Eurooppa Muu maailma Politiikka

Kansanedustajat Junnila ja Kauma vaativat Venäjältä tulitaukoa ja Etyjiltä tehokkaampaa reagointia konflikteihin

Kuva: Wikimedia Commons

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvä komitea tuomitsee jyrkin sanoin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Kokouksessa puhuneet Suomen edustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.) pohtivat myös, miten Etyj voi päästä eteenpäin tilanteesta, jossa yksi sen Etyjin osallistujavaltioista törkeästi rikkoo kaikkia järjestön ja kansainvälisen oikeuden periaatteita.

”Diplomatia alkaa kunnioituksesta, mutta Venäjän häpeällinen hyökkäys Ukrainaan osoittaa täydellistä kunnioituksen puutetta suvereenia valtiota ja kansainvälistä yhteisöä kohtaan. Samaan aikaan he väittävät, etteivät ole hyökänneet maahan, mutta vaativat Ukrainaa antautumaan. Miten Etyj voi rakentaa vuoropuhelua ja etsiä ratkaisuja, jos Venäjän ja läntisen maailman tilannekuva on näin erilainen”, Junnila ihmetteli puheessaan pysyvän komitean etäkokouksessa perjantai-iltana.

Yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma toivoi kansainvälisen yhteisön katsovan peiliin ja miettivän, olisiko jotain voitu tehdä jo aiemmin toisin.

”Venäjä on yli kymmenen vuotta käyttäytynyt aggressiivisesti muita Etyj-maita kohtaan Etelä-Ossetiassa, Abhasiassa ja Krimillä. Se on rajoittanut kokoontumis- ja sananvapautta sekä kansalaisyhteiskunnan toimintaa ja käyttänyt veto-oikeuttaan pysäyttääkseen kehityksen Etyjissä. Kansainvälinen yhteisö nosti liian monta kertaa rimaa sille, mikä on hyväksyttävää käytöstä. Nyt naamio on poistettu ja näemme, että kaikki tapahtunut oli osa Venäjän suurempaa suunnitelmaa”, Kauma totesi.

”Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta”

Kokouksessa kuultiin myös Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban ja entisen presidentin Petro Poroshenkon puheet. Kuleban puheenvuoron luki Ukrainan Etyj-suurlähettiläs. Ukrainalaisten sanoma oli, että Ukrainan kansa taistelee koko Euroopan puolesta.

Vaikka Etyjin keinot järjestönä ovat nykytilanteessa vähissä, Junnila vaati tulitaukoa ja toivoi, että Etyjin osallistujavaltiot tekisivät voitavansa Venäjän hyökkäyksen lopettamiseksi.

”Nyt tarvitaan rohkeutta toimia. Voimme pelätä seurauksia itsellemme, mutta toimettomuuden seuraukset voivat olla pahempia maailmalle”, hän muistutti.

Vaikka Etyjin olemassaolon ja roolin pohtiminen voi akuutin kriisin keskellä tuntua toivottomalta, Kauma siirsi jo katsetta tulevaisuuteen. Hän muistutti, että vuonna 2025 tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta Helsingin Ety-kokouksesta.

”Parlamentaarisen yleiskokouksen pitää keskustella siitä, miten voimme parantaa työtapojamme, vaikuttavuuttamme ja tehokkuuttamme. Suomi toimii hallitustenvälisen Etyjin puheenjohtajamaana vuonna 2025 ja haluamme olla tukemassa tätä prosessia”, Kauma päätti.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
murre riepunen

Omaan maahan satsaaminen, puolustukseen sijoittaminen kannattaa …mutta..mutta vihervasemmiston mielestä nyt jos koskaan pitää aloittaa vihreään energiaan satsaaminen, jopa siinä määrin, että maamme kaikki polttomoottorilla toimivat koneet murskattava, samaan kasaan turve- ja öljykattiloiden kera, tämä on oikeaa kehitys suunta kysytään vaikka ministeri Karilta.

Ilkka Forsten

Ensin Obama sai rauhanpalkinnon ja nyt koronaviruksen. Kyllä sitä miestä on palkittu, en vaan tiedä mistä ?

Ilkka Forsten

Aikoinaan Neuvostoliitto nakattiin pihalle kansainyhteisöstä, joka oli nykyisen YK:n kanta-isä. Miksi emme nyt heitä Putinin venäjää pihalle vaan annamme sen pitää oikeutensa ja määritellä mitä on suvaittava ?

Topi

Saa nähdä taipuuko Venäjä kun Junnila ja Kauma oikein vaatimalla vaatii?

Era

Se on nyt henkien taistelu, kumpi antaa periksi Putin vai Junnila ja Kauma?

Ihan kun isävainaa

Pojat on niin kuutamolla että oikein naurattaa. Ensinnäkin, Uraina ei ole EU:n jäsen. Silloin ETYJ:illä ei ole paljoa sananvaltaa. Toiseksi, Ukrainalle tarjottiin rauhaa sillä että kysyttiin liittoutumisesta NATO:on. No, ne sylki Venäjän silmille. Niitä pyydettiin neudottelemaan mutta ne kieltäyty. Ja sitten kun panssarit vyöryi kohti rajoja, niin silloin Ukrainan presidentti soitteli klo 4 aamulla ja kyseli mahdollisuutta neuvotteluihin. Ei, silloin ei enää neuvotella. Neuvottelujen aika oli ohi jo.

Toi Ukrainen presidentti käyttäytyy kun jo kullut isäukkoni. Se aina koitti kiristää ja uhkailla, mutta kun katsoi sen bluffin niin sitten se suuttui. Ja kun sille sanoi jotain niin se ei korviaan lotkauttanut vaan luuli että maailma pyörii sen navan ympärillä ja että sillä on valta määrätä. Ja kun sen pisti seinää vasten niin sekin aina luuli että siinä vaiheessa voidaan vielä sopia. Ei, silloin ei ollut enää sopimisten aika. Ja kuinka monta kertaa se sai kynsilleen muttei ikinä oppinut etteivät hämärhommat kannata.

Ilkka Forsten

Meillä hallitus soittelee NATO:n päämajaan varmaan samoihin aikoihin jos Puttelin tankit on Vaalimaalla. Ei silloinkaan enää neuvotella, mutta nyt jopa Isänmaallisena itseään pitävät ihmiset vinkuu natovastaisuutta. Olisi mukava kuulla mihin he nojaavat käsityksensä suomen ” puolueettomasta ” politiikasta, kun olemme olleet natoyhtenäistetty jo 30 vuoden ajan.

Ilkka Forsten

Puttelilta meni jo kuulemma maha sekaisin, kyllä se tarkoittaa että Junnila ja Kauma voittaa.

Kata

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008665160.html

Putte on piilossa..kabajeevaamassa jotain…näin väitetään.
Vähän olenkin ihmetellyt niitä 100m pitkiä pöytiä… 😀

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa