirtolaisia. Myös Suomi joutui vuonna 2015–2016 vastaavanlaisen hybridivaikuttamisen kohteeksi, kun Venäjältä tuli yhteensä noin 1 750 henkilöä itärajan yli pohjoisten rajavartioasemien kautta hakemaan Suomesta turvapaikkaa.

– Niin sanotun pakolaisaseen käyttö luo sisäistä epävakautta sekä kuormittaa kohdemaan viranomaisia. Yksi keino siirtolaisten välineellistämiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen vastaamiseksi on rakentaa fyysinen rajaeste, jolla estetään laittomia rajanylityksiä, kansanedustajakaksikko toteaa.

Useat EU-maat rakentaneet raja-aitoja Valko-Venäjän vastaisille rajoilleen

Puola päätti viime vuonna rakentaa Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen yli viisi metriä korkean teräsaidan. Liettua aitasi vuonna 2017 maarajan, jota sillä on Venäjälle kuuluvan Kaliningradin kanssa. Aidalla on tarkoitus estää sekä salakuljetusta että Venäjän provokaatiota. Viime vuonna myös Liettuan parlamentti puolsi raja-aidan rakentamista Valko-Venäjän vastaiselle rajalle. Norja aitasi Venäjän vastaisen rajansa sen jälkeen, kun Venäjältä alkoi saapua turvapaikanhakijoita rajan yli loppuvuodesta 2015. Latvia sai vuonna 2019 Venäjän rajan vastaisesta aidastaan valmiiksi 93 kilometrin osuuden.

– Viron ja Venäjän välinen raja-aita valmistui viime vuoden lopussa. Se kattaa 110 kilometriä 294 kilometrin yhteisestä maarajasta Venäjän kanssa. Teräsverkkoaita on 2,5 metriä korkea ja päällystetty piikkilankakerällä, Antikainen ja Immonen avaavat.

Kaksikko huomauttaa, että yhtenä ensimmäisistä maista Schengen-rajansa vahvistamisen aloitti Kreikka Turkin vastaisella maarajallaan. Vuonna 2012 Kreikka sai valmiiksi aidan runsaan kymmenen kilometrin mittaiselle rajaosuudelle.

– Bulgarian ja Turkin rajalla on vuodesta 2014 lähtien rakennettu raja-aitaa. Unkari ryhtyi aitaamaan Serbian vastaista rajaansa heinäkuussa 2015. Sen jälkeen Unkari aitasi vielä Slovenian ja Kroatian vastaiset rajansa. Myös Pohjois-Makedonia on aidannut Kreikan vastaisen rajansa, sillä Turkista Kreikkaan saapuneet turvapaikanhakijat pyrkivät kohti Keski-Eurooppaa Länsi-Balkanin maiden läpi. Suomi on poikkeus Schengen-alueen itäisellä ulkorajalla, kun se ei ole alkanut vahvistaa rajaansa aidoin.

Itäraja on pisin EU:n ja Venäjän välinen raja

Suomella on valvottavanaan 1343,6 kilometriä EU:n ulkorajaa, josta maarajaa on 1289,6 kilometriä. Rajan toisella puolella on aggressiivisesti Euroopan maita kohtaan suhtautuva Venäjä, joka on käynyt hyökkäyssotaa Ukrainassa helmikuun 24. päivästä lähtien.

– Itäraja on pisin EU:n ja Venäjän välinen raja, mikä tekee sen kestävyydestä erityisen tärkeän, mikäli Venäjä yrittää kohdistaa aggressiivisia toimia EU-maita kohtaan. Suomen nykyinen raja-aita itärajalla on erittäin vaatimaton. Aidalla ei ole henkilöiden rajan ylitystä estävää vaikutusta, vaan sen pääasiallisena tarkoituksena on pitää kotieläimet rajan oikealla puolella.

– On välttämätöntä, että Itärajan valvonnan tehostamiseksi ja laajamittaisen maahantulon torjumiseksi Suomen ja Venäjän väliselle rajalle tulee rakentaa huomattavasti nykyistä järeämpi aita. Koska kyseessä on myös EU:n ulkoraja, on oikein ja kohtuullista, että EU myöntää rahoitusta raja-aidan rakentamiseen, Antikainen ja Immonen toteavat.

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
jo riittää

Ruotsin rajalle kanssa. Erotaan EUsta ja Natosta.

Eetu

Niille paikoille, joista invaasio on todennäköisin, Suomen tulisikin rakentaa sähköistetty ja korkeajännitteinen rauhanaita. Ja rauhanmiinoittaa raja kaiken kaikkiaan.
Ruotsi jo on lopullisesti, korjaamattomasti ja peruuttamattomasti pilalla. Ja kohta on Suomikin, kun suomalaiset ovat lapsellisen todellisuuskieltoisessa hölmöydessään Ruotsista oppimatta kopioineen kaikki virheet, joilla Ruotsi on pilattu Euroopan pohjoiseksi Paskastaniaksi.
Sääli vain jälkipolvia.

Maila Laukas

Taitaa meidän pikavippityttöviisikko + pekka olla jo peppu valmiina pystyssä rajalla…

juha II

Mutta, mutta. Entäs se Trumpin inhottava aita?

Mitkään aidat eivät auta kun nykyhallitus ja sisäministeri / sosiaaliministeri Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto vastaavat politiikasta.
Suomalaisilla sotilailla on entistä raskaampaa kiskoa pakoloisia korkean aidan yli paremmalle puolelle. Samalla hölmölä pitää huolen siitä, että samalla kuin huudetaan: Venäjä, Venäjä!!!
Suomi-hölmölä tuhoaa itsensä sisältäpäin tulevalla uhalla aivan kuten koko kaikkinaisen tyhmyyden ja yleisen avuttomuuden yhteispesä EU!!!

Ja, jos sitä uhkaa haetaan rajan takaa. Se kylläkin tulee Ruotsin suunnasta kunhan mahmutit ovat kuseskelleet joka tolpan itselleen kuin virtsaansa räiskyttelevät uros leijonat!!!

Mutta sehän on niin kaukana kuin kuolemakin on. Eli huoletta menään ja raavitaan vain sitä kulloistakin syyhyä mietftimättä sen enempää aikoja, jolloin kaikki ovat teuraaksi kutsutut!

Rudi

Ei siinä paljoa aidat auta jos kaikki täytyy pelastaa jotka vaan viralliselle ylityspaikalle pääsee raahautumaan. Ei Suomessa ole pitkään aikaan ollut huoli maahantulijoista vaan lähinnä siitä että löydetään niille katto pään päälle ja saadaan jäämään tänne ja kotoutumaan. Paitsi jos aidalla on tarkoitus estää ketään täältä lähtemästä niin sehän on sitten taas toinen asia.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Räjäyttäkää ennen Tornion silta

Eka Kettunen

Ei nykyisestä hallituksesta ole mitään aitaa rakennuttamaan, saati pyytämään rahaa Saksalta ja Ranskalta, johan tämän näkee sokea Reettakin.

Venäjäkysymyksessä on kaksi eri puolta

Niinpä. Periaatteessa ei edes haittaisi vaikka Venäjä miehittäis Suomen, koska jos eivät he niin sitten matut sen tekee näiden eduskunnan kuspäiden avustamina.

Huh kuinka viisasta..

Niin sä pääsisit tuttujesi kanssa raiskaamaan lapsia joukolla olisit varmaan tosi iloinen.. Suomalaiset fiksut sitten tapettaisiin ja miehet kuljeteltaisiin eripuolille venäjää ja ryssät raiskaisivat kaikki.

Puolueeton

Järjetön ehdotus. 1350 km:n raja-aitaa ei pysty rakentamaan (liian kallista) eikä valvomaan (liian paljon rajavartijoita), koska kustannukset inflaatiossa kiemurtelevalle Suomelle olisivat liian suuria. Jokin toinen ratkaisu olisi ollut järkevä, mutta sitä ei haluta.
”Rajan toisella puolella on aggressiivisesti Euroopan maita kohtaan suhtautuva Venäjä”
Miten niin aggressiivinen Euroopan maille? Venäjän rajat ovat rauhallisia verrattuna esimerkiksi Turkin rajaan tai Meksikon ja USAn rajaan. Nato käyttää Ukrainaa hyväkseen, mikä on sodan syy. Venäjän raja Suomelle on ollut maailman rauhallisimpia rajoja jo kohta 80 vuotta.
”Muun muassa Valko-Venäjä on hyödyntänyt hybridivaikuttamista painostuskeinona EU-maita kohtaan tuomalla EU:n ulkorajoille tuhansia siirtolaisia.”
Onko tästä huhusta mitään todisteita? Eiköhän VV hyötynyt turisteista, jotka maksoivat matkansa ja kulunsa itse. Turismin estäminen olisi kuormittanut VV:ä ja tuottanut ylimääräisiä kuluja samaan tapaan kuin aitojen rakentaminen.

Horace Smith

Ei tarkoitus olekaan tehdä aitaa koko matkalle, vaan kohtiin, mistä on helppo tulla yli. Tuskin matut mihinkään kymmenien kilometrien päähän umpikorpeen lähtevät talsimaan. Ja se on pakko tehdä, muuten tänne tunkee vaikka mitä epämääräistä roskasakkia.

Rudi

Venäjä on huolehtinut rajasta kiitettävästi ja ei ole juuri huolia ollut sieltä tulijoista. Siellä Lapissa oli jossain kohtaa se hässäkkä jossa tuli jonkin verran turvapaikan hakijoita mutta sekin saatiin loppumaan nopeasti. Kyllä ne aidat tarvitsisi rakentaa ihan toisaalle, ja tosiaan ei tarvittaisi aitojakaan jos vaan olisi halua pysäyttää tulijat, sitä vaan ei nykyisin ole.

ike

Miinoja peliin.

Huh kuinka viisasta..

”Miten niin aggressiivinen Euroopan maille?” Venäläinen käsitys puolueettomuudesta on tosi hieno, etenkin kun kirjoittaa kakkaa noin paljon kakkaa siihen lisäksi todistamaan venäjän rauhaa rakastavan asenteen..

seant

Se täysin unohtuu ei tarvita mitään hybridivaikutusta. sillä venäjällä on miljoonia ei venäjä passin omaavia. joilla periaatteessa vapaa kulku. Esim. nyt Ukrainasta lähteneistä noin kolmasosa on muita kuin ukrainalaisia, joita on länteen tullut. Venäjällä on esim. Afrikasta paljon opiskelijoita ja entisen neukkulan ihmisiä, joiden maasta lähtö ei venäjän rajavartijoita paljon kiinnosta.

hmmh

Miksi ihmeessä? PS:hän on nyt natoa kannattava puolue ja sen myötä tukee samoja asioita kuin nato.
Eli mm monikulttuurisuutta ja LGBTiityy-juttuja.

Nationalisti

Persut yrittävät vielä pitää edes jonkinlaista kulissia yllä ”kansallismielisestä puolueesta” ja jatkaa äänestäjien vedättämistä.
Globalismin nimiin vannova Kokoomuksen apupuolue se on, täytyy olla todella hyväuskoinen hölmö, jos tosissaan äänestää Persuja sillä periaatteella, että se toisi jonkinlaisen muutoksen tähän hommaan.

Rudi

Samoin ajattelen minäkin. Persuissa homma alkoi muuttumaan jo Soinin aikana kun hän hyväksyi kaikki Kepun ja Kokoomuksen toimet kunhan vaan sai pitää ulkoministerin salkkunsa. Soinille kävi samoin kuin Pekka Vennamolle silloin kun Pekka sai liikenneministerin salkun. Tämä Purra taas on niin globalisti ettei kokkareista eroa. Olisi varmaan edelleen vihreissä mutta vihreiden maahanmuuttopolitiikka nousi esteeksi.

Huh kuinka viisasta..

Sä olet tasan yhtä kansallismielinen ja fiksu kun läjä buldogin ulostetta.. Venäläisille on kyllä tärkeää ettei persut pääse hallitukseen…

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Huh kuinka viisasta..
Huh kuinka viisasta..

Eli viro, latvia ja liettua on monikulttuurisuuden kultamaita, mistä luit tuon viisauden, ei tarvi kertoa olen lukenut nekin…

Huh kuinka viisasta..

Warsovan liitto ja nykyinen venäjän/putinin liitto tukee ihan puhtaasti murhaa sekä lasten ja kaiken muunkin raiskausta ihan minne tahansa niiden sotilaat pääsee.. se on vissiin kuitenkin hiukkasen vakavampaa kuin noi teidän propaganda pläjäykset…

Tuumailija

Ei sitten muuta rahanhaaskuukohdetta löydy?
Miten olisi aita tuonne tornioon tahi helsinki-vantaalle, tuppaavat vuotamaan noita maahantunkeutujia? Ai niin, ei olekkaan niitä resursseja ja kansainväliset sopimukset……

Sellaista aitaa ei olekkaan, joka edes hidastaisi kun tarkoituksella tullaan. kenellekkään ei taida tulla mieleen, että asioista voisi vaikka keskustella ja samalla tunnustella millä mielellä toinen puoli on, ei eu:n/naton/usan kannalta vaan oman maan.
Tällaista kanssakäymistä kutsuttiin aikoinaan diplomatiaksi, mutta ei taida sellainen taito kuulua WEF:n opintovalikoimaan.

Nationalisti

2015 sitä aitaa ja piikkilankaa olisi tarvittu länsirajalla, mutta ei, täällä otettiin avosylin vastaan ja laitettiin oikein laukut kantamaan juhlapaikanhakijoiden puolesta.

Huh kuinka viisasta..

Noudatat vissiin vanhaa propaganda sääntöä kuuskyt prossaa totta ja 40 prossaa voi olla mitä vaan kuten moni muukin ”kansallismielinen” täällä.. Ja peukuista päätellen hyvin uppoaa…

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Huh kuinka viisasta..

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa