Kotimaa Politiikka

Kansanedustajat Tavio ja Purra: Suomen ei pidä edistää naisia alistavien burkinien käyttöä

Ville Tavio (ps.) ja Riikka Purra (ps). Kuva Tuomas Tähti (ps.)

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ovat jättäneet eduskunnassa eilen 3.10. kirjallisen kysymyksen burkinien käyttämisestä. Kansanedustajat kysyvät, mitä pääministeri Rinteen hallitus aikoo tehdä huolehtiakseen siitä, että Suomen uimahalleissa ei edistetä naisten alistamista burkineilla.

Burkini on eräiden musliminaisten käyttämä hupullinen uima-asu, joka peittää käyttäjästään kaiken paitsi kasvot, jalkaterät ja osan käsistä. Osa Suomessa toimivista uimahalleista on kieltänyt burkinin käytön. Monissa uimahalleissa burkinit kuitenkin sallitaan ja joissakin halleissa niiden käyttöönottoa jopa helpotetaan vuokraamalla tai myymällä burkineja.

Riikka Purra ja Ville Tavio kertovat, että kirjallista kysymystä laadittaessa otettiin yhteyttä muutamien erikokoisten kuntien uimahallipalveluihin. Joistakin kunnista vastattiin, että burkineja ei ole vielä hankittu myytäviksi, koska kiinnostusta ei ole ilmennyt. Purra ja Tavio päättelevät, että burkinien poissaolo myyntivalikoimasta ei siis ole aina arvovalinta, vaan tarjontaa voidaan luoda kysynnän kasvaessa.

Kehittyvissä maissa on käynnissä alistavista pukeutumiskoodeista luopumiseen tähtääviä kampanjoita, jotka voivat olla hyvin vaarallisia niihin osallistuville naisille. Kun kehittyvissä maissa vähitellen ponnistellaan tasa-arvon edistämiseksi, Suomi antaa Purran ja Tavion mielestä omalla toiminnallaan vääränlaisen signaalin suhtautumisessaan burkineihin.

– Länsimaiseen kulttuuripiiriin kuuluvat oleellisina osina sukupuolten tasa-arvo ja yksilönvapaudet. Burkini edustaa näille ihanteille vierasta naisten kätkemistä ja esineellistämistä, sanoo Riikka Purra.

– Suomi ei ainoastaan hyväksy toisen kulttuurin tapoja, vaan aktiivisesti osallistuu naisten ja tyttöjen alistamiseen pitämällä uimahallien valikoimissa burkineja, Ville Tavio sanoo.

  • 680
    Shares