Eurooppa Politiikka

Kansanpuolue hävisi vaalit tiukan maahanmuuttolinjan Tanskassa

Tanskan parlamenttirakennus Christiansborgin linna. Kuva Jean Robert Thibault / Flickr / CC BY-SA 2.0

Tanskan kansankäräjävaalien 2019 suurin häviäjä oli maahanmuuttokriittinen Tanskan kansanpuolue, jonka kannatus jäi 8,7 prosenttiin, kun se kesäkuun 2015 vaaleissa sai 21,1 prosenttia äänistä. Muista Länsi-Euroopan maista poiketen Tanskassa perinteisillä valtapuolueilla on varsin tiukka maahanmuuttolinja. Tanskan kansanpuolueelta vei kannatusta myös uudet kovemman maahanmuuttolinjan pikkupuolueet Nye Borgerlige ja Stram Kurs.

Vaikka lähinnä Suomen kokoomusta vastaava pääministeripuolue Venstre nosti paikkamääräänsä eniten, niin kuitenkin sen edustama oikeistolainen ”sininen blokki” [Venstre (23,4 %), Tanskan kansanpuolue (8,7 %), Konservatiivinen kansanpuolue (6,6 %) ja Liberal Alliance (2,3 %)] sai Tanskan parlamentin (kansankäräjien) 179 paikasta 79 paikkaa häviten 91 paikkaa saaneelle vasemmistolaiselle ”punaiselle blokille” [Sosiaalidemokraatit (25,9 %), Radikaali Venstre (8,6 %), Sosialistinen kansanpuolue (7,7 %) ja Yhtenäisyyslista (7,0 %)].

Läntisen Euroopan maissa oikeisto ja vasemmisto ovat pyrkineet yhteistyöllään pitämään EU- ja maahanmuuttokriittiset puolueet ulkona hallituksista ja blokeista, mutta tästä linjasta poiketen maahanmuuttokriittinen Tanskan Kansanpuolue on otettu blokkiin mukaan.

Blokkiasetelmasta huolimatta punaisen blokin suurimman puolueen, sosialidemokraattien, puheenjohtaja Mette Frederiksen on kertonut tavoittelevansa demarien vähemmistöhallitusta, joka hakisi tukea sekä oikeistosta että vasemmistosta.

Heikki Luoto 6.6.2019

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit