Kotimaa Politiikka

Kansanedustajat vaativat ”paperittomille” seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia

Kuvakaappaus Youtube.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajat ovat jättäneet eduskunnalle kirjallisen kysymyksen ”paperittomien” henkilöiden seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden toteutumisesta.

Suomessa ilman oleskelulupaa oleilevien seksuaali- ja lisääntymisoikeudet huolestuttavat Vasemmistoliiton ja Vihreiden kansanedustajia.

Saara Hyrkkö (vihr.), Veronika Honkasalo (vas.), Satu Hassi (vihr.), Sofia Virta (vihr.) ja Merja Kyllönen (vas.) toteavat, että seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat osa universaaleja ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jakamattomina kaikille.

Kansanedustajat muistuttavat, että edellä mainitut oikeudet toteutuvat täydellisinä vain silloin, jos henkilöllä on pääsy seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluiden piiriin. Palvelut tarkoittavat esimerkiksi luottamuksellista, asiantuntevaa ja ajankohtaista seksuaalineuvontaa, seksitautien testausta, mahdollisuutta ehkäisymenetelmän käyttöön taloudellisesta tilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta sekä oikeutta saada turvallinen raskaudenkeskeytys. Palvelut tulee olla saatavilla maksuttomasti tai edullisesti taustasta riippumatta.

Koska vain harvat seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvät palvelut luokitellaan kiireellisiksi, paperittomalla henkilöllä ei useinkaan ole pääsyä palveluiden piiriin. Tämä loukkaa kansanedustajien mukaan seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien universaaliuden periaatetta. Lisäksi palveluita voi olla vaikeaa tai mahdotonta saada omalla äidinkielellä.

– Mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, jotta paperittomien pääsy välttämättömiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluihin turvataan ja kuinka paperittomien seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia edistetään valtakunnallisesti? kansanedustajat kysyvät 27. helmikuuta jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit